Connect with us

A Háború

HÁBORÚ: A szlovén miniszterelnök szerint a békeszólamok helyett totális nyomást kell gyakorolni a Putyin-rezsimre

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A szlovén kormány szombaton úgy döntött, hogy több európai országhoz hasonlóan kitiltja az orosz légitársaságokat a légteréből – közölte a szlovén Kormányzati Kommunikációs Iroda. Mindeközben a szlovén miniszterelnök a Twitteren azt írta, hogy a szép szavak és üres békefelhívások helyett cselekedni kell.

A pillanat kegyetlen igazsága

Ezekkel a szavakkal kommentálta Janez Janša szlovén miniszterelnök azt a szomorú tényt, hogy aknatalálat ért egy lakóházat Ukrajnában.

– Az áldozatokat és az ukrán nép szenvedését nem lehet jókívánságokkal és üres békefelhívásokkal enyhíteni, csakis gyors fegyverszállítmányokkal, valamint katonai eszközök és humanitárius segélyek biztosításával. És a Putyin rezsimre történő totális nyomással

– fogalmazott Janez Janša, aki a Jugoszláviával szembeni szlovén ellenállás egyik vezéralakja volt a kilencvenes években.

Janša harcias bejegyzésre többen is reagáltak, egyik honfitársa azt kérte tőle, hogy Szlovénia ne vegyen részt ebben a konfliktusban, mert megtörténhet, hogy az ártatlan polgárok viselik “az Önök tetteinek a következményeit”.

Egy másik hozzászóló ugyanakkor úgy vélte, hogy ha Ukrajna elesik, akkor “mindannyian elveszünk” Európa keleti részén, mert hogy a NATO csak papíron létezik, ezért magunknak kell gondoskodnunk önmagunkról.

Egy harmadik megszólaló ugyanakkor gratulált a szlovén miniszterelnöknek ahhoz, hogy ő az egyedüli, aki “megfelelő megvilágításban” látja ezt a borzalmat.

Repülési tilalom

A szlovén kormány közben úgy döntött, hogy több európai országhoz hasonlóan azonnali hatállyal kitiltja az orosz légitársaságokat az ország légteréből.

– A határozat addig marad érvényben, amíg a kiváltó okok nem szűnnek meg

– olvasható a ljubljanai kormányközleményben.

Abban az esetben, ha egy orosz repülőgép be kíván lépni Szlovénia légterébe, az illetékes légiforgalmi hatóságnak meg kell tagadnia tőle az engedélyt.

Számos EU-tagország – Lengyelország, Csehország, a három balti állam, Románia és Bulgária – is úgy döntött, hogy megteszi ezt a lépést, Janez Janša szlovén miniszterelnök pedig a Twitter-oldalán jelentette be, hogy Szlovénia is követi a példájukat.

A ljubljanai kormány egy nappal korábbi, tehát pénteki rendkívüli ülésén olyan intézkedéseket vezetett be Szlovénia légterére vonatkozóan, amelyek lehetővé teszik, hogy a szövetséges országok katonai repülőgépei könnyebben átrepülhessék az ország légterét, ha csapatokat telepítenek a NATO keleti szárnyára.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava