Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

A Háború

LEMONDÁS: Megvan az ukrajnai háború első politikai áldozata

todor tagarev
Nem ő az áldozat, ő az, aki az áldozat helyébe lép. (Screenshot)
Olvasási idő: 1 perc

Nem kellett sokat várni a szomszédságban kibontakozó - első „balkáni” politikai áldozatára: a védelmi miniszter a február 24-én Facebookon tett kijelentése, miszerint nem folyik háború Ukrajnában, majd kontrázása, hogy az ő kormányzati szereplése a stabilitása szempontjából kulcsfontosságú, kivívta haragját. Az eset tanulsága, hogy egy miniszter ne fecsegjen össze-vissza a közösségi médiában, ami Bulgáriára is igaz.

Mégsem kulcsfontosságú

Ma délután a minisztertanács megerősítette Sztefan Janev távozását/lemondását, amiről holnap szavaz a . A dolog pikantériájaként ráadásul, hogy Janev tavaly május és december között az ország ügyvezető miniszterelnöke volt, míg Petkov tőle kapott megbízást a pénzügyminiszteri posztra.

A “politikai áldozatot” Todor Tagarev követi a védelmi miniszteri poszton, aki a Van Ilyen Nép (ITN) színeiben veszi át a jelenlegi pillanatban nem éppen nyugdíjas állásnak számító megbízatást.

Tagarev, aki a bolgár hadtudományban tette le a névjegyét, 2013-ban egy rövid időre már belekóstolt a miniszterségbe, és azóta is folyamatosan építette politikai kapcsolatait, s alapvetően nyugatos elköteleződésével tűnt ki – kinevezéséhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy nagyon határozottan minősítette agressziónak és háborúnak az orosz inváziót, szemben a vonakodó Janevvel.

Veszélyes manőver(?)

A döntésről tájékoztatták a bolgár államfőt, Rumen Radevet, aki vélhetően nem túl boldog (egyik) protezsáltjának elvesztésétől – nem véletlen nevezte “veszélyes manővernek” a háborús időkben történő miniszterváltást. Ezzel viszont a miniszterelnök tovább erősíti pozícióját a bolgár belpolitikai hatalmi játszmákban.

Az eddig nem látott uniós fellépésre, fegyverszállítmányokra adott válaszként Bulgária csatlakozott a gazdasági szankciókhoz, azonban a katonai segítségnyújtásról – legalábbis egyelőre – távol tartja magát.

A latolgatások rövidre zárására Petkov nyomatékosan jelezte, hogy Bulgária nem fog se katonákat, se harci repülőgépeket küldeni Ukrajnában – ez utóbbiakból amúgy is kevés van, az előbbi pedig nyílt hadüzenet lehetne.

Közben az országba egyre többen érkeznek Bulgáriából; a bolgár munkaügyi minisztérium ráadásul jelezte, hogy egyszerűsíteni fogják az ukránok számára a munkavállalást, illetve gyorsítani a menekültstátusz megszerzését. Akár 200 ezer munkahely is rendelkezésre állhat az ukrajnai számára, akik szinte munkavállalókká avanzsálhatnak.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: