Connect with us

Románia

TUDATOS SODRÓDÁS: Románia kész befogadni további NATO-csapatokat az ukrán válsággal kapcsolatban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Románia a NATO védelmi és elrettentő képességének magas szinten tartását szorgalmazza, és kész további szövetséges csapatokat befogadni az ukrán válsággal kapcsolatban. Erről Klaus Johannis államfő beszélt a román Legfelsőbb Védelmi Tanács szerdai ülését követően. A témával kapcsolatban korábban írt cikkünkben arra a következtetésre jutottunk, hogy Románia túlteljesít ezzel az üggyel kapcsolatban, amivel magára vonhatja az oroszok haragját. A legújabb bukaresti bejelentés ráerősít arra, amit akkor megfogalmaztunk.

Egység és szolidaritás

Romániának igazából azért sem kellene belebonyolódnia ebbe a válságba – illetve játszania a tűzzel – mert több mint hatszáz kilométernyi közös határa van Ukrajnával. A legfrissebb bejelentés szerint azonban a bukaresti vezetés tovább sodródik ebbe az irányba.

Johannis államfő közlése szerint a román fegyveres erők, titkosszolgálatok és stratégiai ágazatok vezetőiből álló nemzetbiztonsági testület azért ült össze, hogy megvitassa a Fekete-tenger kiterjesztett térségében és a NATO keleti szárnyán kialakult biztonsági helyzetet, döntsön a Románia reakcióképességének javítását célzó intézkedésekről, számba véve a válság esetleges katonai, gazdasági, energetikai következményeit, illetve egy ellenőrizetlen menekültáradat lehetőségét.

– Az Oroszország által előidézett biztonsági válság nemcsak Ukrajnáról, a Fekete-tenger térségéről és még csak nem is kizárólag az európai biztonságról szól, hanem az egész euro-atlanti térség biztonságára kihat. Ezért ebben a helyzetben fontos, hogy mind a NATO, mind az Európai Unió szintjén egységről és szolidaritásról tegyünk tanúbizonyságot

– hangoztatta az MTI jelentése szerint Johannis, aki egyúttal válaszolt arra a moszkvai követelésre, hogy a NATO vonuljon ki Romániából és Bulgáriából. Ez annak a jele, hogy Oroszország figyel a romániai fejleményekre.

Beszólt az oroszoknak

A román elnök elítélte az európai biztonsági rendszer megváltoztatására irányuló (a NATO Kelet- Európából történő kivonulását sürgető) orosz követelést, és ismételten üdvözölte Joe Biden amerikai, illetve Emmanuel Macron francia elnök bejelentését, miszerint mindkét stratégiai szövetséges kész további csapatokat küldeni Romániába, válaszul a térség biztonságát fenyegető fejleményekre.

Johannis leszögezte, hogy a feszültség csökkentésében a párbeszédnek kell elsődleges szerepet játszania, de arra az eshetőségre is fel készülni, hogy Oroszország katonai erőt alkalmaz Ukrajna ellen.

– Románia biztonságának megerősítése érdekében konkrét tárgyalásokat folytat az amerikai és szövetséges katonai jelenlét növeléséről, intézményei pedig felkészülnek az esetleges menekülthullámra, illetve azoknak a negatív következményeknek a kezelésére, amelyek a gazdaságot, az energiaellátást vagy a pénzügyi szektort érhetik

– ismertette a romániai nemzetbiztonsági testület döntéseit az államfő, aki egyúttal igyekezett az eloszlatni az emberek aggodalmát és félelmét egy esetleges háborútól.

– A NATO-tagállamként, a történelem legerősebb politikai-katonai szövetségének tagjaként Románia teljes körű biztonsági garanciákat élvez, így egyetlen román állampolgárnak sincs miért félnie, szövetségeseinkkel együtt meg fogjuk hozni és gyakorlatba fogjuk átültetni azokat az intézkedéseket, amelyek a leghatékonyabban szolgálják közös biztonságunkat

– fogalmazott a román államfő politikai virágnyelvre lefordítva az álláspontját, miközben arra nem tért ki, hogy egy ilyen katonai kaland mekkora anyagi vagy emberi áldozattal járhat.

A nemzetbiztonsági testület ülését megelőzően Vasile Dîncu román védelmi miniszter újságírók kérdésére válaszolva leszögezte: szó sincs arról, hogy Románia katonákat vagy felszerelést küldjön Ukrajnába, és nincs abban a helyzetben, hogy behívja a tartalékosokat.

– A NATO működési szabályzata is leszögezi, hogy az észak-atlanti szövetség csakis abban az esetben vethet be csapatokat, ha valamelyik tagországát fenyegetik, Ukrajna pedig nem tagja a szervezetnek

– idézte az Agerpres hírügynökség a román védelmi minisztert, akiről viszont az feltételezhető, hogy kiváló orosz kapcsolatokkal rendelkezik.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava