Connect with us

Albánia

MICHEL FOLYTATJA: Albánia teljesíti a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeket

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Charles Michel pozitív üzenetekkel és derülátó ígéretekkel folytatta balkáni portyázását. Az Európai Tanács elnöke Tiranában kijelentette, hogy Albánia teljesíti a csatlakozási tárgyalásokhoz szükséges összes feltételt, így a tárgyalásokat a lehető leghamarabb meg kell kezdeni a balkáni országgal.

Pozitív üzenetek

Nyugat-balkáni körútjának második állomásán Michel Edi Rama albán miniszterelnökkel folytatott megbeszélést, és folytatta a Belgrádban megkezdett “vállveregetést”.

Az Európai Tanács elnöke a tiranai találkozó után úgy nyilatkozott, hogy Albánia minden feltételt teljesített ahhoz, hogy megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat az EU-tagság elnyeréséhez.

– A csatlakozási tárgyalásokat a lehető leghamarabb meg kell kezdeni

– mondta az uniós vezető, aki azonban dátumot nem említett a tárgyalások megkezdésével kapcsolatban.

Michel kijelentette: az EU most azon dolgozik, hogy kézzelfogható előnyöket biztosítson a régióban az albánoknak és minden más partnerének.

– Ez azt jelenti, hogy már most fel kell gyorsítani az integrációt, és nem kell megvárni a csatlakozási tárgyalások teljes lezárását

– nyilatkozta az Európai Tanács elnöke, aki jelezte, hogy a júniusi uniós csúcson szerveznek egy találkozót, amelyre meghívják az összes nyugat-balkáni vezetőt.

Michel elsütötte azt a közhelyet is, hogy “Albánia az európai család része”, amit a gazdasági és pénzügyi együttműködéssel támasztott alá.

– Az EU Albánia legnagyobb kereskedelmi partnere és a legnagyobb pénzügyi támogatója, ezért minden eddiginél fontosabb a bővítési folyamat újraindítása

– folytatta az albánok bátorítását, és hozzátette, hogy a mostani kihívások közepette a hagyományos modelleken túl innovatív gondolkodásmódra és innovatív munkamódszerekre van szükség, amelyekkel ösztönzik az EU-integráció felgyorsítását célzó reformokat.

Tiranai ultimátum

A sajtótájékoztatón Edi Rama albán miniszterelnök hangsúlyozta, hogy országa jelentős lépéseket tett az igazságszolgáltatás megreformálása érdekében, és megítélése szerint Albánia “jó úton halad”.

Rama kiemelte, hogy Tirana az ukrajnai háború ügyében is egyetért az EU álláspontjával.

Az albán miniszterelnök elmondta: reménykedik benne, hogy Bulgária felhagy a vétóval Észak- Macedónia EU-csatlakozását illetően, ez ugyanis Albánia előbbre jutását is gátolja.

Rama a sajtótájékoztatón egyúttal jelezte, hogy ha az EU nem kezdi meg a csatlakozási tárgyalásokat Tiranával a június végi EU-nyugat-balkáni csúcstalálkozó előtt, akkor kérni fogják az albán csatlakozási eljárás leválasztását Észak- Macedóniáról.

Ana Pisonero, az EU-bővítéssel és jószomszédi viszonyokkal foglalkozó sajtószóvivője nemrég úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió szerint Albánia és Észak- Macedónia uniós csatlakozásának folyamata nem választható szét.

Közben az Egyesült Államok igyekszik nyomást gyakorolni Bulgáriára, hogy hagyjon fel az Észak- Macedóniával kapcsolatos blokáddal, és járuljon hozzá a csatlakozási folyamatot megnyitó első kormányközi konferencia megtartásához Albániával és Észak- Macedóniával.

A nemrég Washingtonban járt Kiril Petkov bolgár miniszterelnökre azonban nagy nyomás nehezedik hazájában az igencsak oroszbarát Rumen Radev államfő és az ellenzék részéről, hogy ne vonja vissza a vétót.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava