Connect with us

Szerbia

SEMMI: Szerbiában még mindig nem állították bíróság elé a tavaly nagy csinnadrattával elfogott bűnözőket

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Jóformán semmi sem történik a tavaly nagy csinnadrattával lekapcsolt bűnbanda ügyében, ami pedig történik, az nem volt elegendő ahhoz, hogy az ügy bírósági szakaszba jusson. A szerbiai ellenzéki sajtó ezt azzal magyarázza, hogy a kormányzat a közelgő választások miatt jegeli Bajkeverő Velja (Velja Nevolja, eredeti nevén Veljko Belivuk) ügyét, mert attól tart, hogy a kormányzat szempontjából kellemetlen részletek szivárognak ki.

Egy éves évforduló

Még mindig nem állították bíróság elé a több brutális gyilkossággal vádolt Veljko Belivukot és társait, akik állítólag a montenegrói kavači klán elnevezésű drogbanda szerbiai csoportjához tartoztak, és Milan Ljepoljából például csevapot csináltak, az állítólagos bandavezér, Radoje Zvicer számára.

Zvicert egyébként a belgrádi kormányzat, azon belül pedig leghangosabban “a szerb világ legjobb belügyminisztere”, Aleksandar Vulin már több alakalommal is a szerbiai államfő, Aleksandar Vučić meggyilkolásával vádolta meg, eddig minden következmény nélkül.

Tehát a konkrétum nulla, ahogy bírósági eljárás sincs, pedig a vádiratot tavaly októberben véglegesítették, és kijelölték a három tagú bírói tanácsot is, ám azóta cirka négy hónap telt el, a tárgyalás azonban nem kezdődött meg, amiből a szerbiai ellenzéki sajtó azt a következtetést vonta le, hogy valami bűzlik Szerbiában, ha ennyire nem akaródzik bíróság elé állítani a legsúlyosabb bűncselekményekkel megvádolt maffiózókat.

Nem sokkal ennek felemlegetését követően a szerb médiában megjelent egy “mínuszos hír”, amely szerint a bírói tanács élére új bírót neveztek ki, mert az októberben kijelölt bíró betegeskedik, azaz betegszabadságon van, további részleteket azonban nem közöltek, természetesen a két néven kívül, amelyek közül az egyiket azért nem érdemes megemlíteni, mert már nem ő ítélkezik az ügyben, a másikat pedig azért nem, mert egyszer csak őt is visszavonják, ha a helyzet úgy kívánja. Ha netalán valami csoda folytán mégis ítélet születne az ügyben, akkor megemlítjük a bíró nevét is, aki nem biztos, hogy ugyanaz lesz, mint akit most kineveztek.

A külföldi támogatások miatt a kormányzat által nagyon nem szeretett KRIK oknyomozó portál arra emlékeztet, hogy az ügyészség mindeközben újabb két gyilkosságra terjesztette ki a vizsgálatot, miközben a Belivuk bandájának újabb tagja döntött úgy, hogy együttműködik a hatóságokkal.

Ennél fontosabb azonban az a megállapítás, hogy a vádirat csak a hátborzongató bűncselekményekkel hozza összefüggésbe a Belivuk-csoport tagjait, nem tér ki viszont a bűnözők és a hatóságok közötti kapcsolatokra, illetve a kapcsolattartókra & bennfentes emberekrse, név szerint Goran Papićra, a rendőrség szervezett bűnözési osztályának helyettes vezetőjére és az alvilág múzsájára, Dijana Hrkalović volt belügyi államtitkára, ellenük – minden logikát megkerülve – külön-külön eljárás folyik.

A vádirat másik hiányossága, hogy nem került bele a kavači klán vezetőjének Radoje Zvicernek a neve sem, ugyanakkor azt nem feltételeztük, hogy netalán Milo Đukanović montenegrói elnök nevét is beleszerkesztik az irományba, miután mostanában sokat emlegetik a szomszédos ország államfőjét Zvicer szponzoraként. Pedig lehet, hogy ő is szereti a csevapot.

Ellenzéki források szerint Zvicer esetében a médián keresztül “lelejtett” vádaskodáson kívül szintén nem történt semmi említésre méltó, vizsgálat előkészítése sem folyik ellene, tehát még külön per sem indulthat, mint a fent említett (és a képen látható) másik két szereplő esetében.

Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava