Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Koszovó

KORLÁTOZÁSOK KOSZOVÓBAN: 6 órát lesz áram, majd 2 órát nem

aram aramszunet koszovo
ELKEZDŐDÖTT: Koszovóban megkezdődtek az áramkorlátozások (Forrás: KEDS)
Olvasási idő: 1 perc

Mától ismét áramkorlátozásokat vezetnek be Koszovóban. Tavaly decemberben már voltak hasonló intézkedések. A koszovói áramszolgáltató (KEDS) bejelentése szerint 6 órán keresztül lesz áram, majd 2 órás áramszünet következik. A korlátozások reggel 8 órakor kezdődtek.

Elkezdődött

A KEDS közleményében leszögezte, hogy a helyben termelt villamos energia nem elegendő a szükségletek kielégítésére, ugyanakkor nem rendelkeznek elegendő pénzügyi forrással arra, hogy az egekbe szökő piaci árak miatt külföldről szerezzen be áramot.

Ezt az okozza, hogy az áramszolgáltató nem kapta meg a beígért 100 millió eurós állami támogatást, amiből a megfogalmazás szerint egy centet sem láttak, így minden anyagi lehetőségük kimerült.

Sürgősen szükség van más szereplők fellépésére, hogy együtt tudjunk szembenézni ezzel a válsággal

– olvasható a közleményben, amely szerint a korlátozások a közzétett tervek alapján történnek, és legfeljebb 2 órát tartanak, így hétfőn 6 órán át lesz áram, két órát nem.

Miért nincs áram?

A KEDS két héttel ezelőtt közzétett cikkében arra hívta fel a figyelmet, hogy a szárazság és ennek következtében a folyók alacsony vízszintje több problémát okozott az atomerőművek és a szénszállítás terén egész Európában, amihez hozzájárult az Oroszországból származó gáz árának emelkedése is, miközben a nagy meleg miatt megnövekedett a fogyasztás.

Egyrészt a kereslet növekedése, másrészt a termelés csökkenése miatt Európa-szerte megugrottak az áramárak, ami érinti Koszovót is. Ezért arra kérték a fogyasztókat, hogy “megtakarítási mechanizmusokat” alakítsanak ki, és a tél közeledtével keressenek “alternatív formákat” a lakások fűtésére.

A koszovói áramszolgáltató tavaly decemberben hasonló felhívással fordult a lakossághoz, amelytől akkor is azt kérte, hogy tanúsítson önmérsékeltet az energiafogyasztás terén, és alkalmazzon alternatív fűtési módokat.

Koszovó hazai energiatermelésének 85%-a hőenergiából származik. Az elavult szénerőművek miatt alacsony a termelés, de hasonló a helyzet a bányászatban is, ahol szintén elöregedett eszközöket használnak.kis festett kabatok222kis festett kabatok


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: