Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Izrael

ÁTHANGOLT POLITIKA: Lesz-e ismét “nagy békülés” Törökország és Izrael között?

lovassagi kiseret
LOVASSÁGI KÍSÉRET: Az izraeli elnök lovassági felvezetéssel érkezett Törökországba (Forrás: screenshot)
Olvasási idő: 3 perc

Történelmi látogatásnak lehettek tanúi az ankaraiak: ilyen magas rangú vendég Izraelből 2008 óta nem érkezett az országba, március 9-én ugyanis Isaac Herzog izraeli államfő és felesége kereste fel Törökországot, ahol nem más, mint fogadta őket.

Sikertelen kísérletek

A két ország közötti viszony – amely már 2008-ban sem volt túl rózsás az 1990-es évek zenitjéhez képest – gyorsan megromlott, miután Izrael az említett év végén megtámadta át, majd az ezt nehezményező Erdoğan alaposan kiosztotta a davosi világcsúcson Simon Perez akkori izraeli államfőt.

Az akkor a híres „Egy perc” néven elhíresült filippika már jelezte, hogy a palesztinok és az arab világ felé kacsintgató vezetés komolyan eltávolodik Izraeltől. Erre a pontot végül a 2010-es Mavi Marmara incidens tette fel, amikor a Gáza felé tartó segélyeket szállító flottilla egyik hajóját izraeli katonák elfoglalták, és ennek az eredménye a helyszínen hagyott kilenc halott lett.

Az akció a diplomáciai kapcsolatok majdnem lenullázásához vezetett: a nagykövetek hazatértek, Erdoğan keményen bírálta Tel-Avivot, a korábban szorosnak mondható katonai együttműködésnek is lőttek.

Végül a jeget Barack Obama hatására Izrael törte meg (bocsánatot kért és kárpótlást fizetett), ami 2016-ban a nagykövetek újbóli küldéséhez vezetett.

Persze az akkor felmelegedő kapcsolatokban már vastagon ott volt az izraeli gázmezők, pontosabban az izraeli gáz eljuttatásának lehetősége Törökországon keresztül Európába. Ráadásul a török légteret megsértő Szu-24-es lelövése miatt megromló orosz kapcsolatok és árnyékában úgy döntött, helyesebb, ha gyorsan diverzifikálja gázimportját.

Ez a nagy békülés sem tartott sokáig, Ankara 2018-ban megint hazahívta ét (az izraeli is visszatért) miután véres összecsapások zajlottak a palesztinokkal Izraelben.

Áthangolt

A mostani látogatás – melyet már hetekkel korábban beharangoztak – díszkísérettel, izraeli himnusszal és Erdoğan szívélyes hozzáállásával egy átfogó török külpolitikai változás része, amely még tavaly kezdődött, s a korábban problémás, konfliktusos kapcsolatok rendezését hivatott elérni.

Ennek olyan látványos elemei voltak, mint az egyezkedések megindulása Görögországgal – igaz, érdemi sikert nem értek el, maradt a “rosszszomszédi viszony” –, de Erdoğan múlt havi látogatása az Egyesült Arab Emirátusokba, ahol szultáninak mondható pompával fogadták, nem volt eredménytelen, hiszen meg is egyeztek egyebek mellett gazdasági együttműködésben.

A komoly pénzügyi nehézségekkel, elszabaduló inflációval küzdő Törökországnak szüksége van gazdag partnerekre, miközben a korábbi konfliktuskeresés helyett inkább a konfliktuskerülésre hangolta a külpolitikáját.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Nem véletlen, hogy Erdoğan komolyan próbálta megakadályozni meditációs javaslatok hadával az ukrajnai konfliktust, s az orosz és ukrán külügyminiszter épp az antalyai diplomáciai fórumon ült le tárgyalni egymással, igaz egyelőre nem nagy sikerrel.

Ami a szomszédság további részét illeti, terítéken van a békülés Szaúd-Arábia és Egyiptom esetében, az persze más kérdés, hogy mennyire fogják a tárt karokkal fogadni az ankarai delegációkat Rijádban és Kairóban.

Vonzó gázmezők

A mostani izraeli elnöki látogatás sem hozott áttörést, hisz számos problémás pont van: a Hamász több vezetőjének törökországi tartózkodása különösen bántja Izrael szemét, ahogy a palesztin-párti török politikai retorika sem túl jó pont Tel-Avivban.

A látogatás célja azonban ezúttal nem az ellentétek megoldásával, hanem a gázmezők és vezetékek kérdésével függ össze – a ebben az energiaválsággal tarkított világban azt szeretnék elérni, hogy rajtuk keresztül menjen az izraeli gáz Európába, hiszen ez az útvonal rövidebb és olcsóbb lenne, különösen annak a fényében, hogy januárban az amerikaiak kihátráltak az EastMed projektből.

Az elnöki találkozón minden esetre alaposan meglepték az újságírókat: bejelentették, hogy Mevlüt Cavuşoğlu jövő hónapban találkozik Izraelben találkozik ottani kollégájával, amire az izraeli külügy gyorsan reagált, hogy ezzel kapcsolatban még nincs megegyezés, pusztán a szándékot jelezték a törökök. Egyelőre nagykövetek sem fognak érkezni, noha erre is tettek utalást a vezetők.

A nagy kérdés, hogy a mostani látogatást mennyire fogják valós intézkedések, illetve további magas szintű látogatások követni. Erdoğan izraeli útja komoly gesztus lenne, de nem valószínű, hogy az amúgy nem éppen Izrael-pártiságról ismert szavazótáborát hergelné egy ilyennel. Különösen annak tudatában, hogy a kereskedelmi kapcsolatok még a 2010-es évek eleji zord diplomáciai viszony idején is, folyamatosan bővültek.Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: