Connect with us

Európai Unió

ÚJABB HULLÁM: Rekordszinthez közelít a menedékkérelmek száma az EU-ban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

FHrz8F7XsAAsaho
Listen to this article

Az Európai Unió Menekültügyi Ügynökségének (EUAA) jelentése szerint a 2021 novemberében benyújtott menedékjog iránti kérelmek száma a második legmagasabb volt az elmúlt öt évben az Európai Unióban. A növekedés fő oka az afganisztáni biztonsági helyzet romlása.

Az EUAA közölte, hogy a tálibok afganisztáni hatalomátvételét követően az afgán állampolgárok által benyújtott menedékkérelmek száma továbbra is vezeti a listát. A korábbi években, vagyis 2016 óta a szíriai állampolgárok alkották a kérelmezők legnagyobb csoportját.

Számokban kifejezve csak 2021 novemberében mintegy 71 400 nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtottak be az EU-ban – ez a szám 9%-kal haladja meg az előző hónapot.

Az elmúlt öt évben 2021 szeptemberében érkezett be a legtöbb menedékkérelem, ami főként az afganisztáni tálibok hatalomátvételét követően történt kabuli evakuációhoz kötődött.

A novemberben benyújtott kérelmek magas száma, amely majdnem megegyezik a szeptemberi rekordszámmal, az afgánok kérelmeinek növekedését tükrözi, de több más nemzetiségű migráns esetében is emelkedést mutat.

Az afgán menekültek a toplisták élén

A jelentés szerint 2016 óta az afgánok a második alkalommal nyújtották be legtöbb kérelmet, vagyis körülbelül 13 000 menedékjogi kérelmet adtak át.

Ez a szám állítólag jóval magasabb, mint az októberben benyújtott menedékkérelmek száma, de kevesebb, mint a kabuli evakuációhoz köthető szeptemberi érték.

Az EUAA jelentése szerint az afgánok a menedékkérőket a szíriaiak követik 11 500 kérelemmel. A dokumentum kiemelte azt is, hogy a szíriai kérelmezők száma is a legmagasabb volt 2016 óta, ami a korábbi, úgynevezett menekültválság végét jelentette.

A kérelmezők harmadik legnagyobb csoportját az irakiak alkotják mintegy 4300 iraki kért menedékjogot az EU-ban novemberben.

Figyelemre méltó növekedés tapasztalható az Európai Unióba érkező venezuelai állampolgárok (3300), valamint a pakisztániak (2800) és a kolumbiaiak (2500) menedékjog iránti kérelmeinek esetében is.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava