Connect with us

A Háború

UKRAJNAI MENEKÜLTEK: Három autóval vitték a segélyt Szamosszegre a vajdasági civil összefogás kezdeményezői

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szamosszeg 2
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Adományokkal megtömött csomagtartókkal gurultak be Szamosszegre annak a vajdasági magyar civil összefogásnak a kezdeményezői, amely a háború sújtotta kárpátaljaiak megsegítését tűzte ki célul a múlt hét elején. Ahogyan arról már beszámoltunk, a nemzetpolitikai államtitkárság által meghirdetett összehangolt gyűjtést számos olyan jó szándékú akció előzte meg a Délvidéken, amelyeket pártfüggetlen önkéntesek kezdeményeztek.

Civil gyűjtőpontok

Aki segítene szeretne az ukrajnai menekülteknek, az hívja a következő számok valamelyikét:

Schultz (Óbecse) : 0628281989
Krisztián (Zenta) : 0656216794
Izabella (Zenta) : 0648756903
Attila (Péterréve) : 0638990497
Lehel (Szabadka) : 0631553409
Zsófi (Topolya) : 0645927461

Nem várt gyorsasággal terjed a Vajdaságban az a humanitárius kezdeményezés, amelyet a zentai Borbély Krisztián és az óbecsei László György indított közösségi oldalán. A kisemberek egyszerűségével jelentették be ugyanis a múlt hétfőn, hogy március 7-én Szamosszegre utaznak azokkal az adományokkal, amelyeket a vajdaságiak ajánlanak fel az Ukrajnából menekülőknek.

A két férfi először csak a saját környezetét gondolta emberségre ösztönözni, de akciójuk nem várt méreteket öltött: a múlt héten az óbecsei és a zentai adományozó helyek mellett Szabadkán, Topolyán, Gomboson, Királyhalmán és Magyarkanizsán is kialakultak gyűjtőpontok, de más helyiségeiből is érkeztek felajánlások.

– Egy hét alatt nagyon sok adomány gyűlt össze. Három autóval mentünk: Zentáról Borbély Krisztián és felesége indultak, jómagam Óbecséről keltem útnak, de Szabadkán csatlakozott hozzánk Szöcs Lehel is. Nem fért be minden az autókba: ami nálunk maradt, azt a napokban eljuttatjuk a Caritas szabadkai szervezetének és ők továbbítják majd a rászorultaknak

– mesélte az óbecsei György László az újvidéki Magyar Szó napilapnak.

A négy vajdasági magyar főleg élelmiszert, különböző méretű pelenkákat, nedves törlőkendőket, tisztálkodási szereket, játékokat és gyógyszereket vitt Szamosszegre, ahol hétfőn délután a polgármester fogadta őket.

– Ahogy megérkeztünk, a dobozokat szinte rögtön ki is nyitották. A gyógyszerekre és a pelenkákra például kimondottan nagy szükség volt. Szamosszeg kis falu, ahol kettő befogadóközpontot alakítottak ki, egyiket a polgármesteri hivatalban, a másikat a helyi tornateremben. Sok helyi család fogadott be otthonába menekült családokat. Több száz kárpátaljai menekült tartózkodik a faluban. Az egyik befogadóközpontban csak anyukák és gyerekek vannak. Ottjártunkkor a legkisebb gyerek mindössze másfél éves volt. A gyerekek nagyon örültek a játékoknak, a kifestősöknek, szívszorító látvány volt

– mesélte György László, aki a vajdasági civil megmozdulás sikeréről egyszerűen annyit mondott: segítség itthonról haza.

Eközben a hét elején formálisan is megkezdődött az a vajdasági gyűjtés, amelyet már a politika is megtámogatott.

A nemzetpolitikai miniszterelnökség felhívásához ugyanis csatlakozott a Vajdasági Magyar Szövetség is, amely a Caritas szabadkai szervezetével együttműködve több mint 60 településen szervezett akciót. A március 13-áig összegyűjtött vajdasági adományokat a Katolikus Karitász a menekültek ellátására fordítja Magyarország és Ukrajna területén.

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava