Connect with us

A Háború

HÁBORÚ: A szlovén miniszterelnök szerint a békeszólamok helyett totális nyomást kell gyakorolni a Putyin-rezsimre

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ukran lakohaz
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A szlovén kormány szombaton úgy döntött, hogy több európai országhoz hasonlóan kitiltja az orosz légitársaságokat a légteréből – közölte a szlovén Kormányzati Kommunikációs Iroda. Mindeközben a szlovén miniszterelnök a Twitteren azt írta, hogy a szép szavak és üres békefelhívások helyett cselekedni kell.

A pillanat kegyetlen igazsága

Ezekkel a szavakkal kommentálta Janez Janša szlovén miniszterelnök azt a szomorú tényt, hogy aknatalálat ért egy lakóházat Ukrajnában.

– Az áldozatokat és az ukrán nép szenvedését nem lehet jókívánságokkal és üres békefelhívásokkal enyhíteni, csakis gyors fegyverszállítmányokkal, valamint katonai eszközök és humanitárius segélyek biztosításával. És a Putyin rezsimre történő totális nyomással

– fogalmazott Janez Janša, aki a Jugoszláviával szembeni szlovén ellenállás egyik vezéralakja volt a kilencvenes években.

Janša harcias bejegyzésre többen is reagáltak, egyik honfitársa azt kérte tőle, hogy Szlovénia ne vegyen részt ebben a konfliktusban, mert megtörténhet, hogy az ártatlan polgárok viselik “az Önök tetteinek a következményeit”.

Egy másik hozzászóló ugyanakkor úgy vélte, hogy ha Ukrajna elesik, akkor “mindannyian elveszünk” Európa keleti részén, mert hogy a NATO csak papíron létezik, ezért magunknak kell gondoskodnunk önmagunkról.

Egy harmadik megszólaló ugyanakkor gratulált a szlovén miniszterelnöknek ahhoz, hogy ő az egyedüli, aki “megfelelő megvilágításban” látja ezt a borzalmat.

Repülési tilalom

A szlovén kormány közben úgy döntött, hogy több európai országhoz hasonlóan azonnali hatállyal kitiltja az orosz légitársaságokat az ország légteréből.

– A határozat addig marad érvényben, amíg a kiváltó okok nem szűnnek meg

– olvasható a ljubljanai kormányközleményben.

Abban az esetben, ha egy orosz repülőgép be kíván lépni Szlovénia légterébe, az illetékes légiforgalmi hatóságnak meg kell tagadnia tőle az engedélyt.

Számos EU-tagország – Lengyelország, Csehország, a három balti állam, Románia és Bulgária – is úgy döntött, hogy megteszi ezt a lépést, Janez Janša szlovén miniszterelnök pedig a Twitter-oldalán jelentette be, hogy Szlovénia is követi a példájukat.

A ljubljanai kormány egy nappal korábbi, tehát pénteki rendkívüli ülésén olyan intézkedéseket vezetett be Szlovénia légterére vonatkozóan, amelyek lehetővé teszik, hogy a szövetséges országok katonai repülőgépei könnyebben átrepülhessék az ország légterét, ha csapatokat telepítenek a NATO keleti szárnyára.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérést, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgárait Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava