Connect with us

Szerbia

NEMZETI GERJEDÉS: Vučić szerint el akarják venni tőlük a szerb földeket, de egy centit sem adnak belőle

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic nemezti unnep gigapixel low res scale
Listen to this article

Az október 4-i újvidéki “nemzetépítő szeánszot” követően újabb szerb nemzeti összeborulás volt, amelyen a szerb államfő ismét a “bújtatott alanyról” prédikált rosszat sejtető időket idézve. A szerb egység, a szerb szabadság és az országzászló napjának központi rendezvényén, amelyet ezúttal a boszniai szerb Bijeljinában tartottak meg, Vučić azzal gerjesztette a nemzeti öntudatot, hogy a “bújtatott alany” el akarja ragadni tőlük a szerb földeket.

Kis miloševići beszéd

A rendkívüli biztonsági intézkedések közepette megtartott bijeljinai ünnepségen a szerb köztársasági elnök beszéde elején gratulált az ünnephez minden jelenlévőnek, és megköszönte, hogy nagy számban gyűltek össze azok, akik megértik, hogy milyen fontos ez a nap Szerbia számára.

De még mielőtt ezt elmondhatta volna, orvost kellett hívni, mert a tömegben valaki rosszul lett, pedig Vučić alig mondott pár szót, a szerb elnök így csak azután kezdett bele a beszédbe, miután visszaigazolták neki, hogy “minden rendben van”.

A szerb elnök visszatekintett arra a szeptember 15-ére, amikor 1918-ban a szerb zászló alatt harcoló erők 1918-ban áttörték a szaloniki frontot, és rámutatott, hogy csakúgy, mint ma, akkor is voltak nézeteltérések, és akkor is egységre volt szükségünk, mint most.

Pedig most még frontok sincsenek, csak éppenséggel lehetnek, mint erre a szerb államfő rámutatott.

– A mai kihívások semmivel sem kisebbek, mint azok, amelyekkel az akkori generációk szembesültek, amelyek győztek a Nagy Háborúban. Nem kisebbek, mert ma is elveszíthetjük mindazt, amit ők átmenetileg elveszítettek: az államot, a szabadságot és az életeket

– jelentette ki Vučić, aki konkréten nem nevezte meg azt, aki most Szerbiát fenyegeti, hozzátette viszont hogy csak az összefogás erejével, egy zászló alatt győzhető le az az őrület, amely bármely pillanatban “véres mészárszékké” változtathatja a térséget.

A félelemkeltés pszichológiája nyilván ismert arrafelé is, így a szerb elnök is tisztában van vele – mint a Koszovót ürügyként használó nagy elődje – hogy félelemkeltéssel lehet leginkább egységet kovácsolni, egységesen reszketni és ellenállást tanúsítani is könnyebb.

Fenyeget a bújtatott alany

Vučić konkrétumokról a “mészárszéket” emlegetve sem beszélt, tehát csak hangulatot keltett. Aztán elkezdett a különbőzőségek tiszteletben tartásáról szónokolni, amin természetesen nem a belgrádi Pride-dal kapcsolatos antagonizmusokra utalt. Vagy csak virágnyelven, egy esetleges váratlan döntést előre vetítve.

– Minden szabadság lényege a különbözőségre való jog, hogy mások legyünk, hogy másképp gondolkodjunk, hogy ne ugyanabban higgyünk, és mindenki a saját, és ne a mások álmát álmodja, mert így egyesülhetünk, és maradhatunk együtt

– jelentette ki a szerb álmodó várnagy, aki a pillanat fontosságára hívta fel a figyelmet, beleérve ebbe a “bújtatott alany” által jelentett fenyegetést is.

– Szerbia nagy kihívásokkal szembesül, folytonosan Koszovóval foglalkoznak, és minden áron ki akarják lopni a kezünk közül, rászálltak, és nem nézik, hogy miként, nem kérdezik, és nem indokolják meg, hogy miért, még azt sem mondják, hogy csak, mert azzal vannak elfoglalva, hogy véghez vigyék amit nemrégiben elkezdtek, én pedig csak azt üzenhetem nekik, hogy széltében-hosszában el akarjátok venni tőlünk a földünket, mi viszont egy talpalattnyit sem adunk belőle

– hangoztatta a szerb elnök a boszniai Szerb Köztársaságban Koszovóról beszélve. Mindezt pedig tette a szerb egység jegyében, és miközben a több ezer fős közönség ünnepelte őt, megigazította a séróját.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava