Connect with us

Bosznia

HÁBORÚS JÁTÉKOK: A bosnyákok számolják, hogy hányan vannak, a szerbek vannak elegen

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A bosnyákok vezetője
play icon A cikk meghallgatása

Még az amerikaiak is megdöbbentek és felháborodtak azon, amit Bakir Izetbegović kedden este mondott a boszniai helyzettel kapcsolatban. A kijelentést követően a bosnyák térfélen labdázgató amerikaiak is reagáltak, az USA szarajevói nagykövetsége több folytatásban szörnyülködött a Twitteren, megjegyezvén, hogy Bosznia- Hercegovina lakói jobb vezetőket érdemelnek.

Megszámolták, hogy hányan vannak

Az amerikaiak már megszokták, hogy Milorad Dodik boszniai szerb vezető “mond vadakat”, most viszont azt tapasztalták, hogy legnagyobb pártfogoltjuknak sem kell a “szerb szomszédba” mennie egy kis háborús uszításért.

– Sokkoltak és megdöbbentettek bennünket Bakir Izetbegović tegnapi, lázító megjegyzései

– közölte az Egyesült Államok nagykövetsége szerdán délután, majd arra emlékeztetett, hogy Bosznia- Hercegovina lakói 30 évvel ezelőtt brutális háborút éltek át.

Ezt természetesen tudja Bakir Izetbegović is, hiszen maga is a háborús generációhoz tartozik, akárcsak a szerbiai vezetők egy része, persze, ez nem jelenti azt, hogy bármelyikük is a lövészárokban hasalt volna.

Bakir édesapja a “bosnyák államalapító”, Alija Izetbegović volt, neki volt a személyi titkára, így részükről némileg “családi vállalkozásnak” számított a háború.

Apja oldalán aktívan részt vett a boszniai szerb hadsereg elleni hadműveletek előkészítésében, és a Szarajevó ostromát némileg enyhítő alagút megtervezésében/létesítésében.

Mit is mondott?

szarajevoi kova

A kemény amerikai reakciót a bosnyák vezetőnek az a kijelentése váltotta ki, amelyet Bakir Izetbegović a bosnyákok “fegyveres készültségéről tett” a Szarajevó nyugati szomszédságában lévő Hadžićiban, ahol a bosnyákokat tömörítő Demokratikus akciópárt (SDA) helyi szervezetének választási gyűlésén vett részt.

– Megszámoltuk magunkat, hány vadászunk, hány fiatalunk, és hány drónoktatónk van, és így tovább. De nem megyek tovább, csak (azért mondom,) hogy tudjátok

– jelentette ki az öregedő ifjú Izetbegović a “legrosszabb forgatókönyvről” beszélve. A drónok megemlítése azért figyelemre méltó, mert szerinte a (bosnyák) fegyveres erőknek repülő robotokkal, drónokkal kell helyettesíteniük azokat a fiatalokat, akik elhagyják az országot

Dodik: A mecsetekben számolnak

Az amerikai nagykövetség nagyon felkapta a vizet, mert a twitteres reakció azzal folytatódott, hogy az ország lakói 2022-ben jobbakat érdemelnek, mint azok a vezetők, akik etnikai megosztottságra hivatkoznak és etnikai feszültségeket szítanak:

– Az ország egyre súlyosbodó problémáinak megoldásához az együttműködés és a kompromisszum iránti őszinte elkötelezettségre van szükség – nem pedig az erőszakhoz folyamodó hallgatólagos fenyegetésre.

dodik szamlalas

Az amerikai nagykövetség közleményére éjfélig több mint kétszázan reagáltak, az első hozzászóló rögtön azt tanácsolta (az amerikaiaknak), hogy vezessenek be szankciókat azokkal a háborús uszítókkal szemben, mint például Izetbegović vagy a “bosnyákok által domesztikált” horvát elnökségi tag, Željko Komšić. Az Egyesült Államok szarajevói nagykövetsége nem zárta ki, hogy Izetbegović nyilatkozatára reagálni fog Milorad Dodik, a boszniai szerbek vezetője. És igazuk volt, a “szerb játékos” ekkora ordító helyzetet nem hagy ki.

– Régóta tart a legénység és a fegyverek számlálása a mecsetekben, ezért nem világos, hogy az amerikai nagykövetség miért várt eddig azzal, hogy reagáljon a Demokratikus Akciópárt vezetőjének háborút szító kijelentéseire

– jegyezte meg Dodik, és epésen még hozzátette, hogy az amerikaiak ártatlanabb dolgokat is szoktak véleményezni. Majd gyorsan hozzátette, nehogy valaki is “betojinak nézze”.

– Most szeretném megismételni, hogy Bosznia- Hercegovinában a szerbeket senki sem fogja megszámolni. Elegen vagyunk!

Izetbegović nyilatkozatára reagált Nermin Nikšić, a bosznia-hercegovinai Szociáldemokrata Párt bosnyák származású vezetője is, aki maga is részt vett a háborúban.

– Elegünk van Izetbegović uszításaiból és ostobaságaiból. Természetesen ide tartozik Dodik és Čović is, akik maguk sem maradnak ki a választások előtti háborús játékokból

– mondta Nikšić, aki arra a következtetésre jutott, hogy azok követelik a háborút, akik egy napot sem töltöttek a lövészárkokban.

Az üggyel kapcsolatban megszólalt a Szövetség a jobb jövőért elnevezésű szervezet (Savez za bolju budućnost, SBB) is, mondjuk nekik nem volt nehéz szóhoz jutniuk, mert a párt elnöke Fahrudin Radončić birtokolja/irányítja a legnagyobb bosnyák napilapot és hírportált, a Dnevni avazt.

A bosnyák párt szerint azoknak, akik robotokkal szeretnék helyettesíteni az embereket (a hadszintéren), a pszichiátrián a helyük, és ez a kijelentés is arra utal, hogy a legmagasabb állami tisztségekre jelölt személyeknek kötelező pszichiátriai vizsgálaton kellene átesniük.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava