Connect with us

Magyarország

SZIJJÁRTÓ KLASSZIKUS LÁTOGATÁSA: Új magyar nagykövetség épül Ankarában, a törökök felszámolnák a magyarországi FETÖ-iskolát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

magyar torok
play icon A cikk meghallgatása

Az Ankarába látogató magyar külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a magyar-török együttműködés fejlesztése továbbra is a magyar külpolitika fókuszában lesz, “amire az is garancia, hogy a magyar kormánypártok a választásokon ismét elsöprő győzelmet arattak”. A külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter úgy vélte, hogy az ukrajnai háború során keletkezett gazdasági és biztonsági kihívások miatt a magyar-török stratégiai partnerség jelentősége még inkább felértékelődik.

Klasszikus látogatása

Szijjártó Péter ankarai látogatása alkalmával kijelentette, hogy Magyarország nagyra becsüli a törökök közvetítői szerepét az ukránok és az oroszok között, és szerinte az sem véletlen, hogy a magyarországi választásokat követő első “klasszikus kétoldalú látogatását” éppen Ankarába szervezték.

– Számunkra a legfontosabb szempont itt most Magyarország biztonsága, mindent megteszünk annak érdekében, hogy elkerüljük hazánk belesodródását a háborúba. Ezért továbbra sem szállítunk fegyvereket Ukrajnának, és nem engedjük át a fegyverszállítmányokat közvetlenül Ukrajna területére Magyarországon keresztül

– ismételte meg a magyar álláspontot a magyar külügyminiszter.

Szijjártó úgy vélekedett, hogy a kormány ezen döntésének helyessége már többször beigazolódott, legutóbb az elmúlt napokban, amikor Lviv környékén Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat semmisítettek meg az oroszok.

– Nem akarjuk, hogy hasonló jelenetek történjenek magyarlakta területeken, a magyar-ukrán határ közelében

– szögezte le a magyar külügyminiszter, aki hozzátette, hogy Magyarország természetesen kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.

Az Iszlám Állam fenyegetése

Szijjártó Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet újabb merényletek végrehajtására szólította fel híveit Európában, ami tovább növeli a határvédelem és az illegális migrációval szembeni fellépés fontosságát.

– Természetesen erősen védjük a határunkat, továbbra sem engedünk be illegális bevándorlókat Magyarországra, de ebben a kérdésben kulcsszerepe van Törökországnak is

– mondta, és ezért arra kérte az Európai Uniót, hogy “ne alkudozzon”, hanem a teljes beígért összeget fizesse ki Ankarának.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Törökország mára a földgáztranzit szempontjából is rendkívül fontossá vált, amióta a Gazprom dél felől, Törökország Bulgária és Szerbia érintésével nagy mennyiségű gázt szállít Magyarországra. Aláhúzta, hogy Magyarország energiaellátása Oroszország irányából zavartalanul történik, szerződés és menetrend szerint, amiben Törökországnak is nagy szerepe van, jelenleg napi tízmillió köbméternyi földgázról van szó.

A rubelfizetéssel kapcsolatos vitát értelmetlennek nevezte, miután az Európai Unió kimondta, hogy a földgázellátással kapcsolatos tevékenységek mentesülnek a szankciós intézkedések alól.

A FETÖ-iskola

Mevlüt Cavusoglu kiemelte, hogy Törökország és Magyarország között mély barátság, stratégiai partnerség van, és minden területen fejlődnek a kétoldalú kapcsolatok. Hozzátette, hogy Magyarország “az egyik legnagyobb támogatója” a török EU-csatlakozási folyamat előmozdításának.

Ugyanakkor nem tévesztette szem elől, hogy megfogalmazás szerint Magyarországon FETÖ-iskola működik. Törökország terrorizmussal vádolja a gülenista szervezetet, amelyet a 2016-os törökországi katonai puccskísérlet fő felelősének tart.

– Magyarországon van egy FETÖ-iskola, amely nem csak Törökország, hanem Magyarország számára is veszélyt jelentenek azok által, akik használják ezt a szervezetet

– mondta a török külügyminiszter, és kilátásba helyezte a “szoros együttműködést” ezen a területen is.

A magyar és a török külügyminiszter a nap folyamán közösen tette le Magyarország új ankarai nagykövetségi épületének alapkövét, ez alkalomból Szijjártó Péter hangsúlyozta, minisztersége kezdete óta megduplázták az országban szolgáló magyar diplomaták számát, és ez a folyamat folytatódni fog.

– Akik nyitott szemmel figyelik a világpolitika folyományait, azok számára egyértelmű Törökország politikai és gazdasági súlyának folyamatos növekedése

– fogalmazott Szijjártó, és rámutatott, hogy ez még több feladatot jelent a magyar diplomácia számára a jövőben.

Az új épület 3000 négyzetméternyi irodaterületet foglal majd magában, hogy az ott dolgozók – mint a miniszter fogalmazott – “méltó, az együttműködés fejlődését lehetővé tévő” módon láthassák el Magyarország képviseletét.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava