Connect with us

Bulgária

MÁSODIK SZAKASZ: A Gazprom nem ad több gázt Bulgáriának sem, ez Magyarországnak is fájó lehet

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az oroszok nem csak Lengyelországtól, hanem Bulgáriától is megvonták a gázt, és ezzel gyakorlatilag megkezdődött az ukrajnai háború “második szakasza”, amikor a konfliktusba fokozatosan belekeveredhetnek a környező országok is. Ma Moldova, Lengyelország és Bulgária, de ki tudja, hogy holnap ki a következő? Félő, hogy mindez “öngerjesztő folyamattá válik”, amelyet nem lesz könnyű megállítani. Ne feledjük, hogy most nem a volt Jugoszlávia széteséséről van szó, ott adottak voltak a földrajzi keretek, itt a katonai cselekmények bármikor átléphetik az országhatárokat.

Bolgár szolidaritás

A bolgár kormány több alkalommal is demonstrálta, hogy támogatja Ukrajnát az orosz agresszióval szemben, ennek lehetett a következménye, hogy az ukránok mellett, és még inkább az oroszok ellen állást foglaló lengyeleket követően a Gazprom Bulgáriával szemben is megtorló intézkedéseket vezetett be.

Kedden este hét órakor a Gazprom hivatalosan tájékoztatta Lengyelországot, hogy április 27-től felfüggeszti a földgázellátást az országba, miután Lengyelország nem volt hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért.

Az orosz cég nem sokkal később tájékoztatta Bulgáriát is a gázszállítások leállításáról.

A bolgár kormány első reagálásában leszögezte, hogy Bulgáriát nem érte váratlanul az orosz lépés.

– A bolgár kormány hónapok óta készen áll egy ilyen forgatókönyvre, vannak alternatív szállítmányok, és nincs ok pánikra

– jelentette ki Lena Borislavova bolgár kormányszóvivő, aki azonban annak részletezésébe nem ment bele, hogy milyen “alternatív szállítmányokra” gondolt.

Itt jegyzendő meg, hogy mindenek előtt Szerbia, de másodsorban Magyarország is bármikor érintetté válhat, hiszen mindkét ország Bulgárián keresztül kapja a gázt, illetve a gáz jelentős részét.

Bulgária pedig azzal bosszulhatja meg az orosz gázszállítások leállítását, hogy elzárja a tranzitvezetékeket, de ad absurdum az sem zárható ki, hogy ezt brüsszeli utasításra teszi meg, mert Magyarország kilóg az “európai sorból”.

Plusz egy ok

Az orosz lépésnek nem csak az lehetett az oka, hogy a bolgárok nem voltak hajlandók rubelben fizetni a gázért, miután megállapították, hogy “az Oroszország által javasolt új, kétlépcsős fizetési eljárás nincs összhangban az év végéig érvényben lévő szerződéssel, és jelentős kockázatokat jelent Bulgária számára.”

A kockázatok közé sorolták például, hogy ellenszolgáltatás, vagyis valós gázszállítás nélkül fizetnek az orosz félnek.

Moszkvát valószínűleg az is dühítette, hogy Kiril Petkov bolgár miniszterelnök oroszellenes gyűjtésre szólította fel az ország lakosságát, amiben saját maga járt elől egy jelentősebb összeg átutalásával az ukrán védelmi minisztérium folyószámlájára.

Petkov Facebook-bejegyzésében felsorolta azokat az országokat (Németország, Franciaország, Olaszország, Lengyelország, Hollandia, Ausztria, Görögország, Svédország, Belgium, Finnország, Dánia, Románia, Norvégia, Horvátország, Csehország, Írország, Litvánia, Luxemburg, Észtország, Szlovénia, Szlovákia, Ciprus és Lettország), amelyek küldenek katonai segélyeket Ukrajnának, majd “internetes szózatot” intézett a nemzethez.

– Amíg Bulgáriában ebben a kérdésben nem jutunk el a politikai konszenzushoz, bolgár állampolgárokként, akik úgy vélik, hogy Európában senkinek nincs joga szomszédjainak a megtámadására és a civilek legyilkolására, szabadon dönthetünk úgy, hogy anyagilag segítjük Ukrajnát a lőszer beszerzésében. Ezért nyilvános kampányt indítok az ukrán kormány számára biztosítandó pénzügyi források előteremtésére

– írta a Facebookon a bolgár miniszterelnök, aki szerint eljött azt ideje annak, hogy a Facebook-bejegyzéseket az Ukrajna számára nyújtott eszközök előteremtése váltsa fel.

A bolgár miniszterelnök csatolta annak a folyószámlának az adatait, amelyekre a pénzeszközök küldhetők, és közölte, hogy a jövő héten összehívja a koalíciós tanácsot, és megszerveznek egy kijevi utazást.

A bolgár “gyűjtésre” Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter néhány órával később a Twitteren válaszolt, háláját fejezve ki a bolgár kezdeményezésért, ami hozzásegíti Ukrajnát védelme megerősítéséhez, véleménye szerint “ez a lépés demonstrálja az igazi bolgár szolidaritást Ukrajnával”.

A BALK részéről azon sem lepődnék meg, hogy ha a bolgár példát netalán mások is követnék Európában, és máshol is megindulna a szervezett gyűjtés Ukrajna támogatására, aminek demonstratív jelentősége lenne, hiszen a segélyszervezeteken keresztük már ma is folyamatos a gyűjtés, igaz “békés célokra”, és nem lőszer vásárlására.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava