Connect with us

Törökország

TOVÁBB DRÓNOSÍTANÁNAK: Ukrajna újabb drónokat szeretne beszerezni Törökországtól

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bbbajrakg
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Miközben egyre nagyobb a kardcsörtetés Ukrajna térségben, az ukrán légierő az orosz invázió visszaverésére készül, és ezt szolgálják a Törökországtól vásárolt drónok is. Az ukrán drónprogramot irányító ezredes szerint az ukrán hadsereg annyi török drónt szeretne vásárolni, amennyit csak tud. Az ukrán illetékes erről a közel-keleti térséggel foglalkozó, de washingtoni székhelyű Al- Monitor hírportálnak nyilatkozott.

A drónokkal az oroszok ellen

A nemrég lezajlott karabahi háborúban jól vizsgáztak a török drónók, és az ennek köszönhető publicitás megnövelte az érdeklődést irántuk világszerte, így Ukrajnában is, amely előbb 48, majd további 24 Bayraktar TBT 2-es típusú drón beszerzésén gondolkodott, megbízható adatokat azonban ritkán vagy talán soha nem közölt ezzel kapcsolatban.

Juri Ignatyi, az ukrán légierő szóvivője most úgy nyilatkozott az Al- Monitornak, hogy Ukrajnának körülbelül 20 Bayraktar típusú drónja van, de „nem kívánnak itt megállni”, pontos számot azonban ő sem akart mondani sem a jelenleg rendelkezésre álló, sem a beszerzésre kerülő drónokat illetően, nyilvánvalóan az ellenség megtévesztése végett.

A drónprogram vezetője – aki nem kívánta a nevét felfedni – úgy fogalmazott, hogy a drónok „megnehezítik az oroszok dolgát”. A magasrangú katonatiszt annyit azért hozzátett, hogy Ukrajna 2018-ban 60 millió dollárért vásárolt hat török drónt az említett típusból, és a következő hat drón beszerzésekor 30%-os kedvezményt kapott.

Ugyanakkor az Egyesült Államok Ukrajna legfőbb szövetségese, és az terjeszkedés nyertese/szenvedő alanya. 2014 óta, amikor Oroszország elfoglalta a Krím-félszigetet, és véres szeparatista felkelést szított az ország keleti régiójában, a Pentagon több száz millió dolláros katonai segélyt nyújtott Ukrajnának, többek között Javelin típusú páncéltörő fegyvereket küldött neki, és technikai kiképzést is biztosított a volt szovjet tagköztársaságnak, amelyet most Moszkva ismét fennhatósága alá akar vonni, legalábbis a nyugati narráció szerint.

Ebben nincs semmi komikus

Az ukrán drónprogram vezetője az Al- Monitornak nyilatkozva arról is beszélt, hogy ők most inkább Törökországra tekintenek, pedig hát amerikai tisztviselők és a kongresszusi képviselők hada sereglik Kijevbe, hogy onnan rázza az öklét Moszkva felé.

A tervek szerint február 3-án az ukrán fővárosba utazik Recep Tayyip Erdoğan török elnök is, aki valószínűleg csak „bizonyos határig” lesz partner az ökölrázásban, amikor találkozik ukrán kollégájával, a komikusból politikussá lett Volodimir Zelenszkijjel.

A napirend igencsak ambiciózus. A két elnök a tervek szerint aláírja a régóta halogatott szabadkereskedelmi partnerségről szóló megállapodást, és egy sor egyéb kereskedelmi és védelmi egyezményt, és itt nyilván az utóbbin van a hangsúly.

Ukrajnában nagyra értékelik, hogy Törökország töretlen diplomáciai támogatását nyújt Ukrajnának a Krím orosz részéről történt annektálását követően. Törökország ráadásul hangos támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását is, aminek megakadályozása érdekében Vlagyimir Putyin orosz elnök hajlandó megkockáztatni egy háborút, illetve amiről az ukránok akkor sem hajlandók lemondani, ha ezzel esetleg orosz inváziónak teszik az ország egy részét/egészét.

Miután a fenyegetés egyre nagyobb Moszkva részéről, felvetődik a kérdés, hogy Törökország meddig képes vagy hajlandó elmenni az Ukrajnával történő barátkozásban/támogatásban anélkül, hogy ne borítsa fel a kényes egyensúlyt Oroszországgal. Nyilván ennek lesz az egyik, és a jelen pillanatban talán az egyik legaktuálisabb folyománya, hogy Törökország hány Bayraktar TBT 2 típusú drónt szállít Ukrajnának, és ebből mennyit vall be nyilvánosan, vagy csak úgy körülbelül.

Szerb Köztársaság

ÖSSZEÖLELKEZTEK: A boszniai szerb elnök Ankarában fotózkodott Orbán Viktorral

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Ankara
EGYMÁSBA KAPASZKODTAK: Orbán Viktor és Milorad Dodik egymásba kapaszkodott az ankarai beiktatási ünnepségen (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A boszniai szerb elnök is részt vett Recep Tayyip Erdoğan ankarai beiktatásán, és ebből az alkalommal találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, amit a Twitteren szorgalmasan dokumentált. A magyar miniszterelnök a Facebookon számolt be a beiktatási ünnepségről, ő viszont nem posztolt fotót arról, hogy összeölelkezett Milorad Dodikkal.

A „békepárti” Erdoğan

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott a Facebookon, hogy Magyarországnak és általában is nagyon kellett Erdoğan győzelme, mert ő Orbán megfogalmazása szerint a kihívójával, a „háborúpárti” Kemal Kılıçdaroğluval ellentétben az újraválasztott török elnök „békepárti” politikus.

Ebből már világossá válik, hogy Orbán melyik oldalra szurkolt, és hogy a továbbiakban is változatlanul „jól fejlődnek” a török magyar kapcsolatok.

Akárcsak a magyar-boszniai szerb kapcsolatok, bár erről nem a magyar miniszterelnöktől értesülhettünk, hanem Milorad Dodik boszniai szerb elnöktől, aki általában a Twitteren közli „magvas” gondolatait.

Most azt írta, hogy mindig szívesen találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akit a boszniai Szerb Köztársaság barátjának nevezett, miután Ankarában találkozott vele.

Ankara

CSALÁDI FOTÓ: A képen látható szőke hölgy nem Dodik felesége (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A Dodik mellett látható „szőkített hölgy” nem a boszniai szerb elnök felesége, hanem Dodik „politikai dalárdájának” lelkes énekese, név szerint Željka Cvijanović, a boszniai államelnökség 1/3 tagja a szerbek képviseletében.

Orbán az 1/3 taggal az európai közösség moldovai találkozóján is elbeszélgetett, amit viszont már a magyar miniszterelnök dokumentált a Facebookon közzétett videóban.

Orbán a moldovai csúcson -napot tartott, Cvijanović mellett megbeszélést folytatott a horvát miniszterelnökkel, valamint a szerb elnökkel és a macedón miniszterelnökkel is. Erről mindről van fotó, de már nem fért ide.

Dodik és a törökök

A boszniai szerb elnöknek nem lehetett ilyen „sűrű napja” Ankarában, legalábbis erre lehet következtetni az internetre kiakasztott fotókból.

Ankara

Milorad és Mevlüt erősen vigyorognak Ankarában az örökkévalóság kedvéért (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

Ezek azt igazolják, hogy Dodik a magyar miniszterelnökön csak Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszterrel futott össze a folyosón, amit a boszniai szerb elnök az interneten találkozóként emlegetett, Çavuşoğlu viszont nem tartotta szükségesnek, hogy a világhálón (Twitter és Facebook) eldicsekedjen a Dodikkal folytatott „folyosói beszélgetésről”.

Milorad Dodik a dodik.net címen található internetes honlappal is erősíti médiajelenlétét, ez olyan, mint ha a magyar miniszterelnöknek lenne egy orban.net vagy orban.hu oldala.

A boszniai szerb elnök ezen is beszámolt ankarai útjáról, és magáról a beiktatási ünnepségről. Az ott készült fotón jól látható, hogy Dodik és Cvijanović egy sorral a magyar miniszterelnök előtt ült.

Ankara

Ankarában Dodik egy sorral hátrébb kapott helyett, mint Milorad Dodik (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A fotóhoz csatolt bejegyzésben a boszniai szerb elnök gratulált a török államfőnek, ha úgy tetszik, akkor a „török szultánnak”, a hatalom átvétele alkalmából, ami helyesebben mondva a hatalom továbbvitelét jelenti.

A boszniai szerb tévécsatornáknak nyilatkozva (Una, RTRS) Dodik visszalapozott a múltban, és felidézte azokat az időket, amikor a boszniai államelnökség szerb tagjaként találkozott Erdoğannal.

– Szerintem egy komoly elnökről van szó. Természetesen nincsenek illúzióim, de tény, hogy lehetőség van a párbeszédre (tudunk beszélni), és minden partnernek kijár a tisztelet

– mondta az őt meginterjúvoló újságíróknak a boszniai szerb elnök, aki a Twitteren ehhez még hozzátette, hogy a daytoni békemegállapodáshoz nyújtott eddigi határozott támogatás Erdoğan részéről kulcsfontosságú a jó együttműködés folytatásához.

A dodik.net által közölt cikk címe szerint Erdoğan minden partnerét tiszteletben tartja, és a (belső) megállapodást támogatja Bosznia-Hercegovinában, és amint ezt a fenti mondatból láthattuk, mindezt a daytoni szerződés szellemében teszi.

Dodik gyakran hozakodik elő a daytoni szerződésre utaló frázisokkal, amivel magát – függetlenül a szecesszionista törekvésektől – a boszniai békét megalapozó dokumentum védelmezőjeként igyekszik feltüntetni, azokat viszont rendszeresen kiosztja, akik nem követik az ilyen-olyan boszniai békét megteremtő és szavatoló dokumentum általa értelmezett iránymutatását.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava