Connect with us

Migráció

EMBERCSEMPÉSZET: Egy kamion rakterében 30 török migránst akart bejuttatni Horvátországba

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Embercsempészet Horvátországban, aki 30 török migránst szállított kamion raktérben.
Olvasási idő: 1 perc

Egy horvát embercsempész 30 török migránst szeretett volna bejuttatni Horvátországba, ám még a bosnyák oldalon lebukott. A próbálkozást a boszniai határőrség orašjei egysége hiúsította meg a šamaci határátkelőnél. Ezt a bosznia-hercegovinai határrendőrség közölte.

Embercsempészet a szomszédban

Az illegális migránsokat speciális felszerelések segítségével fedezték fel a horvát rendszámú teherautó rakterében.

A teherautó faárút szállított Bosznia-Hercegovinából Németországba.

A céges tulajdonban lévő teherautót egy 52 éves horvát állampolgár vezette, akinek a teljes nevét nem adták meg, csak a kezdőbetűket közölték (S.M.).

A gyanú szerint a horvát férfi a kamion rakterében török ​​állampolgárokat szállított, akik nem teljesítették a határon való legális átlépés feltételeit, vagyis nem rendelkeztek érvényes beutazási dokumentumokkal.

A horvát sofőr ezzel a cselekedetével illegális anyagi előnyhöz szeretett volna jutni.

A boszniai hatóságok ezért embercsempészet bűntettének elkövetése miatt vették őrizetbe, és gyanúsítottként hallgatták ki.

Az illetékes bosznia-hercegovinai ügyész rendelete alapján a hatóságok a tehergépjárművet, az abban talált pénzt és a bűncselekmény végrehajtásával összefüggésbe hozható többi tárgyat ideiglenesen lefoglalták.

Az akció végrehajtása során a bosznia-hercegovinai határrendészet tagjai a brit és a német kormánya által adományozott speciális felszereléseket használták.

A nyomozás és a tanúk meghallgatása után a határrendőrség a 30 török ​​állampolgárt átadta a bosznia-hercegovinai idegenrendészetnek, egyúttal javasolta a Bosznia-Hercegovina területéről történő kiutasításukat.

A bosznia-hercegovinai határrendészet megjegyezte, hogy az üggyel kapcsolatos további munka folyamatban van, ami bizonyára azt jelenti, hogy az ügyet nem zárták le, és folytatják a bűncselekmény körülményeinek feltárását és a szálak felgöngyölítését.

A török migránsok száma a következő időben megszaporodhat a nyugat-balkáni térségben, miután Szerbia nemrég könnyítette a török állampolgárok bejutását az országba.

Recep Tayyip török elnök közelmúltban tett belgrádi látogatása során megállapodott szerb államfővel az útlevél-kötelezettség kölcsönösen eltörlésében, így a török állampolgárok ezentúl személyi igazolvánnyal is beléphetnek Szerbiába.

A rendelkezéstől azt várják, hogy tovább növekszik az egyébként is jelentős mértékű idegenforgalom a két ország között.

A megállapodásnak lehetnek azonban hátrányos következményei, ami a törökök és a kurdok számának hirtelen megemelkedéséhez vezethet a migránsok között, amire a fenti eset is bizonyítékként szolgálhat.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Horvátország

Egy grúziai embercsempész kis híján elgázolta az őt megállítani akaró horvát rendőrt

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Grúziai sofőr
A horvát rendőrök előállították a grúziai sofőrt (Forrás: Nova TV, screenshot)
Olvasási idő: 3 perc

A horvát rendőrség közzétette annak a csütörtöki incidensnek a részleteit, amely során egy migránsokat szállító grúziai embercsempész majdnem elgázolt egy rendőrt a Horvátország és Bosznia-Hercegovina határán lévő Metković közelében. A horvát rendőr elugrott a közeledő jármű elől, és ezzel kerülte el, hogy a kerekek alá kerüljön. A sofőr ellen hivatalos személlyel szemben ellövetett emberölési kísérlet miatt indulhat eljárás. Egy zágrábi civil szervezet az esettel kapcsolatban megjegyezte, hogy a törökországi és szíriai földrengéseket követően megnövekedhet a térségből érkező migránsok száma, miután az embercsempész Szíriából és Törökországból érkezett migránsokat szállított.

Magyar rendszámú kombit vezetett

A nyomozást végző Dubrovnik-Neretva Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya és a metkovići határrendészeti kirendeltség közölte, hogy egy magyar rendszámú kombi sofőrje nem állt meg a rendőr jelzésére, hanem belelépett a gázba, és a járművel neki akart hajtani az őt megállásra felszólító rendőrnek.

A rendőr elugrott a jármű elől, majd elővette a pisztolyát, amellyel rálőtt a távolodó járműre.

A szolgálatban lévő rendőr két lövést adott le a jármű bal első kerekére, hogy megakadályozza az elkövető távozását. Az incidens során szerencsére senki sem sérült meg, sem a rendőr, sem az elkövető, de sértetlenek maradtak a migránsok is

– jelentette ki Zoran Tikvica, a Dubrovnik-Neretva Redőrség vezetője a zágrábi Nova tévének nyilatkozva.

A migránsokat szállító jármű a lövések ellenére folytatta az útját, és csak két kilométerrel később állt meg. A sofőr kiugrott a kombiból, és beszaladt az erdőbe, ahol hat órás keresés után találták meg.

A rendőrségi vizsgálat során megállapítást nyert, hogy a járművet egy 43 éves grúziai állampolgár vezette, aki hét szíriai és török állampolgárságú migránst szállított.

Itt jegyzendő meg, hogy a grúziai és a török állampolgároknak nincs szükségük vízumra ahhoz, hogy belépjenek Bosznia-Hercegovinába, ezért a törökök gyakran használják a bosznia-hercegovinai útvonalat, hogy bejussanak az Európai Unióba.

Ugyanez vonatkozik az Orosz Föderáció állampolgáraira is, az utóbbi időben ezért szaporodtak meg a boszniai-horvát határon a csecsenek és az oroszok, akik sok esetben a katonai behívó elől menekülve szeretnének bejutnia Horvátországba, ahol menedéket kérnek.

Brüsszel január 30-án szólította fel Bosznia-Hercegovinát, hogy tagjelölt országként hangolja össze vízumpolitikáját az Európai Unióval, miután tavaly december 15-én megkapta az említett státuszt.

Ennek a hosszabb kitérőnek az a lényege, hogy mind a török migránsok, mind a grúziai embercsempészek könnyedén bejuthattak Bosznia-Hercegovinába, viszont a horvát határt átlépve fennakadtak a „rendőrségi hálón”.

A „felvezető autó”

A horvát rendőrök a fent említett magyar rendszámú kombin kívül, de még annak feltartoztatását megelőzően, a Metkovićhoz közeli Čarapine fizetőkapunál egy lengyel rendszámú személyautót is megállítottak, amelyben három grúziai állampolgár tartózkodott.

Grúzia

A Čarapine fizetőkapu (Screenshot)

A nyomozás megállapította, hogy ők voltak a magyar rendszámú kombi előfutárai, esetleg „felvezetői”, akiknek az volt a dolguk, hogy a migránsokat szállító járművezetőt információkkal lássák el a horvátországi rendőrök mozgásáról az Nyugat-Európába vezető útvonalon.

A grúziai embercsempészek közül a legkomolyabb büntetésre a migránsokat szállító kombi vezetője számíthat, mert őt „súlyos gyilkossági kísérlet elkövetésével vádolják szolgálatot teljesítő hivatali személlyel szemben, a többiek megússzák a tiltott határátlépés és a tiltott horvátországi tartózkodás bűncselekményének elkövetése miatt történő meggyanúsítással.

A hét török és szíriai állampolgárt, akikről kiderült, hogy illegálisan lépték át a horvát államhatárt, kitoloncolják, vagyis visszafogadási eljárás keretében visszaküldik őket abba az országba, amelyből illegálisan beléptek Horvátországba, azaz Bosznia-Hercegovinába.

Vagyis adnak nekik még egy lehetőséget, hogy újra próbálkozzanak egy másik embercsempész banda segítségével, amely ügyesebb lesz, mint amilyenek a grúziaiak voltak.

A földrengést követően több migráns érkezhet

A migránsokat segítő Are You Syrious zágrábi civil szervezet arra figyelmeztet, hogy a szíriai és törökországi földrengések követően megnövekedhet a térségből Európa felé tartó migránsok száma, erre utaló jelek állítólag már tapasztalhatók a török határon.

Az Európai Unió most is hozhatna olyan döntést, mint Ukrajna esetében, és ennek alapján ideiglenes védelmet nyújthatna azoknak a személyeknek, akik a földrengések miatt hagyják el Törökországot

– jelentette ki Marko Ćušić, az Are You Syrious munkatársa, aki hangsúlyozta, hogy a földrengések, a természetei csapások, vagy például az éhínség elől menekülök nem élveznek semmiféle nemzetközi védelmet, ezért az illegális migránsok számát növelik, és könnyen válnak az embercsempészek áldozatává.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: