Connect with us

Bosznia

RENDBEN ZAJLIK: Zavartalanul folynak az általános választások Bosznia-Hercegovinában
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A bosznia-hercegovinai központi választási bizottság tájékoztatása alapján reggel hét óra óta zavartalanul folynak a boszniai választások. A meglehetősen bonyolult intézményi struktúrával működő nyugat-balkáni államban a délben közölt adatok alapján eddig a választók 14%-a adta le a voksát. Ez mintegy 3%-al magasabb részvételi arányt jelent, mint négy évvel ezelőtt.

Suad Arnautovićnak, a boszniai Központi Választási Bizottság (Centralna Izborna Komisija, CIK) elnökének délben tartott sajtótájékoztatója alapján a választás eddig rendben zajlott az egész országban. 12 szavazóhelyiségben nem kezdték meg reggel 7-kor a szavazást áramkimaradás vagy a választási bizottság tagjainak késése miatt.

Eddig csak helyen egy helyen kellett felfüggeszteni a szavazást egy komolyabb visszaélés miatt. A szerb entitásban lévő Novi Gradban lévő egyik szavazóhelyiséget választói bejelentést követően lezárták. A szavazókörhöz tartozók névjegyzékben szerepeltek különböző megjegyzések, és előre kitöltött listás szavazólapok is voltak a helyiségben.

Az ügyészség a helyszíni vizsgálat során öt személy letartóztatását rendelte el. Ezt követően várhatóan újra engedélyezik a szavazóhelyiség használatát.

A jelenlegi választáson a kantonális, az entitási és az országos parlementek képviselői mellett a Szerb Köztársaság elnökét és az államelnökség három tagját választják meg a szavazók. A CIK közleménye alapján az 518 népképviseleti pozícióért 7258 jelölt indul.

A választói létszám is jelentősen csökkent

A választási bizottság adatai szerint a választás teljes költsége 6,2 millió euróra rúg. A névjegyzékben szereplő választók száma 3.368.666 fő, ami körülbelül 18.000 fővel marad el a négy évvel korábbi számtól.

A jelölőszervezetek száma ugrásszerűen megnőtt a négy évvel korábbihoz képest. A CIK a mostani választásra 90 pártot vett nyilvántartásba, míg az előző voksoláson csak 58-at. A pártok magas száma és a 3%-os bejutási küszöb miatt minden elemző azzal számol, hogy a következő ciklusban a boszniai törvényhozási paletta még a mostaninál is színesebb – értsd koalíciókötéssel terheltebb – lesz.

A Föderáció képviselőházában várhatóan 12 szervezet között oszlik meg a 98 képviselői hely, míg a szerb entitás törvényhozásában 11 párt osztozik a 83 képviselő helyen.

A diaszpóra szerepe gyengülni látszik

A jobboldali bosnyák és horvát pártok külföldi kampánytevékenységének ellenére a nyugat-európai diaszpóra nem aktivizálta magát.

A CIK statisztikája alapján a választásig 69.966 tartósan külföldön élő személy kérte a névjegyzékbe vételét.

Ez majd 10%-al marad el az előző voksláskor névjegyzékbe vettek számától. Azt sem szabad elfelejteni, hogy végül a regisztráltak 65%-a járult az urnához a szavazás napján.

Ezek alapján folytatódik az a tendencia, ami szerint a tartósan Bosznia- Hercegovinán kívül élők távol maradnak a választójoguk gyakorlásától.

Elég csak arra gondolni, hogy a legkonzervatívabb becslések szerint is több mint 180.000 boszniai állampolgár él Németországban, míg a teljes EU-ban a számuk elérheti a 350.000 főt, ami az ország összlakosságának 11%-a.

Végleges eredmények a jövő héten

A szavazásra jogosultak relatív alacsony száma ellenére a mai és a holnapi napon végleges eredmény nem várható. Ennek elsődleges oka, hogy a boszniai választási szervek meglehetősen alacsony színvonalú informatikai hálózattal rendelkeznek, így az adatrögzítés és továbbítás nagyrészt papíralapon történik.

Ennek ellenére a korábbi évek gyakorlata alapján tudható, hogy az államelnökségi jelöltek közötti verseny végleges számai már az urnazárás után 2-3 órával rendelkezésre állnak, így este kilenc órára kiderül, hogy melyik jelöltek töltik be ezt a tisztséget a következő négy éves ciklusban.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava