Connect with us

Magyarország

HUMORÉRZÉK: Az INA pénzmosás elleni szakértőt keres egy új álláshirdetésben

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

beborult
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Az egyik horvátországi hírportál igencsak elképedt azon az álláshirdetésen, amelyet az évszázad csalási ában megkárosított INA tett közzé. A dnevnik.hr beszámolója szerint a horvát olajcég most „pénzmosás elleni” szakértőt keres, egy divatját múlt meteorológiai szólással fogalmazhatnánk akár úgy is, hogy eső után köpönyeg.

Miután a gyanú szerint Damir Škugor, a gáz- és energiaüzletág igazgatója több mint egymilliárd kunával károsította meg a horvát olajcéget, az INA most olyan szakértőt szeretne „szerződtetni”, aki az üzletmenetet felügyeli.

– Ha új karrierlehetőséget keresel, amely által lehetőséged nyílik szakmai fejlődésre az üzleti megfelelés jogi kockázataival kapcsolatos területen, valamint a belső vizsgálatok lefolytatása és a szabályozási keretek ellenőrzése terén, akkor ez igazi lehetőség számodra

– írja körül a posztot eléggé bükkfanyelven az INA álláshirdetése, amelyre szinte az összes horvát hírportál & televízió ráharapott, Horvátországban aligha volt még ekkora reklámja egy álláshirdetésnek.

Persze, azt nem írhatták bele, hogy olyan gazembereket kell leleplezni, mint Damir Škugor, merthogy róla akár még az is kiderülhet, hogy olyan ártatlan, mint a ma született kismacska (mindegy: madár-madár), a horvát igazságszolgáltatás ezen a téren nem ismer lehetetlent.

És azt sem írhatták bele a pályázati felhívásba, hogy neked kell kiköszörülni a csorbát, ami a évszázad horvátországi csalása által az INÁ-n, és általa a MOL-on esett.

A hirdetésben foglaltak szerint az állás betöltőjének lehetősége nyílik arra, hogy alkalmazza a szaktudását az üzleti megfelelőség területéhez kapcsolódó belső és külső szabályozási keretek folyamatos nyomon követésében, különös tekintettel a versenyjogra, a nemzetközi szankciókra és a pénzmosás megelőzésére vonatkozó területen.

A következő pont szerint a posztra választott személynek fel kell ismernie és be kell azonosítania a jogi kockázatokat és azok hatását az INA Csoport működésére.

A munkakört betöltő „szerencsés nyertesnek” le kell folytatnia az üzleti megfelelőséggel kapcsolatos belső vizsgálatokat, amelyek alapján kockázatelemzést kell végeznie, és jelentést kell készítenie, beleértve az INA-csoport hatékonyabb működésére és megfelelőségére vonatkozó ajánlásokat is.

Az állás betöltéséhez jogi diploma és minimum öt év szakmai gyakorlat szükséges, előnyt jelent a versenyjogi gyakorlat.

A jelentkezőktől felsőfokú számítógépes ismereteket (Microsoft Office), valamint az angol nyelv felsőfokú használatát várják el beszédben és írásban egyaránt.

A hír a legtöbb helyen kommentár nélkül jelent meg, a dnevnik.hr azonban jobban elképedt, mint a többiek, és megjegyezte, hogy a pályázati kiírásban semmi szokatlan nem lenne, ha a céget jelenleg nem a horvát történelem legnagyobb csalási & pénzmosási botránya rázkódtatná meg.

Szerb Köztársaság

ÖSSZEÖLELKEZTEK: A boszniai szerb elnök Ankarában fotózkodott Orbán Viktorral

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Ankara
EGYMÁSBA KAPASZKODTAK: Orbán Viktor és Milorad Dodik egymásba kapaszkodott az ankarai beiktatási ünnepségen (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A boszniai szerb elnök is részt vett Recep Tayyip ankarai beiktatásán, és ebből az alkalommal találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, amit a Twitteren szorgalmasan dokumentált. A magyar miniszterelnök a Facebookon számolt be a beiktatási ünnepségről, ő viszont nem posztolt fotót arról, hogy összeölelkezett Milorad Dodikkal.

A „békepárti” Erdoğan

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott a Facebookon, hogy Magyarországnak és általában is nagyon kellett Erdoğan győzelme, mert ő Orbán megfogalmazása szerint a kihívójával, a „háborúpárti” Kemal Kılıçdaroğluval ellentétben az újraválasztott török elnök „békepárti” politikus.

Ebből már világossá válik, hogy Orbán melyik oldalra szurkolt, és hogy a továbbiakban is változatlanul „jól fejlődnek” a török magyar kapcsolatok.

Akárcsak a magyar-boszniai szerb kapcsolatok, bár erről nem a magyar miniszterelnöktől értesülhettünk, hanem Milorad Dodik boszniai szerb elnöktől, aki általában a Twitteren közli „magvas” gondolatait.

Most azt írta, hogy mindig szívesen találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akit a boszniai Szerb Köztársaság barátjának nevezett, miután Ankarában találkozott vele.

Ankara

CSALÁDI FOTÓ: A képen látható szőke hölgy nem Dodik felesége (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A Dodik mellett látható „szőkített hölgy” nem a boszniai szerb elnök felesége, hanem Dodik „politikai dalárdájának” lelkes énekese, név szerint Željka Cvijanović, a boszniai államelnökség 1/3 tagja a szerbek képviseletében.

Orbán az 1/3 taggal az európai közösség moldovai találkozóján is elbeszélgetett, amit viszont már a magyar miniszterelnök dokumentált a Facebookon közzétett videóban.

Orbán a moldovai csúcson Balkán-napot tartott, Cvijanović mellett megbeszélést folytatott a horvát miniszterelnökkel, valamint a szerb elnökkel és a macedón miniszterelnökkel is. Erről mindről van fotó, de már nem fért ide.

Dodik és a törökök

A boszniai szerb elnöknek nem lehetett ilyen „sűrű napja” Ankarában, legalábbis erre lehet következtetni az internetre kiakasztott fotókból.

Ankara

Milorad és Mevlüt erősen vigyorognak Ankarában az örökkévalóság kedvéért (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

Ezek azt igazolják, hogy Dodik a magyar miniszterelnökön csak Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszterrel futott össze a folyosón, amit a boszniai szerb elnök az interneten találkozóként emlegetett, Çavuşoğlu viszont nem tartotta szükségesnek, hogy a világhálón (Twitter és Facebook) eldicsekedjen a Dodikkal folytatott „folyosói beszélgetésről”.

Milorad Dodik a dodik.net címen található internetes honlappal is erősíti médiajelenlétét, ez olyan, mint ha a magyar miniszterelnöknek lenne egy orban.net vagy orban.hu oldala.

A boszniai szerb elnök ezen is beszámolt ankarai útjáról, és magáról a beiktatási ünnepségről. Az ott készült fotón jól látható, hogy Dodik és Cvijanović egy sorral a magyar miniszterelnök előtt ült.

Ankara

Ankarában Dodik egy sorral hátrébb kapott helyett, mint Milorad Dodik (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A fotóhoz csatolt bejegyzésben a boszniai szerb elnök gratulált a török államfőnek, ha úgy tetszik, akkor a „török szultánnak”, a hatalom átvétele alkalmából, ami helyesebben mondva a hatalom továbbvitelét jelenti.

A boszniai szerb tévécsatornáknak nyilatkozva (Una, RTRS) Dodik visszalapozott a múltban, és felidézte azokat az időket, amikor a boszniai államelnökség szerb tagjaként találkozott Erdoğannal.

– Szerintem egy komoly elnökről van szó. Természetesen nincsenek illúzióim, de tény, hogy lehetőség van a párbeszédre (tudunk beszélni), és minden partnernek kijár a tisztelet

– mondta az őt meginterjúvoló újságíróknak a boszniai szerb elnök, aki a Twitteren ehhez még hozzátette, hogy a daytoni békemegállapodáshoz nyújtott eddigi határozott támogatás Erdoğan részéről kulcsfontosságú a jó együttműködés folytatásához.

A dodik.net által közölt cikk címe szerint Erdoğan minden partnerét tiszteletben tartja, és a (belső) megállapodást támogatja Bosznia-Hercegovinában, és amint ezt a fenti mondatból láthattuk, mindezt a daytoni szerződés szellemében teszi.

Dodik gyakran hozakodik elő a daytoni szerződésre utaló frázisokkal, amivel magát – függetlenül a szecesszionista törekvésektől – a boszniai békét megalapozó dokumentum védelmezőjeként igyekszik feltüntetni, azokat viszont rendszeresen kiosztja, akik nem követik az ilyen-olyan boszniai békét megteremtő és szavatoló dokumentum általa értelmezett iránymutatását.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava