Connect with us

A Háború

LEMONDÁS: Megvan az ukrajnai háború első politikai áldozata

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

todor tagarev
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

Nem kellett sokat várni a szomszédságban kibontakozó orosz-ukrán háború első „balkáni” politikai áldozatára: a bolgár védelmi miniszter a február 24-én Facebookon tett kijelentése, miszerint nem folyik háború Ukrajnában, majd kontrázása, hogy az ő kormányzati szereplése a kormány stabilitása szempontjából kulcsfontosságú, kivívta Kiril Petkov miniszterelnök haragját. Az eset tanulsága, hogy egy miniszter ne fecsegjen össze-vissza a közösségi médiában, ami Bulgáriára is igaz.

Mégsem kulcsfontosságú

Ma délután a minisztertanács megerősítette Sztefan Janev távozását/lemondását, amiről holnap szavaz a parlament. A dolog pikantériájaként ráadásul, hogy Janev tavaly május és december között az ország ügyvezető miniszterelnöke volt, míg Petkov tőle kapott megbízást a pénzügyminiszteri posztra.

A „politikai áldozatot” Todor Tagarev követi a védelmi miniszteri poszton, aki a Van Ilyen Nép (ITN) párt színeiben veszi át a jelenlegi pillanatban nem éppen nyugdíjas állásnak számító megbízatást.

Tagarev, aki a bolgár hadtudományban tette le a névjegyét, 2013-ban egy rövid időre már belekóstolt a miniszterségbe, és azóta is folyamatosan építette politikai kapcsolatait, s alapvetően nyugatos elköteleződésével tűnt ki – kinevezéséhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy nagyon határozottan minősítette agressziónak és háborúnak az orosz inváziót, szemben a vonakodó Janevvel.

Veszélyes manőver(?)

A döntésről tájékoztatták a bolgár államfőt, Rumen Radevet, aki vélhetően nem túl boldog (egyik) protezsáltjának elvesztésétől – nem véletlen nevezte „veszélyes manővernek” a háborús időkben történő miniszterváltást. Ezzel viszont a miniszterelnök tovább erősíti pozícióját a bolgár belpolitikai hatalmi játszmákban.

Az eddig nem látott uniós fellépésre, fegyverszállítmányokra adott válaszként Bulgária csatlakozott a gazdasági szankciókhoz, azonban a katonai segítségnyújtásról – legalábbis egyelőre – távol tartja magát.

A latolgatások rövidre zárására Petkov nyomatékosan jelezte, hogy Bulgária nem fog se katonákat, se harci repülőgépeket küldeni Ukrajnában – ez utóbbiakból amúgy is kevés van, az előbbi pedig nyílt hadüzenet lehetne.

Közben az országba egyre többen érkeznek Bulgáriából; a bolgár munkaügyi minisztérium ráadásul jelezte, hogy egyszerűsíteni fogják az ukránok számára a munkavállalást, illetve gyorsítani a menekültstátusz megszerzését. Akár 200 ezer munkahely is rendelkezésre állhat az ukrajnai menekültek számára, akik szinte munkavállalókká avanzsálhatnak.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

A Háború

KETTES SZÁMÚ VESZÉLY: A nyugati fegyvertranszferek az ukrajnai korrupciót táplálhatják

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

tacsanka
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Dobozi István, a Világbank volt vezető energiaügyi szakértője a napokban arra figyelmeztetett a Financial Times hasábjain, hogy az ukrajnai fegyverszállítmányok jó táptalajt jelenthetnek az ukrajnai korrupciónak. Ukrajna a háború előtt Oroszország után Európa második legkorruptabb országa volt, ezért komoly a veszélye annak, hogy megfelelő kontroll nélkül az Egyesült Államok úgy járhat, mint Afganisztánban, ahol a segélyek egy része a korrupciós csatornákon keresztül veszett el.

Hatalmas mennyiségű nyugati pénz ömlik Ukrajnába (a G7-ek 20 milliárd dollárt ígértek, hogy pótolják a finanszírozási hiányt az inváziót követően). Az utóbbi két hónapban egyedül Washington 53,6 milliárd dolláros gazdasági és katonai segélycsomagot hagyott jóvá.

Felelőtlenség ilyen kolosszális pénzösszeget és ennyi katonai eszközt a megtépázott Ukrajnának küldeni az Egyesült Államok kellő, vagy bármilyen felügyelete nélkül, ez az összeg ugyanis Ukrajna 2021-es bruttó hazai össztermékének egyharmada

– jegyezte meg Dobozi a Financial Timesban megjelent levelében, amelyben hasonlóságot vont Ukrajna és Afganisztán között.

Ez arra utal, hogy Washington mennyire keveset tanult az afganisztáni kudarcból, amely során az amerikai adófizetők dollárjai „szeptember 11-i milliomosokat ” hoztak létre. A jelek szerint az Egyesült Államok most kötelességének érzi, hogy eleget tegyen Volodimir Zelenszkij elnök szinte minden sürgős kérésének, hogy nehézfegyvereket biztosítson neki anélkül, hogy nyomon követhetné azok mozgását Ukrajnán belül

– írta Dobozi, aki itt a Transparency International 2021-es korrupciós indexére hivatkozott, amely szerint Ukrajna a második legkorruptabb ország Európában, természetesen Oroszország mögött.

Mint egykori világbanki alkalmazott, aki az ukrajnai energiaszektorban dolgozott, személyesen is szemtanúja voltam annak a nagyszabású kárnak, amelyet a burjánzó korrupció okozott ebben a fontos iparágban. A korrupció felszámolását célzó magasztos választási ígéretei ellenére Zelenszkij alatt az ukrán állam nagyrészt kleptokrácia maradt, beleértve a hadsereget is (az orosz agresszióval szembeni bámulatra méltó ellenállása ellenére)

– fejtette ki az Egyesült Államokban élő nyugdíjas szakértő, aki szerint Oroszország 2014-es első inváziója óta nagyméretű tiltott fegyverpiac alakult ki Ukrajnában.

Az amerikai pénzek és katonai felszerelések hatalmas megugrása új utakat nyitott az ukrán hadseregben a vesztegetés és a saját célokat szolgáló üzletelés előtt. Erős felügyelet nélkül a sebtében odaküldött amerikai és nyugati fegyverek egy része könnyen az Egyesült Államok ellenségeinek a kezébe kerülhet

– írta a Dobozi, aki szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök megszálló csapatai után a korrupció Ukrajna második legveszélyesebb ellensége.

A levél szerzője ezzel kapcsolatban Lev Trockij, „legendás” ukrán származású szovjet kommunista vezető egykori figyelmeztetését idézte, amely szerint „a hadsereg a társadalom mása, és annak minden betegségétől szenved, általában nagyobb lázzal”.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: