Connect with us

Szerbia

TILTOTT ZÓNA: Különleges határmenti övezet kialakítását javasolják a makkhetesi lakosok a múltheti lövöldözést követően

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Rendőrök akadályozták meg a feltüzelt tömeget, hogy bemenjen az erdőbe
A cikk meghallgatása

A Szabadka külterületén történt szombati lövöldözést követően a szerbiai, főleg pedig a helyi médiát erőteljesen foglalkoztatja, hogy mi is történik a határ mentén. Egyes sajtójelentések szerint legalább 15 csempészbanda működik a területen, ezért nem csoda, hogy egyre feszültebb a helyzet. A lakosság közben önszerveződésbe kezdett, “népfelkelés” van kialakulóban, miután a szerbiai illetékesek csak “a közhelyek szintjén erősek”.

Szorgalmas taxisok

A taxisok a hétvégi lövöldözéssel mit sem törődve továbbra is szállítják a migránsokat a Makkhetes városrészbe, a környéken éjszakánként lázas tevékenység folyik, bár arrafelé nehezebb megállapítani, hogy ki a taxis, és ki nem, nincsenek ugyanis egyensárgára kötelezve az “emberszállító kisiparosok”.

A taxisokat leginkább arról lehet felismerni, hogy nagy sebességgel hajtanak át településen a migránsokkal az erdő felé, majd ugyancsak nagy sebeséggel térnek vissza a városba. Vajon mitől félnek a szorgos kisiparosok: a rendőröktől, az embercsempészektől vagy a népharagtól?

Merthogy a helyi lakosok éjszakánkét botokat és kalapácsokat ragadnak, vagyis éppen az történik, aminek nem kellene történnie: a hatósági és politikai hozzáállás, illetve “hozzá nem állás” miatt a lakosság önszerveződésbe kezdett, aminek a vége előbb vagy utóbb az önbíráskodás lesz, és erre egyre nagyobb a hajlam.

– Nem érezzük magunkat biztonságban, egyszerűen nincs nyugalmunk, amióta a migráció elkezdődött. Több incidens is történt már, engem is megtámadott öt migráns, akik feltartóztattak, amikor hajnali három órakor a munkából biciklivel tartottam hazafelé. Alig sikerült megszöknöm elölük, különben ki tudja, mi történt volna

– mondta Radivoj Hajdanov, aki szerint korábban inkább télen volt sok migráns az erdőben, de most már nyáron is sokan vannak, miközben igaznak bizonyulnak az állítások, hogy van náluk fegyver, amelyet legutóbb használtak is.

Hajdanov szerint most valóban fokozott a rendőri jelenlét, ami körülbelül úgy zajlik, hogy taxisok kirakják a migránsokat, akik befutnak az erdőbe, mire a rendőrök odaérnek, így mit tehetnek mást a rendőrök, minthogy elbeszélgetnek a taxisokkal, aztán ágyesz-bugyesz, nem történik semmi.

Tiltott zóna

Miután a zombori, szabadkai és belgrádi taxisok a múltheti lövöldözést követően is folyamatosan szállítják az embercsempészek számára a nyersanyagot, illetve a migránsokat a magyar határ mentén elterülő erdőbe, a makkhetesi lakosok olyan határövezeti terület kialakítását követelik, amelybe a migránsok nem léphetnek be.

A helyi lakosok a szombat este tartott tüntetés alkalmával úgy fogalmaztak, hogy a migránsoknak nem szabad megengedni, hogy az államhatár mentén szabadon közlekedjenek. Azt is követelték, hogy a befogadó központokban tartózkodó migránsokat helyezzék nagyobb felügyelet alá.

Szerbiában “nyílt típusú” befogadó központok működnek, amelyeket a migránsok akkor hagynak el, amikor akarnak, a BALK tapasztalatai szerint nagyobb fegyelem talán csak a preševoi és az obrenovaci táborban van, ugyanakkor Zomborban áldatlan állapotok uralkodnak, hiába tartanak a rendőrök szinte állandó felügyeletet a táboron belül.

– Minek kell még történnie, hogy az illegális migránsokat, akinek még a nevét sem lehet tudni, nagyobb felügyelet alá helyezzék. Hol vannak azok a szolgálatok, amelyek ezt képesek megtenni

– tette fel a kérdést az egyik felszólaló, majd egy idősebb helyi férfi számolt be arról, hogy előző este szemtanúja volt annak, amint vagy 25-30 migránst vittek ki az erdő szélére a taxisok.

A makkhetesi nagygyűlés résztvevői úgy fogalmaztak, hogy a migránshelyzet nem csak őket sújtja, hanem a Tavankút, Mérges, Kelebia és Palics lakosságát is, nem is beszélve Szabadka központjáról. Meg a többi helyről, ami kimaradt a felsorolásból.

A körzetvezető látogatása

A migránsok közötti leszámolásnak köszönhetően forgalmas hely lett a Makkhetes, a helyi polgárok tüntetésén megjelentek a Népi Járőrség (szélső)jobboldali szervezet tagjai is, amelynek vezetője, Damjan Knežević is szólt az összegyűlt emberekhez.

– Hogyan oldjuk meg a migránshelyzetet? Hát úgy, hogy rákényszerítjük az illetékeseket, hogy dolgozzanak, de ezt hogy tudjuk megtenni, amikor aláírták a marrákesi (globális migrációs) megállapodást?

– tette fel a kérdéseket Knežević, aki szerint az egyetlen megoldás az önszerveződés, méghozzá lehetőleg minél előbb, amire a bácspalánkai példát hozta fel, ahol a lakosság ötezer aláírás összegyűjtésével akadályozta meg egy újabb (vajdasági) befogadó központ létesítését.

– Le kell zárnotok az utakat, az útkereszteződéseket, mire vártok még? A megoldás az aláírásgyűjtés, amely világos követeléseket tartalmaz, és ötven ember menjen ki az utcára, amikor feltűnik egy migráns. Sajnos, magatokra vagytok hagyva mindaddig, amíg nem történik valamilyen incidens, akkor majd jön a rendőrség. Ehhez vérnek kell folynia?

– kérdezte a Népi Járőrség vezetője, aki azonnal akcióba is lépett, és megpróbálta bevezetni az erdőbe az összegyűlt embereket, de a rendőrök ebben megakadályozták őket. (Egyes források szerint mégis bementek.)

Aligha véletlen, hogy éppen a tüntetés napján jelent meg a Makkhetesen Bojan Šoralov észak-bácskai körzetvezető is, aki azt mondta, hogy megérti a lakosok aggodalmait, és egyúttal felszólította őket, hogy bízzanak a rendvédelmi szervekben, és ne hozzanak egyoldalú döntéseket, amelyekkel veszélybe sodorhatják önmagukat.

– A polgárok teljes mértékben megbízhatnak a hatóságokban és a biztonsági szolgálatokban, nagyon odafigyelünk az emberekre, és azon dolgozunk, hogy összehangoljuk az összes érintett intézmény és szolgálat munkáját, amely az egy hete történt eseten és a migránsválsággal kapcsolatos átfogó probléma megoldásán dolgozik

– mondta Šoralov, aki megkérte a taxisokat, hogy ne szállítsanak migránsokat, mivel másra nemigen volt felhatalmazása, ő ugyanis túl kicsi ahhoz, hogy a kérdésben jogerős döntést hozzon.

– Megértem, hogy ebből profitálnak, de ezzel rossz szolgálatot tesznek a belügyminisztériumnak és a hatóságoknak. Arra kérem őket, hogy ezt tovább ne csinálják

– nyilatkozta a körzetvezető, aki szerint nincs több illegális migránstábor az erdőben. Šoralov úgy nyilatkozott, hogy a migránsok kisebb csoportokban mozognak a városban, ahonnan a hatóságok a legközelebbi befogadóállomásra szállítják őket.

Ahonnan akkor sétálnak ki, amikor kedvük szottyan.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava