Connect with us

A Háború

ÉLÉNK TÖRÖKÖK: Azonnali tűzszünetet sürgetett a török elnök Ukrajnában a Putyinnal folytatott telefonos megbeszélésen
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Azonnali tűzszünetet sürgetett Ukrajnában a török elnök, amikor telefonon tárgyalt orosz kollégájával. A törökök élénk diplomáciai tevékenységet folytatnak, ennek tudható be az is, hogy várhatóan Törökországban találkozik az ukrán és az orosz külügyminiszter.

Asztalhoz ülnek(?)

Gennagyij Gatilov, Oroszország genfi állandó ENSZ-képviseletének misszióvezetője kijelentette: orosz részről támogatják, hogy Törökországban találkozzon egymással az orosz és az ukrán külügyminiszter. A török állami médiajelentések szerint a találkozóra a jövő hétvégén kerülhet sor.

Ezt a lehetőséget Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter a NATO brüsszeli központjában tartott szombati sajtótájékoztatóján vetette fel, amikor közölte, hogy legalább miniszteri szinten össze akarják hozni az ukrán és az orosz felet, amire az Antalyai Diplomáciai Fórumon (ADF) kerülhet sor.

A jelek szerint az oroszok elfogadják a lehetőséget, Gatilov genfi nyilatkozatában ugyanis támogatta, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és ukrán kollégája Dmitro Kuleba találkozzon az említett fórum során.

Gatilov hangsúlyozta, hogy minden diplomáciai kezdeményezést támogatnak, így ezt is elfogadhatónak tartják.

Az Antalyai Diplomáciai Fórumot március 11-13-án rendezik meg Antalyában, a helyszínre a fórum nevéből nem nehéz következtetni.

Élénk török diplomácia

Törökország élénk diplomáciai tevékenységet folytat az ukrajnai háborúban szemben álló felek kibékítésére, erre utal két telefonos eszmecsere is.

Török médiajelentések szerint Çavuşoğlu telefon beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavroval. A török külügyminisztérium rövid nyilatkozatában részleteket nem tett közzé a tárgyalás tartalmáról, de szinte biztosra vehető, hogy az antalyai diplomáciai fórumot is szóba hozta.

Török szempontból a vasárnap legfontosabb diplomáciai eseménye mindenképpen az volt, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök szintén telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz államfővel.

A török köztársasági elnöki hivatal kommunikációs irodájának közleménye szerint a török-orosz kapcsolatok mellett a két elnök tárgyalt az Ukrajna elleni orosz támadásról is. Erdoğan kijelentette, hogy készek minden hozzájárulást megadni az ukrán kérdés mielőbbi békés megoldásához.

A török elnök elmondta, hogy egy azonnali tűzszünet nemcsak eloszlatná a humanitárius aggodalmakat, hanem alkalmat adna a politikai megoldás megtalálására is.

– Nyissunk közösen utat a békének!

– mondta a török elnök, aki szerint sürgősen tenni kell a humanitárius folyosó létrehozása és a békeszerződés aláírása érdekében.

A közlemény rámutatott, hogy a törökök folyamatos kapcsolatban állnak az ukrán féllel és más országokkal is, s erőfeszítéseket tesznek az átfogó tárgyalások megkezdése és a megoldás megtalálása érdekében.

A sok diplomáciai rizsából az derül ki, hogy a törökök nem mondtak le a közvetítői szerepről, és hogy a háború ellenére folynak valamiféle háttértárgyalások, de azt senki sem tudja, hogy azok mikor hoznak bármilyen eredményt is.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava