Connect with us

A Háború

UKRAJNAI MENEKÜLTEK: Három autóval vitték a segélyt Szamosszegre a vajdasági civil összefogás kezdeményezői

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Adományokkal megtömött csomagtartókkal gurultak be Szamosszegre annak a vajdasági magyar civil összefogásnak a kezdeményezői, amely a háború sújtotta kárpátaljaiak megsegítését tűzte ki célul a múlt hét elején. Ahogyan arról már beszámoltunk, a nemzetpolitikai államtitkárság által meghirdetett összehangolt gyűjtést számos olyan jó szándékú akció előzte meg a Délvidéken, amelyeket pártfüggetlen önkéntesek kezdeményeztek.

Civil gyűjtőpontok

Aki segítene szeretne az ukrajnai menekülteknek, az hívja a következő számok valamelyikét:

Schultz (Óbecse) : 0628281989
Krisztián (Zenta) : 0656216794
Izabella (Zenta) : 0648756903
Attila (Péterréve) : 0638990497
Lehel (Szabadka) : 0631553409
Zsófi (Topolya) : 0645927461

Nem várt gyorsasággal terjed a Vajdaságban az a humanitárius kezdeményezés, amelyet a zentai Borbély Krisztián és az óbecsei László György indított közösségi oldalán. A kisemberek egyszerűségével jelentették be ugyanis a múlt hétfőn, hogy március 7-én Szamosszegre utaznak azokkal az adományokkal, amelyeket a vajdaságiak ajánlanak fel az Ukrajnából menekülőknek.

A két férfi először csak a saját környezetét gondolta emberségre ösztönözni, de akciójuk nem várt méreteket öltött: a múlt héten az óbecsei és a zentai adományozó helyek mellett Szabadkán, Topolyán, Gomboson, Királyhalmán és Magyarkanizsán is kialakultak gyűjtőpontok, de Vajdaság más helyiségeiből is érkeztek felajánlások.

– Egy hét alatt nagyon sok adomány gyűlt össze. Három autóval mentünk: Zentáról Borbély Krisztián és felesége indultak, jómagam Óbecséről keltem útnak, de Szabadkán csatlakozott hozzánk Szöcs Lehel is. Nem fért be minden az autókba: ami nálunk maradt, azt a napokban eljuttatjuk a Caritas szabadkai szervezetének és ők továbbítják majd a rászorultaknak

– mesélte az óbecsei György László az újvidéki Magyar Szó napilapnak.

A négy vajdasági magyar főleg élelmiszert, különböző méretű pelenkákat, nedves törlőkendőket, tisztálkodási szereket, játékokat és gyógyszereket vitt Szamosszegre, ahol hétfőn délután a polgármester fogadta őket.

– Ahogy megérkeztünk, a dobozokat szinte rögtön ki is nyitották. A gyógyszerekre és a pelenkákra például kimondottan nagy szükség volt. Szamosszeg kis falu, ahol kettő befogadóközpontot alakítottak ki, egyiket a polgármesteri hivatalban, a másikat a helyi tornateremben. Sok helyi család fogadott be otthonába menekült családokat. Több száz kárpátaljai menekült tartózkodik a faluban. Az egyik befogadóközpontban csak anyukák és gyerekek vannak. Ottjártunkkor a legkisebb gyerek mindössze másfél éves volt. A gyerekek nagyon örültek a játékoknak, a kifestősöknek, szívszorító látvány volt

– mesélte György László, aki a vajdasági civil megmozdulás sikeréről egyszerűen annyit mondott: segítség itthonról haza.

Eközben a hét elején formálisan is megkezdődött az a vajdasági gyűjtés, amelyet már a politika is megtámogatott.

A nemzetpolitikai miniszterelnökség felhívásához ugyanis csatlakozott a Vajdasági Magyar Szövetség is, amely a Caritas szabadkai szervezetével együttműködve több mint 60 településen szervezett akciót. A március 13-áig összegyűjtött vajdasági adományokat a Katolikus Karitász a menekültek ellátására fordítja Magyarország és Ukrajna területén.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava