Connect with us

Drón

MEGBÜTYKÖLTÉK? A Zágrábra zuhant drónon mégis volt bomba, vagy mégsem

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

harom fa
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A horvát Nova TV értesülései szerint a Zágrábra zuhant drónt átalakították, és volt rajta bomba. Az említett csatorna ezt a nyomozás eredményére hivatkozva jelentette, amelyhez még a hivatalos közzététel előtt hozzájutott.

Megbütykölték vagy nem bütykölték meg?

Horvátországban tovább folytatódik az „itt a bomba, hol a bomba” elnevezésű közéleti játék, amelyben most mintha azok jutottak volna egy „bombahossznyi” előnyhöz, akik szerint a zágrábi tudósítónk által csak „ócska, szovjet kasztninak” nevezett Tu-141-es járgány mégis csak „fel volt fegyverezve”!

A által alkalmazott szokatlan megfogalmazás azt hivatott jelenteni, hogy a drónon volt bomba, amelyet állítólag a kamera helyére szereltek be, legalábbis ezt állapította meg a vizsgálat, amelynek eredményéhez a Nova TV jutott hozzá.

– A Zágráb Megyei Állami Főügyészség többféle szakvélemény elkészítését rendelte el, és kikérte a légiközlekedési szakma műszaki véleményét is

– volt hallható a tudósításban, amely szerint az ügyészség további részleteket nem közölt. Zágrábban tehát most csak éppen annyit hoztak nyilvánosságra, amennyi elegendő lehet a kíváncsiság felkeltéséhez, hogy kellő figyelem irányuljon majd a hivatalos bejelentésre.

Volt-e robbanóanyag?

A Nova TV szerint azt is tisztázni kellene, hogy valójában volt-e a drónon 40 kilogramm robbanóanyag, és hogy pontosan mi robbant fel, ami a kémiai-fizikai leletekből derülhet ki.

– Szakértőre van szükség, aki képes felfedni a robbanóanyag nyomait, és meg tudja különböztetni a rakéta üzemanyaga és a robbanóanyag közötti különbséget. Tudjuk, hogy mit nevezünk robbanóanyagnak. Ha a bomba felrobbant volna, ahogy ők állítják, akkor ötven méteres körzetben nagy károkat okozott volna, ezt meg én állítom

– jelentette ki Josip Milošević légibaleset-szakértő, aki szerint robbanás esetén a becsapódás helyszínén jóval nagyobb kráternek kellett volna keletkeznie.

Milošević foglalkozott a drón megbütykölésével is, szerinte ugyanis nagyon kell ismernie ezt a dróntípust és a gyártási szabványokat annak, aki átalakításról beszél.

Tehát továbbra is sok a talány a Zágrábra zuhant Tu-141-es robotrepülőgép körül, arról nem is beszélve, hogy az „ócska szovjet kasztni” három NATO-ország felett repült át egy hónappal ezelőtt, de senki sem mozdította meg a füle botját sem, beleértve ebbe a NATO-t is, ami komoly légtérvédelmi hiányosságaira utal nemzeti és NATO szinten egyaránt.

A becsapódás következtében keletkezett lyukat már betemették Zágrábban, és három facsemetét ültettek a helyszínen annak jelképeként, hogy az élet megy tovább, lásd a fenti képet!

Szerbia

Már fegyvert is gyárthat a belgrádi Pink Televízió tulajdonosa

Közzététel:

a megjelenés dátuma

A Pink Televízió és a drón
Željko Mitrović, a Pink Televízió tulajdonosa és Aleksandar Vučić szerb elnök, Mitrović jobbról az első (Screenshot, Pink, YouTube)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Némi túlzással azt mondhatnánk, hogy a Pink Televízió már nem csak a szavak erejével küzd Aleksandar Vučić kormányon tartásáért, belgrádi sajtóhírek szerint ugyanis januárban bejegyezték a fegyverek és katonai felszerelések gyártóinak szerbiai nyilvántartásába a Pink Kutatási és Fejlesztési Központot (Pink research and development center, PR- DC). A központ többségi tulajdonosa Željko Mitrović Pink Média Csoportja. A PR- DC légi és űrjárművek, valamint kísérő berendezések gyártásával foglalkozik, de megpróbálkozott már a vízen járó cipő kifejlesztésével is.

Komolyan vették

A PR- DC a 2021-es belgrádi hadiipari kiállításon tűnt fel, akkor Željko Mitrović, a belgrádi Pink TV mindenható ura egy gyenge képességű drónt mutatott be a szerb elnöknek, abban bízva, hogy esetleg megrendelést kap a hadseregtől.

Hogy mi történt az elmúlt másfél évben a fejlesztés terén, azzal kapcsolatban nincsenek megbízható információk, az viszont nyilvánosságra került, hogy a Pink Kutatási és Fejlesztési Központot január 12-én bejegyezték a szerbiai fegyvergyártók nagykönyvébe, és a szerb védelmi minisztérium két évre szóló fegyvergyártási engedély adott ki számára.

Ezzel elhárult az utolsó akadály is, hogy a médiatulajdonos fegyvereket gyártson a szerb hadseregnek.

Ez a szándék, mint említettük, már 2021 októberében, a belgrádi hadiipari vásáron merült fel először, ahol Vučić elnök a kamerák előtt „mutatott érdeklődést” a Mitrović cége által gyártott drón iránt, a akkor azonban nem látszott túlzottan elégedettnek a repülő alkalmatosság paramétereivel kapcsolatban.

Ez a már majdnem feledésbe merült történet a napokban került ismét a figyelem középpontjába, miután Vučić bejelentette, hogy Szerbia öngyilkos drónokat vásáról az Egyesült Arab Emírségektől, és hogy reményei szerint a szerb hadsereg a következő öt-hat hónapban megkapja az első hazai öngyilkos drónokat is.

Arról persze nem volt szó, hogy a beszállító Željko Mitrović cége lesz, de az azóta történtek tudatában ezt nem lehet teljesen kizárni.

Aleksandar Vučić a hét elején az Abu Dzabiban rendezett IDEX 2023 nemzetközi hadfelszerelési vásáron időzött, amelyen Željko Mitrović „rózsaszín” fejlesztési központjának is van standja.

Aknákat dobáló drón

A Pink Televízió tulajdonosa a 2021-es belgrádi vásáron arról igyekezett meggyőzni a szerb elnököt, hogy a Pink Kutatási és Fejlesztési Központ által kifejlesztett IKA-20 elnevezésű drón képes aknák célba juttatására, és ezáltal nagyon hatékony eszköz lehet.

Mitrović akkor rámutatott, hogy a drónt tűzoltási tevékenységekre fejlesztették ki, amelyek „gyakorlatilag szimmetrikusak” a katona igényekkel, vagyis a drónok könnyen átalakíthatók katonai célokra.

A Pink Televízió és az IKA-20

Az IKA-20 szerb drón, amelyet a Pink Televízió egyik leányvállalata fejlesztett ki (Forrás: YouTube)

Az érdeklődés 2021-ben azért lohadt le, mert az IKA-20 teherbírása mindössze 20 kiló volt, és csak 30 percig tudott a levegőben maradni. A PR- DC standját felekereső szerb elnök akkor arra kérte a drón fejlesztőit, hogy próbálják meg növelni a teherbírást, és hogy legalább két órára emeljék a drón repülési idejét.

Miután a fejlesztési központ 2021-ben még nem rendelkezett megfelelő engedélyekkel – vagyis nem szerepelt a fegyverek és katonai felszerelések gyártására jogosult cégek nyilvántartásában – akkor sem tudott volna a hadseregnek szállítani, ha a drón elnyerte volna a szerb elnök tetszését.

A cég más tulajdonosai 2021-ben még nem gondolkodtak az engedélyek beszerzésén, bár azt nem tagadták, hogy már akkor is együttműködtek a szerb védelmi minisztérium katonai és műszaki intézetével.

Azóta megtörtént az IKA-20 „színeváltozása”, a YouTube-ra tavaly felkerült videókon már úgy aposztrofálják, mint „felfegyverzett drónt”, vagyis mint a hadsereg, és nem mint tűzoltók által használható eszközt.

A Pink Televízió és a PR- DC

A Pink Televízió korábban széltében-hosszában reklámozta híradóiban a Pink Kutatási és Fejlesztési Központ találmányait, amelyek elég széles skálán mozogtak a repülő autótól a vízen járó cipőig.

A Belgrádtól nyugatra lévő Šimanovciban megtelepedett PR- DC többségi tulajdonosa Željko Mitrović Pink Média Csoportja, amely már hosszú évek óta „szolgálja a hazát”.

Mitrovićnak 55 százalékos részesedése van a fejlesztő cégben, amelybe eddig 100 millió dinárt, azaz 852 ezer eurót invesztált. A többi részvény öt személy tulajdonában van, akik mindannyian szakértők azon a területen, amellyel a cég foglalkozik.

Szerbiában minden vállalkozásnak regisztrálnia kell magát, ha katonai felszerelések és fegyverek előállításával kíván foglalkozni. Az engedélyt a Honvédelmi Minisztérium adja ki, ilyen hivatalos papír nélkül tilos fegyvert vagy katonai felszerelést gyártani.

A fegyvergyártásról és a fegyverek forgalmazásáról szóló szerbiai törvény alapján az engedélyt kérelmező cégeknek komoly kritériumnak kell megfelelniük műszaki, technológiai és minőségi téren egyaránt.

Természetesen nem hátrány, ha a jelentkező cég anyavállalata működteti a szerb kormány „kihelyezett stúdióját”, amelyben kizárólag miniszterek és a Szerb Haladó Párt tagjai, valamint a szerb baráti sajtó urai jelennek meg, különös tekintettel az Informer főszerkesztőjére.

A Pink Televízió képernyőjén feltűnő galeri láttán az a következtetés vonható le, hogy a liberális vonalat képviselő ellenzékiek és a kutyák belépése szigorúan tilos, bár az utóbbiak esetében ebben nem lehetünk teljesen biztosak.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava