Connect with us

Szlovénia

ÖTÖDIK NAP: A legnagyobb tűzvész pusztít Szlovéniában az ország fennállása óta
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szlovéniában csütörtökön sem sikerült megfékezni az olasz határ mentén dúló lángokat, amelyek több mint kétezer hektárnyi területet égettek fel. A helyzet egyre “kétségbeejtőbb”, pedig az oltásban olasz, osztrák, horvát és szlovák tűzoltók is részt vesznek.

Szlovénia eddigi legnagyobb tűzvészének oltására az ország minden részéből érkeztek tűzoltók, Olaszország, Horvátország, Ausztria és Szlovákia pedig helikoptereket és Canadair típusú repülőket küldött segítségül.

A szlovén hatóságok több falu lakosságát telepítették ki, de mindig vannak olyanok, akik nem akarják elhagyni otthonaikat, és megpróbálják megmenteni a házakat, amelyektől a tűz mindössze néhány száz méterre van.

– A helyzet kétségbeejtő, a lángok háromszor nagyobbak, mint a fenyők, minden füstben úszik, a lángok nagyon közel vannak a házakhoz

– nyilatkozta a szlovén állami televíziónak Vojščica egyik lakója, aki otthon maradt a falujában, hogy segédkezzen a tűzoltóknak, akiknek a munkáját az erős szél is nehezíti.

Az oltásban több mint ezer ember vesz részt, miközben a lángok levegőből történő megfékezése csak szerény eredményekkel jár a látást nehezítő nagy füst miatt, a horvátok ezért haza is rendelték a saját repülőjüket.

Szlovén médiajelentések szerint ennek ellenére már több ezer ember írta alá azt a petíciót, amelyben kérik a ljubljanai kormánytól, hogy vásároljon egy Canadairt az országnak.

A helyszínre látogató Robert Golob szlovén miniszterelnök azzal válaszolt, hogy Szlovénia a következő évben már felkészültebb lesz a levegőből történő oltás terén.

A tűz elleni küzdelmet azok az aknák is nehezítik, amelyek még az első világháborúból maradtak vissza, és azóta sem robbantak fel – közölte a szlovén védelmi minisztérium.

Annak idején ebben a térségben volt az “Isonzói front”, amelyen sok vajdasági magyar katona vesztette életét. És részben itt játszódik Ernest Hemingway Búcsú a fegyverektől című regénye is.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava