Connect with us

Szerbia

KÜLFÖLDI MELÓ: Két évre befagyasztják a termelést, a dolgozóknak „annyi”

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

munkasok tuntetnek kragujevac
Olvasási idő: 2 perc

Tiltakoznak a jelenleg a Fiat Chrysler Automobiles Serbia nevet viselő kragujevaci autógyár dolgozói, miután a menedzsment bejelentette, hogy két évre felfüggeszti a termelést. A 2500 dolgozónak külföldi munkát vagy végkielégítést ajánlottak fel. A szerb vezetés április végén írt alá megállapodást a Stellantis multinacionális vállalattal elektromos autók gyártásáról, ám csak 2024-től.

Az előkészületek érdekében

A közelmúltban a Stellantis multinacionális vállalathoz kerülő cég vezetése bejelentette, hogy 2024-től elektromos járművek gyártásába kezd, és az előkészületek megkezdése érdekében leállítja a gyárat.

Egyúttal felajánlotta a dolgozóknak, hogy szlovákiai, csehországi, németországi vagy olaszországi gyárakban biztosít számukra munkát. A másik lehetőség, hogy az ajánlatot elutasító munkavállalók végkielégítést kapnak, erről május 20-ig kell nyilatkozniuk.

A munkások pénteken emiatt a város központjában demonstráltak, a rendőrség szerint körülbelül 1500-an voltak. Nikola Dašić kragujevaci polgármester
a dolgozókhoz fordulva elmondta, hogy mindent megtesznek a kragujevaci gyár fenntartásáért és minden munkahely megőrzéséért.

Médiajelentések szerint a dolgozók egy része azt is vállalná, hogy minimálbérért dolgozik, csak ne kelljen külföldre mennie. A szakszervezet, a gyárvezetés és a Fiat képviselői megkezdték a tárgyalásokat szerbiai munkaügyi, foglalkoztatási, szociális és veteránügyi minisztériumban.

Szakszervezetek, ellenzék, rabszolgák

A szerbiai „Sloga” (Egység) egyesült szakszervezet bejelentette, hogy ellenzi „az állam és a felelőtlen kormányzat szándékát, hogy a kragujevaci Fiat dolgozóit átláthatatlan ajánlatokkal külföldi gyárakba csalják”.

Ellenezzük, hogy a kragujevaci munkásokat rabszolgákként kezeljék az autóipari cégek európai piacán. Szakszervezetként ezért támogatjuk a munkavállalókat és azokat a szakszervezeti alapszervezeteket, amelyek készek megvédeni a dolgozók méltóságát

A szakszervezet szerint a munkások ily módon történő „zsarolása” nem került szóba, amikor Aleksandar Vučić szerb elnök megállapodott a „Stellantis” multinacionális vállalattal az elektromos autók új modelljének gyártásáról Kragujevacban.

Az államnak megfelelő szociális programot kell biztosítania a Fiat dolgozóinak az új modell gyártásának megkezdéséig, fizetett szabadságot, minimálbért, és kielégítő végkielégítést kell adnia azoknak, akik nem várják meg az új üzemmód megkezdését

– közölte a szakszervezet, amely szerint az állam köteles erre, miután „vastagon szubvencionálja” az elektromos autógyártásra vonatkozó, de csak két év múlva beinduló projektet.

A jobboldali, ellenzéki Dveri párt szerint a munkáltató tisztességtelen ajánlata nem meglepő, hiszen az állam már két évtizede mostoha módon bánik az emberekkel, és olcsó munkaerőként kínálja fel állampolgárait a világnak.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Szerbia

Szerb elnöki közlés szerint közös Stratégiai Tanácsot hoz létre Szerbia és Magyarország

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Stratégiai Tanács
Magyar-szerb Stratégiai Tanács létrehozását jelentette be a szerb elnök (Forrás: Pink)
Olvasási idő: 2 perc

A szerb elnök egy televíziós műsorban vasárnap arról beszélt, hogy Szerbia és Magyarország közös Stratégiai Tanácsot hoz létre, és ezzel új szintre emelik a két ország közötti együttműködést, miután gazdasági téren már eddig is jelentős előrelépések történtek. Aleksandar Vučić szerint az ezzel kapcsolatos első együttes ülést már májusban megtartják Szerbiában. A jelek szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombaton (március 25-én) nem csak egy biliárdpartira ugrott le Belgrádba.

A Stratégiai Tanács létrehozása

A szerb elnök a belgrádi Pink Televízió vendége volt, ahol egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy „stratégiai párbeszédet” folytatott a magyar a miniszterelnökkel.

Vučić ezzel kapcsolatban annak a várakozásának adott hangot, hogy hamarosan egy új szerv jön létre a két ország közötti együttműködés keretében.

A szerb elnök jelezte, hogy májusban (kibővített) csúcsértekezletet tartanak, amelynek keretében a két államfő mellett a két kormány teljes létszámban ül le tárgyalni.

Ezt a csúcstalálkozót Belgrádban vagy Újvidéken tartjuk meg, hogy létrehozzuk a Stratégiai Tanácsot

– mondta a szerb elnök, aki hozzátette, hogy a biztonság tekintetében még inkább szorosra lehetne fűzni a Szerbia és Magyarország közötti együttműködést.

Ez érintheti a terrorizmus elleni küzdelmet, ami aztán megnyitja az együttműködés lehetőség a két rendőrség és a két hadsereg között, valamint katonai technikai tekintetben is

– jelentette ki a szerb államfő, aki utalt Orbán Viktornak arra a kijelentésére, hogy soha nem volt ilyen erős a két ország közötti együttműködés, a kapcsolatok történelmi magaslatokban vannak, amit „fantasztikus dolognak” nevezett.

Pásztort külön kiemelte

A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy mindez a két ország állampolgárainak az érdeme, szerbeknek és magyaroknak egyaránt, Pásztor Istvánt, a Vajdasásig Magyar Szövetség elnökét viszont név szerint is kiemelte, mint azt a személyt, aki ebben a tekintetben sokat segített, de fél szóval megemlítette Orbán Viktor és a maga érdemeit is.

Minden téren együttműködünk, Magyarország ma már Szerbia ötödik kereskedelmi partnere, korábban a tizenharmadik volt, drámai az előrelépés, ami a Szerbiába történő nagy magyar befektetésekről szól

– húzta alá Vučić, aki úgy látja, hogy ez az együttműködés nagyon hasznos lesz a két ország lakosságának a szempontjából.

stratégiai

A szerb elnök itt említette meg azt is, hogy Szerbia a múlt télen biztonságban volt, mert jelentős gáztartalékokkal rendelkezett, amelyek ma is elérik az 520 millió köbmétert, amit 700 millió köbméterre szeretnének emelni, hogy „gondtalanul menjenek neki” a következő télnek.

Vučić kitért arra is, hogy Bulgária felé épül az interkonnektor, hogy az ország más irányból is gázhoz juthasson, nem csak a Balkáni Áramlaton keresztül, miközben az oroszok megengedték Szerbiának, hogy a törzsudvarnoki tároló hozzájuk tartozó részében további 100 millió köbméter gázt tartalékoljanak.

A szerb elnök innen más témák felé kanyarodott el, és a sportról kezdett beszélni, nem először a műsor során, mivel az interjú elején már megemlítette, hogy a Crvena Zvezdának szurkol, nem titkolva azt sem, hogy a vezető szerbiai klubok mennyivel tartoznak az államnak.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: