Connect with us

Koszovó

KORLÁTOZÁSOK KOSZOVÓBAN: 6 órát lesz áram, majd 2 órát nem
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Mától ismét áramkorlátozásokat vezetnek be Koszovóban. Tavaly decemberben már voltak hasonló intézkedések. A koszovói áramszolgáltató (KEDS) bejelentése szerint 6 órán keresztül lesz áram, majd 2 órás áramszünet következik. A korlátozások reggel 8 órakor kezdődtek.

Elkezdődött

A KEDS közleményében leszögezte, hogy a helyben termelt villamos energia nem elegendő a szükségletek kielégítésére, ugyanakkor nem rendelkeznek elegendő pénzügyi forrással arra, hogy az egekbe szökő piaci árak miatt külföldről szerezzen be áramot.

Ezt az okozza, hogy az áramszolgáltató nem kapta meg a beígért 100 millió eurós állami támogatást, amiből a megfogalmazás szerint egy centet sem láttak, így minden anyagi lehetőségük kimerült.

– Sürgősen szükség van más szereplők fellépésére, hogy együtt tudjunk szembenézni ezzel a válsággal

– olvasható a közleményben, amely szerint a korlátozások a közzétett tervek alapján történnek, és legfeljebb 2 órát tartanak, így hétfőn 6 órán át lesz áram, két órát nem.

Miért nincs áram?

A KEDS két héttel ezelőtt közzétett cikkében arra hívta fel a figyelmet, hogy a szárazság és ennek következtében a folyók alacsony vízszintje több problémát okozott az atomerőművek és a szénszállítás terén egész Európában, amihez hozzájárult az Oroszországból származó gáz árának emelkedése is, miközben a nagy meleg miatt megnövekedett a fogyasztás.

Egyrészt a kereslet növekedése, másrészt a termelés csökkenése miatt Európa-szerte megugrottak az áramárak, ami érinti Koszovót is. Ezért arra kérték a fogyasztókat, hogy “megtakarítási mechanizmusokat” alakítsanak ki, és a tél közeledtével keressenek “alternatív formákat” a lakások fűtésére.

A koszovói áramszolgáltató tavaly decemberben hasonló felhívással fordult a lakossághoz, amelytől akkor is azt kérte, hogy tanúsítson önmérsékeltet az energiafogyasztás terén, és alkalmazzon alternatív fűtési módokat.

Koszovó hazai energiatermelésének 85%-a hőenergiából származik. Az elavult szénerőművek miatt alacsony a termelés, de hasonló a helyzet a bányászatban is, ahol szintén elöregedett eszközöket használnak.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava