Connect with us

Koszovó

FILOZÓFUSI POLITIZÁLÁS: Fukuyama a jelenlegi koszovói-szerb konfliktusban a koszovói miniszterelnököt támogatja

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kurti fukuyama
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Miközben Koszovóban elbontották a barikádokat, és enyhült a feszültség, Albin Kurti koszovói miniszterelnök „majdnem váratlan” támogatást kapott Francis amerikai filozófustól. Fukuyama a kilencvenes évek elején egyik sok vitát kiváltó művében azt állította, hogy a szocialista/kommunista rezsimek bukását követően az ideológiák közti harc véget ért, és a világban elkerülhetetlen a liberális demokráciák győzelme.

Fukuyama hétfő délután ismét megszólalt, aminek során a Szerbia és Koszovó közötti vitában hallatta a hangját, mindössze egyetlen összetett mondatban.

– A múlt hónapban Athénban találkoztam Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel, aki megérdemli a támogatást a Szerbiával szembeni jelenlegi konfrontációban

– írta a Twitteren Fukuyama, akinek ez a megnyilvánulása is vitát válthat ki, bár semmiképpen sem világméretekben, legfeljebb a Balkánon.

Az amerikai filozófusnak nem ez volt az első nyilatkozata, amellyel a balkáni eseményekre reagált, és bár többször is foglalkozott a Szerbiával, illetve Koszovóval, de ilyen határozottan még nem tette le a voksát az egyik oldal mellett.

Fukuyama, aki az amerikai Stanford Egyetem demokráciával, fejlődéssel és jogállamisággal foglalkozó Központjának igazgatója, általában rövid mondatokban fogalmaz a világhálón, ezt tette valamivel több mint két évvel ezelőtt is.

– Vučić nem demokrata

– írta akkor a Twitteren, ebből a néhány szavas mondatból azonban kiderült, hogy nem a szerb elnök a kedvenc politikusa.

Ennek alapján tehát elmondható az, hogy a Koszovó és Szerbia közötti határvita során tett Kurti-barát megnyilvánulás nem meglephető, vagyis csak „majdnem váratlan” támogatás.

Két évvel ezelőtt, a szerb elnökkel kapcsolatos néhány szavas Twitter-bejegyzést követően Fukuyama interjút adott az Amerika Hangjának, amelyben kétségeit fejezte ki afelől, hogy a koszovói probléma hamarosan megoldódik, mert szerinte ezt sem Belgrád, sem Pristina nem akarja.

Idővel a filozófusi vélemények is változnak.

Koszovó

BÜNTETÉS: Az amerikaiak lemondták Koszovó részvételét a Defender Europe 23 hadgyakorlaton

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

büntetés, nagykövet
Az amerikai nagykövet szerint Washington a továbbiakban nem kíván aktívan dolgozni azon, hogy Koszovó előrehaladjon az euro-atlanti integráció terén
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Az Egyesült Államok megbüntette Koszovót a feszültség szítása miatt. Az USA pristinai nagykövete bejelentette, hogy törölték Koszovó részvételét a „Defender Europe 2023” hadgyakorlaton. Jeffrey Hovenier szerint ez az első következménye annak, hogy a pristinai kormány nem vette figyelembe a washingtoni figyelmeztetéseket, amelyek arra vonatkoztak, hogy ne eszkalálják a helyzetet a szerbek lakta északi területeken.

Ez csak az első büntetés

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter május 26-án figyelmeztette a koszovói vezetést, hogy a szerb többségű területeken lévő önkormányzatokkal kapcsolatos intézkedései hatással lesznek a koszovói-amerikai kapcsolatokra.

Hovenier szerint ennek első jele az amerikai hadsereg európai parancsnokának tegnap esti döntése volt, amellyel amerikai részről lemondták Koszovó részvételét a „Defender Europe 2023” hadgyakorlaton.

– Koszovó számára ezek a gyakorlatok véget értek

– tette hozzá az amerikai nagykövet, aki szerint az Egyesült Államok más döntéseken is gondolkodik a történtek miatt.

– Arra kértük Albin Kurti koszovói miniszterelnököt, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket az északi területeken uralkodó helyzet enyhítésére. Ezekre a kérésekre nem válaszolt. Ezért most azt fontolgatjuk, hogy mi lesz a következő lépésünk

– nyilatkozta Hovenier, és egyúttal megjegyezte, hogy ez egy „nagyon közvetlen” kérés volt a koszovói kormányfő irányába.

Az uniós integráció is elakad

Az amerikai nagykövet hangsúlyozza, hogy jelenlegi körülmények között az USA nem lelkesedik azért, hogy reagáljon a Koszovó egyéb érdekeivel kapcsolatos kérdésekre.

– Például azoknak a kapcsolatfelvételeknek a vonatkozásában, hogy azok is ismerjék el Koszovó függetlenségét, akik ezt eddig nem tették meg

– mondta Hovenier, aki szerint az USA a történteket követően azon sem kíván aktívan dolgozni, hogy Koszovó előrehaladjon az euro-atlanti integráció terén.

büntet, nagykövet

Jeff Hovenier május 21-én Albin Kurti koszovói miniszterelnök és Vjosa Osmani államfő társaságában részt vett a Koszovóban kezdődött Defender Europe 23 nemzetközi hadgyakorlat megnyitóján

Az amerikai nagykövet reméli, hogy Kurti megfogadja az Egyesült Államok tanácsát, és azonnali lépéseket tesz az északi szerb többségű területeken kialakult helyzet deeszkalációja érdekében.

Az Egyesült Államok ezzel kapcsolatban két dolgot követel a koszovói miniszterelnöktől, az egyik, hogy az április 23-án megválasztott polgármesterek ne a községházáról dolgozzanak, és hogy vonják ki a rendkívüli alakulatokat ezekből az épületekből.

A nagykövet azt szeretné, hogy a három százalékos részvétellel megválasztott polgármesterek csak adminisztratív feladatokat lássanak el, mert – mint mondta – „nem rendelkeznek erős mandátummal”.

Szerinte a „felesleges északi konfliktus” elvonja a figyelmet a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálásának kérdéséről is.

Hovenier a tegnapi zvečani incidensekre hivatkozva leszögezte, hogy „mélyen frusztrált” a történtek miatt, és sajnálja, hogy a KFOR tagjai megsérültek, és azt is, hogy „békefenntartókat ért támadás”.

Kurti közben fasisztázott

Albin Kurti koszovói miniszterelnök közben beszélt Lord Stuart Peach brit balkáni megbízottal, a rendőrség, a KFOR és az újságírók elleni „felháborító támadásokról”.

– Egy demokráciában nincs helye a fasiszta erőszaknak, a golyók nem válthatják fel a szavazólapokat

– írta a Twitteren a koszovói miniszterelnök, majd hozzátette, hogy bármely nemzetiségű polgárnak joga van ahhoz, hogy választott tisztségviselői teljes körű és zavartalan szolgálatot teljesítsenek.

Kurti beszélt Antonio Tajani olasz külügyminiszterrel is, akinek kormánya és népe nevében mélységes háláját fejezte ki a KFOR katonáinak bátor tevékenységéért, amellyel megőrizték a békét az erőszakos szélsőségesekkel szemben.

A koszovói miniszterelnök teljes és gyors felépülést kívánt a hétfői zavargásokban megsérült olasz katonáknak.

Arra vonatkozóan nincsenek információink, hogy Albin Kurti esetleg kezdeményezett-e beszélgetést Szijjártó Péter külügyminiszterrel, vagy netalán Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava