Connect with us

A Háború

LEMONDÁS: Megvan az ukrajnai háború első politikai áldozata

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

todor tagarev
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Nem kellett sokat várni a szomszédságban kibontakozó orosz-ukrán háború első “balkáni” politikai áldozatára: a bolgár védelmi miniszter a február 24-én Facebookon tett kijelentése, miszerint nem folyik háború Ukrajnában, majd kontrázása, hogy az ő kormányzati szereplése a kormány stabilitása szempontjából kulcsfontosságú, kivívta Kiril Petkov miniszterelnök haragját. Az eset tanulsága, hogy egy miniszter ne fecsegjen össze-vissza a közösségi médiában, ami Bulgáriára is igaz.

Mégsem kulcsfontosságú

Ma délután a minisztertanács megerősítette Sztefan Janev távozását/lemondását, amiről holnap szavaz a parlament. A dolog pikantériájaként ráadásul, hogy Janev tavaly május és december között az ország ügyvezető miniszterelnöke volt, míg Petkov tőle kapott megbízást a pénzügyminiszteri posztra.

A “politikai áldozatot” Todor Tagarev követi a védelmi miniszteri poszton, aki a Van Ilyen Nép (ITN) párt színeiben veszi át a jelenlegi pillanatban nem éppen nyugdíjas állásnak számító megbízatást.

Tagarev, aki a bolgár hadtudományban tette le a névjegyét, 2013-ban egy rövid időre már belekóstolt a miniszterségbe, és azóta is folyamatosan építette politikai kapcsolatait, s alapvetően nyugatos elköteleződésével tűnt ki – kinevezéséhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy nagyon határozottan minősítette agressziónak és háborúnak az orosz inváziót, szemben a vonakodó Janevvel.

Veszélyes manőver(?)

A döntésről tájékoztatták a bolgár államfőt, Rumen Radevet, aki vélhetően nem túl boldog (egyik) protezsáltjának elvesztésétől – nem véletlen nevezte “veszélyes manővernek” a háborús időkben történő miniszterváltást. Ezzel viszont a miniszterelnök tovább erősíti pozícióját a bolgár belpolitikai hatalmi játszmákban.

Az eddig nem látott uniós fellépésre, fegyverszállítmányokra adott válaszként Bulgária csatlakozott a gazdasági szankciókhoz, azonban a katonai segítségnyújtásról – legalábbis egyelőre – távol tartja magát.

A latolgatások rövidre zárására Petkov nyomatékosan jelezte, hogy Bulgária nem fog se katonákat, se harci repülőgépeket küldeni Ukrajnában – ez utóbbiakból amúgy is kevés van, az előbbi pedig nyílt hadüzenet lehetne.

Közben az országba egyre többen érkeznek Bulgáriából; a bolgár munkaügyi minisztérium ráadásul jelezte, hogy egyszerűsíteni fogják az ukránok számára a munkavállalást, illetve gyorsítani a menekültstátusz megszerzését. Akár 200 ezer munkahely is rendelkezésre állhat az ukrajnai menekültek számára, akik szinte munkavállalókká avanzsálhatnak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérést, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgárait Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava