Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szlovénia

ÖTÖDIK NAP: A legnagyobb tűzvész pusztít Szlovéniában az ország fennállása óta

KÍSÉRT A MÚLT: Az oltásban résztvevő horvát Canadair oltja a tüzet a TITO felirat fölött (Forrás: Twitter)
Olvasási idő: 1 perc

Szlovéniában csütörtökön sem sikerült megfékezni az olasz mentén dúló lángokat, amelyek több mint kétezer hektárnyi területet égettek fel. A helyzet egyre “kétségbeejtőbb”, pedig az oltásban olasz, osztrák, horvát és szlovák tűzoltók is részt vesznek.

Szlovénia eddigi legnagyobb tűzvészének ára az ország minden részéből érkeztek tűzoltók, Olaszország, , Ausztria és pedig helikoptereket és típusú repülőket küldött segítségül.

A több falu lakosságát telepítették ki, de mindig vannak olyanok, akik nem akarják elhagyni otthonaikat, és megpróbálják megmenteni a házakat, amelyektől a tűz mindössze néhány száz méterre van.


A helyzet kétségbeejtő, a lángok háromszor nagyobbak, mint a fenyők, minden füstben úszik, a lángok nagyon közel vannak a házakhoz

– nyilatkozta a szlovén állami televíziónak Vojščica egyik lakója, aki otthon maradt a falujában, hogy segédkezzen a tűzoltóknak, akiknek a munkáját az erős szél is nehezíti.

Az oltásban több mint ezer ember vesz részt, miközben a lángok levegőből történő megfékezése csak szerény eredményekkel jár a látást nehezítő nagy füst miatt, a ezért haza is rendelték a saját repülőjüket.

Szlovén médiajelentések szerint ennek ellenére már több ezer ember írta alá azt a petíciót, amelyben kérik a ljubljanai kormánytól, hogy vásároljon egy Canadairt az országnak.

A helyszínre látogató Robert Golob szlovén azzal válaszolt, hogy Szlovénia a következő évben már felkészültebb lesz a levegőből történő oltás terén.

A tűz elleni küzdelmet azok az aknák is nehezítik, amelyek még az első világháborúból maradtak vissza, és azóta sem robbantak fel – közölte a szlovén védelmi minisztérium.


Annak idején ebben a térségben volt az “Isonzói front”, amelyen sok vajdasági katona vesztette életét. És részben itt játszódik Búcsú a fegyverektől című regénye is.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: