Connect with us

Szerbia

SEMMI: Szerbiában még mindig nem állították bíróság elé a tavaly nagy csinnadrattával elfogott bűnözőket

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

belivuk hrkalovic papic
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Jóformán semmi sem történik a tavaly nagy csinnadrattával lekapcsolt bűnbanda ügyében, ami pedig történik, az nem volt elegendő ahhoz, hogy az ügy bírósági szakaszba jusson. A szerbiai ellenzéki sajtó ezt azzal magyarázza, hogy a kormányzat a közelgő választások miatt jegeli Bajkeverő Velja (Velja Nevolja, eredeti nevén Veljko Belivuk) ügyét, mert attól tart, hogy a kormányzat szempontjából kellemetlen részletek szivárognak ki.

Egy éves évforduló

Még mindig nem állították bíróság elé a több brutális gyilkossággal vádolt Veljko Belivukot és társait, akik állítólag a montenegrói kavači klán elnevezésű drogbanda szerbiai csoportjához tartoztak, és Milan Ljepoljából például csevapot csináltak, az állítólagos bandavezér, Radoje Zvicer számára.

Zvicert egyébként a belgrádi kormányzat, azon belül pedig leghangosabban “a szerb világ legjobb belügyminisztere”, Aleksandar Vulin már több alakalommal is a szerbiai államfő, Aleksandar Vučić meggyilkolásával vádolta meg, eddig minden következmény nélkül.

Tehát a konkrétum nulla, ahogy bírósági eljárás sincs, pedig a vádiratot tavaly októberben véglegesítették, és kijelölték a három tagú bírói tanácsot is, ám azóta cirka négy hónap telt el, a tárgyalás azonban nem kezdődött meg, amiből a szerbiai ellenzéki sajtó azt a következtetést vonta le, hogy valami bűzlik Szerbiában, ha ennyire nem akaródzik bíróság elé állítani a legsúlyosabb bűncselekményekkel megvádolt maffiózókat.

Nem sokkal ennek felemlegetését követően a szerb médiában megjelent egy “mínuszos hír”, amely szerint a bírói tanács élére új bírót neveztek ki, mert az októberben kijelölt bíró betegeskedik, azaz betegszabadságon van, további részleteket azonban nem közöltek, természetesen a két néven kívül, amelyek közül az egyiket azért nem érdemes megemlíteni, mert már nem ő ítélkezik az ügyben, a másikat pedig azért nem, mert egyszer csak őt is visszavonják, ha a helyzet úgy kívánja. Ha netalán valami csoda folytán mégis ítélet születne az ügyben, akkor megemlítjük a bíró nevét is, aki nem biztos, hogy ugyanaz lesz, mint akit most kineveztek.

A külföldi támogatások miatt a kormányzat által nagyon nem szeretett KRIK oknyomozó portál arra emlékeztet, hogy az ügyészség mindeközben újabb két gyilkosságra terjesztette ki a vizsgálatot, miközben a Belivuk bandájának újabb tagja döntött úgy, hogy együttműködik a hatóságokkal.

Ennél fontosabb azonban az a megállapítás, hogy a vádirat csak a hátborzongató bűncselekményekkel hozza összefüggésbe a Belivuk-csoport tagjait, nem tér ki viszont a bűnözők és a hatóságok közötti kapcsolatokra, illetve a kapcsolattartókra & bennfentes emberekrse, név szerint Goran Papićra, a rendőrség szervezett bűnözési osztályának helyettes vezetőjére és az alvilág múzsájára, Dijana Hrkalović volt belügyi államtitkára, ellenük – minden logikát megkerülve – külön-külön eljárás folyik.

A vádirat másik hiányossága, hogy nem került bele a kavači klán vezetőjének Radoje Zvicernek a neve sem, ugyanakkor azt nem feltételeztük, hogy netalán Milo Đukanović montenegrói elnök nevét is beleszerkesztik az irományba, miután mostanában sokat emlegetik a szomszédos ország államfőjét Zvicer szponzoraként. Pedig lehet, hogy ő is szereti a csevapot.

Ellenzéki források szerint Zvicer esetében a médián keresztül “lelejtett” vádaskodáson kívül szintén nem történt semmi említésre méltó, vizsgálat előkészítése sem folyik ellene, tehát még külön per sem indulthat, mint a fent említett (és a képen látható) másik két szereplő esetében.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

VUČIĆ: A koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen

Közzététel:

a megjelenés dátuma

koszovói szerbek albán Kurti
A szerb elnök szerint a koszovói szerbek egy része felült a provokációknak (Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök vasárnap esti sajtótájékoztatója alkalmával úgy fogalmazott, hogy a koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen, majd megjegyezte, hogy a történtekért kizárólag Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős, aki mindenáron bele akarja rángatni Szerbiát egy háborúba a NATO szemben, bár szerinte némi felelősség terheli azokat a külföldi erőket is, amelyek őt segítik. Aleksandar Vučić a Banjskában történteket arra használta fel, hogy ismételten felszólítsa a nemzetközi közösséget a Szerb Községek Közösségének (Zajednica Srpskih Opština, ZSO) létrehozására.

Koszovói szerbek voltak

Aleksandar Vučić szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a Banjska melletti lázadásban résztvevő szerbek ellen brutális támadás indult, és ezért felmerült a kérdés, hogy a probléma megoldásába miért nem vonták be a KFOR-t, mert az szerinte kevesebb áldozattal járt volna, ami később úgy fogalmazódott meg, hogy hol volt a KFOR most, és hol volt korábban, például a barikádok eltávolításakor.

Vučić megjegyezte, hogy a rendelkezésére álló megerősített adatok szerint az akcióban megölt szerbek Koszovóból származnak, és szinte biztos, hogy közülük kettőt mesterlövész lőtt ki, vagyis a meggyilkolásukra nem volt feltétlenül szükség.

A rendelkezésre álló adatok szerint két szerb súlyosan megsebesült, és nem zárta ki, hogy van egy negyedik halálos áldozat is, egy ember ugyanis nem biztos, hogy életben marad, mert nem akartak neki segíteni.

Belgrádban állítólag rendelkeznek egy hangfelvétellel, amelyen az albán rendőrök nevetgélnek, miközben egyikük azt mondja, hogy hagyják meghalni a megsebesült szerb férfit, mert semmi okuk nincs arra, hogy segítsenek rajta.

Vučić szerint Albin Kurti az egyetlen, aki okolható azért, ami ma Koszovóban történik, és sajnálja, hogy a szerbek egy része felült a provokációknak. A szerb elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy a nemzetközi közösségnek azt a részét is felelősség terheli, aki segít Kurtinak.

A szerb elnök mentegette a szerb egyházat is, amely szerinte semmilyen formában nem volt érintett, és a fegyveresek csak azért mentek oda, mert két sebesültjük is volt.

A spin-forradalom

Vučić arról is beszélt, hogy délelőtt beindult a spin-forradalom, mert egyesek, akik bevérezték a kezüket az 1999-es bombázások során, egyszer csak arra gondoltak, hogy ismét meg kellene vádolni, és megint bombázni kellene Szerbiát.

A szerb elnök ezzel kapcsolatban konkrét neveket nem említett, de mivel ezt az utóbbi időben gyakran felemlegeti, láthatóan nem felejtette el az akkor történteket.

A szerb elnök itt hívta fel a figyelmet azokra a hamisnak bizonyult hírekre, amelyek szerint Koszovóban életét vesztette Pavle Bihali, a Levijatan csoport vezetője, szerinte ugyanis koszovói részről ezáltal szerették volna összefüggésbe hozni Szerbiát a koszovói eseményekkel.

A szerb elnök szerint az az információ is hamisnak bizonyult, hogy Koszovóban meghalt Radomir Počuča, aki a szélsőséges Eskütartók, azaz a Zavetnici tagja, akit a kelet-ukrajnai harcokban való közreműködéséért Szerbiában már elítéltek.

Azt is szemenszedett hazugságnak nevezte, hogy a harcokban részt vettek az Obraz mozgalom tagjai, ez egy szélsőjobboldali csoport, amelyet 2012-ben betiltottak, de más néven ma is létezik, a vezetőjük, Mladen Obradović maga is cáfolta a hírt.

A pristinai-tiranai Albanian Post arról számolt be, hogy a harcokban részt vettek az orosz Wagner Csoport és a szintén orosz titkos zsoldoshadsereg, a Szpecnaz tagjai, amit a szerb elnök szintén hazugságnak nevezett.

Vučić mindezt összefoglalva úgy fogalmazott, hogy egyáltalán nem az volt a fontos, hogy miként hazudnak, csak az volt a fontos, hogy az albán rendőr meggyilkolásáért a felelősséget Belgrádra hárítsák, miközben ők rendelkeznek a világ összes jogosítványával ahhoz, hogy a Koszovó északi részén élőket zaklassák.

A szerb elnök szerint különösen a szerb egyházat támadták Alicia Kearns brit külügyi bizottsági elnök szellemében. A brit politikus nemrégiben azt állította, hogy Szerbia mentőautókkal csempészi be a fegyvereket Koszovóba, ahol a szerb ortodox egyház raktározza azokat, amivel kapcsolatban Vučić megítélése szerint mindenki hazudik.

koszovói szerbek albán Kurti

A banjskai szerb kolostor (Forrás: X-platform)

A szerb elnök arról is beszélt, hogy 2022 novembere – vagyis a szerb rendőrök kilépése óta – 62 alkalommal használták a koszovói rendőrséget a szerbek ellen, 56 etnikai indíttatású támadás volt velük szemben.

A nap folyamán egyébként ülésezett a szerbiai Nemzetbiztonsági Tanács, a testület Vučić szerint részletes és alapos döntéseket dolgoz ki, amelyeket a következő napokban hoznak nyilvánosságra.

A szerb elnök a következő mondatát a nemzetközi közösséghez intézte, amelyet ismételten felszólított a Szerb Községek Közösségének megalakítására, és követelte, hogy az északi területeken szerb rendőrök legyenek, ami körülbelül így is volt tavaly novemberig, amíg nem vetették le az egyenruhát.

Királyi többesben a szerb elnök egyúttal békére és visszafogottságra szólította fel a koszovói szerb népet, és arra kérte őket, hogy a higgyenek az államnak, bár azt nem mondta, hogy melyiknek, bár ez ebben az esetben szinte magától értetődik.

A szerb elnök üzent a koszovói albánoknak és azoknak is, akik nyomást gyakorolnak Belgrádra: velük az tudatta, hogy szerb részről soha nem ismerik el Koszovó függetlenségét, még akkor sem, ha az összes szerbet leölik, és a vasárnap történt események ebben nem csak őt, hanem az egész szerb népet megerősítették.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava