Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Törökország

TOVÁBB DRÓNOSÍTANÁNAK: Ukrajna újabb drónokat szeretne beszerezni Törökországtól

bbbajrakg

Olvasási idő: 2 perc

Miközben egyre nagyobb a kardcsörtetés Ukrajna térségben, az ukrán légierő az visszaverésére készül, és ezt szolgálják a Törökországtól vásárolt drónok is. Az ukrán drónprogramot irányító ezredes szerint az ukrán hadsereg annyi drónt szeretne vásárolni, amennyit csak tud. Az ukrán illetékes erről a közel-keleti térséggel foglalkozó, de washingtoni székhelyű Al-Monitor hírportálnak nyilatkozott.

A drónokkal az oroszok ellen

A nemrég lezajlott karabahi háborúban jól vizsgáztak a török ók, és az ennek köszönhető publicitás megnövelte az érdeklődést irántuk világszerte, így Ukrajnában is, amely előbb 48, majd további 24 Bayraktar TBT 2-es típusú drón beszerzésén gondolkodott, megbízható adatokat azonban ritkán vagy talán soha nem közölt ezzel kapcsolatban.

Juri Ignatyi, az ukrán légierő szóvivője most úgy nyilatkozott az Al-Monitornak, hogy Ukrajnának körülbelül 20 Bayraktar típusú drónja van, de “nem kívánnak itt megállni”, pontos számot azonban ő sem akart mondani sem a jelenleg rendelkezésre álló, sem a beszerzésre kerülő drónokat illetően, nyilvánvalóan az ellenség megtévesztése végett.

A drónprogram vezetője – aki nem kívánta a nevét felfedni – úgy fogalmazott, hogy a drónok “megnehezítik az oroszok dolgát”. A magasrangú katonatiszt annyit azért hozzátett, hogy Ukrajna 2018-ban 60 millió dollárért vásárolt hat török drónt az említett típusból, és a következő hat drón beszerzésekor 30%-os kedvezményt kapott.Ugyanakkor az Ukrajna legfőbb szövetségese, és az amerikai terjeszkedés nyertese/szenvedő alanya. 2014 óta, amikor Oroszország elfoglalta a Krím-félszigetet, és véres szeparatista felkelést szított az ország keleti régiójában, a Pentagon több száz millió dolláros katonai segélyt nyújtott Ukrajnának, többek között Javelin típusú páncéltörő fegyvereket küldött neki, és technikai kiképzést is biztosított a volt szovjet tagköztársaságnak, amelyet most ismét fennhatósága alá akar vonni, legalábbis a nyugati narráció szerint.

Ebben nincs semmi komikus

Az ukrán drónprogram vezetője az Al-Monitornak nyilatkozva arról is beszélt, hogy ők most inkább Törökországra tekintenek, pedig hát amerikai tisztviselők és a kongresszusi képviselők hada sereglik Kijevbe, hogy onnan rázza az öklét Moszkva felé.

A tervek szerint február 3-án az ukrán fővárosba utazik török elnök is, aki valószínűleg csak “bizonyos határig” lesz partner az ökölrázásban, amikor találkozik ukrán kollégájával, a komikusból politikussá lett Volodimir Zelenszkijjel.

A napirend igencsak ambiciózus. A két elnök a tervek szerint aláírja a régóta halogatott szabadkereskedelmi partnerségről szóló megállapodást, és egy sor egyéb kereskedelmi és védelmi egyezményt, és itt nyilván az utóbbin van a hangsúly.

Ukrajnában nagyra értékelik, hogy töretlen diplomáciai támogatását nyújt Ukrajnának a Krím orosz részéről történt annektálását követően. Törökország ráadásul hangos támogatja Ukrajna NATO-át is, aminek megakadályozása érdekében hajlandó megkockáztatni egy háborút, illetve amiről az ukránok akkor sem hajlandók lemondani, ha ezzel esetleg orosz inváziónak teszik az ország egy részét/egészét.

Miután a fenyegetés egyre nagyobb Moszkva részéről, felvetődik a kérdés, hogy Törökország meddig képes vagy hajlandó elmenni az Ukrajnával történő barátkozásban/támogatásban anélkül, hogy ne borítsa fel a kényes egyensúlyt Oroszországgal. Nyilván ennek lesz az egyik, és a jelen pillanatban talán az egyik legaktuálisabb folyománya, hogy Törökország hány Bayraktar TBT 2 típusú drónt szállít Ukrajnának, és ebből mennyit vall be nyilvánosan, vagy csak úgy körülbelül.Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: