Connect with us

Bosznia

HÁBORÚS JÁTÉKOK: A bosnyákok számolják, hogy hányan vannak, a szerbek vannak elegen

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A bosnyákok vezetője
A cikk meghallgatása

Még az amerikaiak is megdöbbentek és felháborodtak azon, amit Bakir Izetbegović kedden este mondott a boszniai helyzettel kapcsolatban. A kijelentést követően a bosnyák térfélen labdázgató amerikaiak is reagáltak, az USA szarajevói nagykövetsége több folytatásban szörnyülködött a Twitteren, megjegyezvén, hogy Bosznia- Hercegovina lakói jobb vezetőket érdemelnek.

Megszámolták, hogy hányan vannak

Az amerikaiak már megszokták, hogy Milorad Dodik boszniai szerb vezető “mond vadakat”, most viszont azt tapasztalták, hogy legnagyobb pártfogoltjuknak sem kell a “szerb szomszédba” mennie egy kis háborús uszításért.

– Sokkoltak és megdöbbentettek bennünket Bakir Izetbegović tegnapi, lázító megjegyzései

– közölte az Egyesült Államok nagykövetsége szerdán délután, majd arra emlékeztetett, hogy Bosznia- Hercegovina lakói 30 évvel ezelőtt brutális háborút éltek át.

Ezt természetesen tudja Bakir Izetbegović is, hiszen maga is a háborús generációhoz tartozik, akárcsak a szerbiai vezetők egy része, persze, ez nem jelenti azt, hogy bármelyikük is a lövészárokban hasalt volna.

Bakir édesapja a “bosnyák államalapító”, Alija Izetbegović volt, neki volt a személyi titkára, így részükről némileg “családi vállalkozásnak” számított a háború.

Apja oldalán aktívan részt vett a boszniai szerb hadsereg elleni hadműveletek előkészítésében, és a Szarajevó ostromát némileg enyhítő alagút megtervezésében/létesítésében.

Mit is mondott?

A kemény amerikai reakciót a bosnyák vezetőnek az a kijelentése váltotta ki, amelyet Bakir Izetbegović a bosnyákok “fegyveres készültségéről tett” a Szarajevó nyugati szomszédságában lévő Hadžićiban, ahol a bosnyákokat tömörítő Demokratikus akciópárt (SDA) helyi szervezetének választási gyűlésén vett részt.

– Megszámoltuk magunkat, hány vadászunk, hány fiatalunk, és hány drónoktatónk van, és így tovább. De nem megyek tovább, csak (azért mondom,) hogy tudjátok

– jelentette ki az öregedő ifjú Izetbegović a “legrosszabb forgatókönyvről” beszélve. A drónok megemlítése azért figyelemre méltó, mert szerinte a (bosnyák) fegyveres erőknek repülő robotokkal, drónokkal kell helyettesíteniük azokat a fiatalokat, akik elhagyják az országot

Dodik: A mecsetekben számolnak

Az amerikai nagykövetség nagyon felkapta a vizet, mert a twitteres reakció azzal folytatódott, hogy az ország lakói 2022-ben jobbakat érdemelnek, mint azok a vezetők, akik etnikai megosztottságra hivatkoznak és etnikai feszültségeket szítanak:

– Az ország egyre súlyosbodó problémáinak megoldásához az együttműködés és a kompromisszum iránti őszinte elkötelezettségre van szükség – nem pedig az erőszakhoz folyamodó hallgatólagos fenyegetésre.

Az amerikai nagykövetség közleményére éjfélig több mint kétszázan reagáltak, az első hozzászóló rögtön azt tanácsolta (az amerikaiaknak), hogy vezessenek be szankciókat azokkal a háborús uszítókkal szemben, mint például Izetbegović vagy a “bosnyákok által domesztikált” horvát elnökségi tag, Željko Komšić. Az Egyesült Államok szarajevói nagykövetsége nem zárta ki, hogy Izetbegović nyilatkozatára reagálni fog Milorad Dodik, a boszniai szerbek vezetője. És igazuk volt, a “szerb játékos” ekkora ordító helyzetet nem hagy ki.

– Régóta tart a legénység és a fegyverek számlálása a mecsetekben, ezért nem világos, hogy az amerikai nagykövetség miért várt eddig azzal, hogy reagáljon a Demokratikus Akciópárt vezetőjének háborút szító kijelentéseire

– jegyezte meg Dodik, és epésen még hozzátette, hogy az amerikaiak ártatlanabb dolgokat is szoktak véleményezni. Majd gyorsan hozzátette, nehogy valaki is “betojinak nézze”.

– Most szeretném megismételni, hogy Bosznia- Hercegovinában a szerbeket senki sem fogja megszámolni. Elegen vagyunk!

Izetbegović nyilatkozatára reagált Nermin Nikšić, a bosznia-hercegovinai Szociáldemokrata Párt bosnyák származású vezetője is, aki maga is részt vett a háborúban.

– Elegünk van Izetbegović uszításaiból és ostobaságaiból. Természetesen ide tartozik Dodik és Čović is, akik maguk sem maradnak ki a választások előtti háborús játékokból

– mondta Nikšić, aki arra a következtetésre jutott, hogy azok követelik a háborút, akik egy napot sem töltöttek a lövészárkokban.

Az üggyel kapcsolatban megszólalt a Szövetség a jobb jövőért elnevezésű szervezet (Savez za bolju budućnost, SBB) is, mondjuk nekik nem volt nehéz szóhoz jutniuk, mert a párt elnöke Fahrudin Radončić birtokolja/irányítja a legnagyobb bosnyák napilapot és hírportált, a Dnevni avazt.

A bosnyák párt szerint azoknak, akik robotokkal szeretnék helyettesíteni az embereket (a hadszintéren), a pszichiátrián a helyük, és ez a kijelentés is arra utal, hogy a legmagasabb állami tisztségekre jelölt személyeknek kötelező pszichiátriai vizsgálaton kellene átesniük.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava