Connect with us

Szerbia

ELHERDÁLTÁK: Semmi sem maradt a Szabadkai Nitrogénművekből, most elárverezik

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

azotara
Listen to this article

Június 3-án árverezik el a Szabadkai Nitrogénművek (Azotara) megmaradt vagyonát, az egykor sikeres műtrágyagyárból ugyanis a falakon kívül szinte semmi sem maradt. Nincs olyan gyártósor, amelyet fel lehetne újítani. Most kicsivel több mint száz millió dinárért, vagy 850.000 euróért (327 millió forint) próbálják meg eladni.

A szabadkai Gazdasági Bíróság döntése után kerül sor az árverezésre, miután a vállalat 2019. november 28-a óta csődeljárás alatt állt, majd hat hónappal később döntés született a vállalat teljes csődjéről.

Dobra kerül 10.000 négyzetméternyi építési terület, négy bejegyzett és négy nem bejegyzett ipari épület, amelyek összesen 25.000 négyzetméter összterületűek, de ebben az árban benne van bizonyos számú laboratóriumi felszerelés is.

Műtrágya helyett pénzt “gyártottak”?

Az Azotara tartozása a hitelezők adatai alapján eléri az egymilliárd dinárt (3,3 milliárd forint).

A Szabadkai Nitrogénművek 1986-ban alakult, 2006. november 22-én Peđa Mališanović vásárolta meg a gyárat 433 millió dinárért (1,42 milliárd forint). Mališanovićnak akkor már volt egy Azohem nevű gyára, amely műtrágyát kevert és csomagolt Szabadka belterületén. Emiatt éveken át tiltakozott a lakosság, mire végül az akkori városvezetésnek és Kasza Józsefnek, a Vajdasági Magyar Szövetség volt elnökének közreműködésével Mališanović vállalatát az Azotarába parancsolták ki.

Mališanović az Azotara megvásárlásakor 120 munkás alkalmazására kötelezte magát. Időközben azonban a Szabadkai Nitrogénművekből inkább a gondokról érkeztek hírek, semmint a sikeres műtrágyagyártásról.

2011-ben egy évre zárolták a vállalat számláját a tartozások miatt: az akkori törvény értelmében emiatt azonnal csődbe kellett volna mennie az Azotarának. Erre mégsem került sor. A tartozást kifizették.

2012-ben az Azotara alkalmazottai arra panaszkodtak, hogy fél évig nem kaptak fizetést, miközben a Vajdasági Nagyberuházási Alaptól 40 millió dinár (132 millió forint) érkezett fejlesztésre. Az akkor beépített kristályműtrágya gyártósorain azonban egyetlen zsák műtrágyát sem gyártottak. Az Azotara egykori részlegeit, gépeit darabokban, ócskavasként értékesítették.

Újságtulajdonos

2012-ben Peđa Mališanović megvásárolta a Subotičke novine (Szabadkai újság) nevű lap épületét, nem azért, mert újságot szeretett volna kiadni, hanem azért, mert a szerkesztőség egy nagyon attraktív épületben, a város központjában található. Mališanović egyébként a részvények nagyon kis hányadát, mindössze 3,5 százalékát birtokolja a lapnál.

Érdekes módon 2013-ban Kasza József a lap igazgatója, majd később főszerkesztője is lett egy rövid ideig.

2012 végén nem csak Mališanovićot, hanem Kaszát is letartóztatták. A gyanú szerint az Agrobanktól hamis garanciák alapján 20 millió eurónyi hitelt kapott, amit más vállalatainak számláira utaltatott.

Mališanović és Kasza akkor börtönbe is kerültek. Kasza ellen végül nem emeltek vádat. Kasza 2016 februárjában időközben elhunyt. Mališanovićot viszont a belgrádi Felsőbíróság az Agrobank ügyben elsőfokon végül 2021-ben 2 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélte. Azt nem sikerült kiderítenünk, hogy valójában börtönben van-e.

A Szabadkai Nitrogénművekben évek óta nincs termelés, és nincs olyan részleg egészben, amely miatt érdemes lenne megvásárolni, és folytatni benne a műtrágyagyártást. Éppen ezért az Azotarát most építési területként értékesítik.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava