Connect with us

A Háború

FELSŐBRENDŰ HÍRSZERZÉS: Az amerikaiak megmondták a horvátoknak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az amerikai hírszerzés hét nappal az ukrajnai invázió előtt tudta, hogy mikor támadnak az oroszok, és ezt megosztotta Horvátországgal is. Erről Daniel Markić, a horvát Biztonsági Hírszerző Ügynökség (SOA) igazgatója beszélt a zágrábi horvát-amerikai fórumon.

Markić úgy nyilatkozott, hogy a februárban Münchenben tartott biztonsági konferencián szóba került egy esetleges orosz invázió Ukrajna ellen, de az Egyesült Államokon kívül “senki sem számított erre a konfliktusra”.

Markić az amerikai hírszerzés felsőbbrendűségére utalva rámutatott, hogy “egy amerikai hírszerző tiszt nemcsak azt mondta, hogy ez megtörténik, hanem azt is, hogy mikor”.

Horvát médiajelentések szerint a fő horvát hírszerző kijelentette: az Egyesült Államok úgy döntött, hogy felhasználja a hírszerző közösségét, a diplomáciáját, és még a médiát is, “hogy ezzel mindannyian tisztában legyünk”.

– Néhányunknak nehéz volt ezt elhinni

– mondta Markić, hozzátéve, hogy az eset többek között “bizonyítja az (USA-val való) együttműködés előnyeit Horvátország számára”.

A horvát Biztonsági Hírszerző Ügynökség (SOA) igazgatója Davor Božinović horvát belügyminiszterrel, Dragan Lozančić horvát nemzetbiztonsági tanácsadóval, Richard W. Downing amerikai főügyész-helyettessel és Lauren Speranz amerikai transzatlanti védelmi és biztonsági igazgatóval, valamint Gabriel Escobar balkáni különmegbízottal együtt vett részt a horvát-amerikai fórumon.

A tanácskozáson az Egyesült Államok és Horvátország két kétoldalú megállapodást írt alá, amelyek javítják a rendészeti képességeket és felgyorsítják a horvátok amerikai utazásait a Global Entry Programon keresztül.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava