Connect with us

Törökország

TOVÁBB DRÓNOSÍTANÁNAK: Ukrajna újabb drónokat szeretne beszerezni Törökországtól

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bbbajrakg
A cikk meghallgatása

Miközben egyre nagyobb a kardcsörtetés Ukrajna térségben, az ukrán légierő az orosz invázió visszaverésére készül, és ezt szolgálják a Törökországtól vásárolt drónok is. Az ukrán drónprogramot irányító ezredes szerint az ukrán hadsereg annyi török drónt szeretne vásárolni, amennyit csak tud. Az ukrán illetékes erről a közel-keleti térséggel foglalkozó, de washingtoni székhelyű Al- Monitor hírportálnak nyilatkozott.

A drónokkal az oroszok ellen

A nemrég lezajlott karabahi háborúban jól vizsgáztak a török drónók, és az ennek köszönhető publicitás megnövelte az érdeklődést irántuk világszerte, így Ukrajnában is, amely előbb 48, majd további 24 Bayraktar TBT 2-es típusú drón beszerzésén gondolkodott, megbízható adatokat azonban ritkán vagy talán soha nem közölt ezzel kapcsolatban.

Juri Ignatyi, az ukrán légierő szóvivője most úgy nyilatkozott az Al- Monitornak, hogy Ukrajnának körülbelül 20 Bayraktar típusú drónja van, de “nem kívánnak itt megállni”, pontos számot azonban ő sem akart mondani sem a jelenleg rendelkezésre álló, sem a beszerzésre kerülő drónokat illetően, nyilvánvalóan az ellenség megtévesztése végett.

A drónprogram vezetője – aki nem kívánta a nevét felfedni – úgy fogalmazott, hogy a drónok “megnehezítik az oroszok dolgát”. A magasrangú katonatiszt annyit azért hozzátett, hogy Ukrajna 2018-ban 60 millió dollárért vásárolt hat török drónt az említett típusból, és a következő hat drón beszerzésekor 30%-os kedvezményt kapott.

Ugyanakkor az Egyesült Államok Ukrajna legfőbb szövetségese, és az amerikai terjeszkedés nyertese/szenvedő alanya. 2014 óta, amikor Oroszország elfoglalta a Krím-félszigetet, és véres szeparatista felkelést szított az ország keleti régiójában, a Pentagon több száz millió dolláros katonai segélyt nyújtott Ukrajnának, többek között Javelin típusú páncéltörő fegyvereket küldött neki, és technikai kiképzést is biztosított a volt szovjet tagköztársaságnak, amelyet most Moszkva ismét fennhatósága alá akar vonni, legalábbis a nyugati narráció szerint.

Ebben nincs semmi komikus

Az ukrán drónprogram vezetője az Al- Monitornak nyilatkozva arról is beszélt, hogy ők most inkább Törökországra tekintenek, pedig hát amerikai tisztviselők és a kongresszusi képviselők hada sereglik Kijevbe, hogy onnan rázza az öklét Moszkva felé.

A tervek szerint február 3-án az ukrán fővárosba utazik Recep Tayyip Erdoğan török elnök is, aki valószínűleg csak “bizonyos határig” lesz partner az ökölrázásban, amikor találkozik ukrán kollégájával, a komikusból politikussá lett Volodimir Zelenszkijjel.

A napirend igencsak ambiciózus. A két elnök a tervek szerint aláírja a régóta halogatott szabadkereskedelmi partnerségről szóló megállapodást, és egy sor egyéb kereskedelmi és védelmi egyezményt, és itt nyilván az utóbbin van a hangsúly.

Ukrajnában nagyra értékelik, hogy Törökország töretlen diplomáciai támogatását nyújt Ukrajnának a Krím orosz részéről történt annektálását követően. Törökország ráadásul hangos támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását is, aminek megakadályozása érdekében Vlagyimir Putyin orosz elnök hajlandó megkockáztatni egy háborút, illetve amiről az ukránok akkor sem hajlandók lemondani, ha ezzel esetleg orosz inváziónak teszik az ország egy részét/egészét.

Miután a fenyegetés egyre nagyobb Moszkva részéről, felvetődik a kérdés, hogy Törökország meddig képes vagy hajlandó elmenni az Ukrajnával történő barátkozásban/támogatásban anélkül, hogy ne borítsa fel a kényes egyensúlyt Oroszországgal. Nyilván ennek lesz az egyik, és a jelen pillanatban talán az egyik legaktuálisabb folyománya, hogy Törökország hány Bayraktar TBT 2 típusú drónt szállít Ukrajnának, és ebből mennyit vall be nyilvánosan, vagy csak úgy körülbelül.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava