Connect with us

Koszovó

FILOZÓFUSI POLITIZÁLÁS: Fukuyama a jelenlegi koszovói-szerb konfliktusban a koszovói miniszterelnököt támogatja

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Miközben Koszovóban elbontották a barikádokat, és enyhült a feszültség, Albin Kurti koszovói miniszterelnök “majdnem váratlan” támogatást kapott Francis Fukuyama amerikai filozófustól. Fukuyama a kilencvenes évek elején egyik sok vitát kiváltó művében azt állította, hogy a szocialista/kommunista rezsimek bukását követően az ideológiák közti harc véget ért, és a világban elkerülhetetlen a liberális demokráciák győzelme.

Fukuyama hétfő délután ismét megszólalt, aminek során a Szerbia és Koszovó közötti vitában hallatta a hangját, mindössze egyetlen összetett mondatban.

– A múlt hónapban Athénban találkoztam Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel, aki megérdemli a támogatást a Szerbiával szembeni jelenlegi konfrontációban

– írta a Twitteren Fukuyama, akinek ez a megnyilvánulása is vitát válthat ki, bár semmiképpen sem világméretekben, legfeljebb a Balkánon.

Az amerikai filozófusnak nem ez volt az első nyilatkozata, amellyel a balkáni eseményekre reagált, és bár többször is foglalkozott a Szerbiával, illetve Koszovóval, de ilyen határozottan még nem tette le a voksát az egyik oldal mellett.

Fukuyama, aki az amerikai Stanford Egyetem demokráciával, fejlődéssel és jogállamisággal foglalkozó Központjának igazgatója, általában rövid mondatokban fogalmaz a világhálón, ezt tette valamivel több mint két évvel ezelőtt is.

– Vučić nem demokrata

– írta akkor a Twitteren, ebből a néhány szavas mondatból azonban kiderült, hogy nem a szerb elnök a kedvenc politikusa.

Ennek alapján tehát elmondható az, hogy a Koszovó és Szerbia közötti határvita során tett Kurti-barát megnyilvánulás nem meglephető, vagyis csak “majdnem váratlan” támogatás.

Két évvel ezelőtt, a szerb elnökkel kapcsolatos néhány szavas Twitter-bejegyzést követően Fukuyama interjút adott az Amerika Hangjának, amelyben kétségeit fejezte ki afelől, hogy a koszovói probléma hamarosan megoldódik, mert szerinte ezt sem Belgrád, sem Pristina nem akarja.

Idővel a filozófusi vélemények is változnak.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava