Connect with us

Montenegró

MONTENEGRÓI FELMÉRÉS: A korrupció és a bűnözés akadályozza az uniós csatlakozást

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

1csatlakozas montenegro
A cikk meghallgatása

A széles körben elterjedt korrupció és a szervezett bűnözés, valamint a csatlakozással kapcsolatos politikai akarat hiánya a legnagyobb akadálya Montenegró uniós tagságának. Ez “A polgárok hozzáállása az európai integrációhoz és az uniós csatlakozási folyamathoz” nevet viselő közvélemény-kutatásból derül ki, amelyet az Európai Unió montenegrói irodájának és a montenegrói kormánynak a megbízásából a DeFacto Consultancy ügynökség végzett.

A közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a válaszadók 25 százaléka a korrupciót, 15 százaléka pedig a szervezett bűnözést tartja a legnagyobb akadálynak, 14 százalékuk pedig úgy véli, hogy Montenegróban hiányzik a csatlakozáshoz szükséges politikai akarat.

A felmérés szerint a montenegrói állampolgárok véleménye az utóbbi fél évben nemigen változott, a tavaly novemberi kutatás eredményei ugyancsak azt mutatták, hogy 25 százalék azoknak az állampolgároknak az aránya, akik a korrupciót jelölték meg legnagyobb problémaként.

A további összehasonlításokból kiderül, hogy két százalékkal nőtt azoknak az aránya, akik szerint a szervezett bűnözés az uniós tagság legnagyobb akadálya, míg csaknem 13 százalékkal azoknak a száma, akik a politikai akaratot hiányolják.

A több mint 1000 fős mintán végzett felmérés kimutatta, hogy Montenegró EU-tagságát a polgárok 74,4 százaléka támogatja, 83,5 százalékuk pedig egy erre vonatkozó népszavazáson igent mondana az Európai Unióba történő belépésre.

Oana Kristina Popa, az Európai Unió montenegrói nagykövete a felméréssel kapcsolatban az hangsúlyozta, hogy a kutatás eredményei alapján a montenegrói állampolgárok az EU-t a legnagyobb donornak, valamint a legközelebbi politikai, gazdasági és kereskedelmi partnernek tekintik.

– A polgárok továbbra is következetes üzenetet küldenek, függetlenül attól, hogy melyik politikai pártot támogatják vagy milyen vallásúak, mindannyian európai jövőt, jobb életszínvonalat, több munkahelyet és jobb utazási lehetőségeket szeretnének. Ez nemzeti érdek, amely túlmutat a pártok megosztottságán

– hangsúlyozta az Európai Unió montenegrói nagykövete, aki szerint a montenegrói intézményeknek és politikai pártoknak konstruktív együttműködést kell folytatniuk, és konkrét lépéseket kell tenniük az EU-val kapcsolatos reformok előmozdítása érdekében, különösen a jogállamiság területén.

A Vijesti.me beszámolója szerint Popa azt reméli, hogy az újonnan megalakult kormány épít ennek a közvélemény-kutatásnak az eredményeire, és “megadja a szükséges lökést” az uniós csatlakozási folyamat felgyorsításához.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava