Connect with us

Szerbia

ÓVATOSSÁG: A szerbeknek harminc napig nem ajánlják a szexet az omikron után

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

predrag kjon
play icon A cikk meghallgatása

Szerbiában is megjelent a koronavírus lopakodó változata, vagyis a “Stealth Omicron”, amely januárban a Fülöp-szigeteken tűnt fel, és azóta rohamos gyorsasággal terjed. Jelenlétét már 50 ország igazolta vissza, ezek közé tartozik Szerbia is. A “lopakodó omikron” több európai országban is dominánssá vált már, például Dániában, Nagy- Britanniában és Németországban.

Szerb szakértők szerint a koronavírus esetében az alvariánsok nem sokban különböznek egymástól: sokkal nagyobb eltérések vannak a különböző törzsek között, mint egy törzsön belül az egymástól eltérő alváltozatok között.

Predrag Kon epidemiológus, a szerbiai válságtörzs tagja a belgrádi Prva televízióban vendégeskedve úgy nyilatkozott, hogy a tüskefehérjében bekövetkezett változásoknak köszönhetően a “lopakodó omikron” másfélszer olyan gyorsan terjed, mint a szimpla omikron, de egyelőre még nem beszélhetünk új törzsről.

A szerb epidemiológus szerint az viszont már szinte biztos, hogy a betegség utáni felépülés sokaknál hosszú időt vesz igénybe. A szakértő ezzel kapcsolatban fokozott óvatosságra és a fizikai aktivitás kerülésére intett. Kon válaszolt arra a kérdésre is, hogy az omikronon átesett személyeknek 30 napig tartózkodniuk kell-e a szextől.

– Ezen konkrétan nem gondolkodtam. Tény viszont, hogy a posztkovid szindróma miatt kerülni kell mindennemű fizikai aktivitást, mert romolhat a lábadozók állapota. Különböző elképzelések léteznek ebben a témában… Mennyire vigyázzanak a szexuális kapcsolat során? Normális, hogy egy ideig absztinencia sem kizárt, amíg nem történik meg a teljes felépülés. Ugyanez vonatkozik az edzőtermekbe járókra is. Egy hónap visszafogott tevékenység a minimum a betegséget követően

– mondta a legismertebb szerb epidemiológus, aki idén tölti be 67. életévét.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava