Connect with us

Bosznia

(F)AGYHALÁL: Szarajevó egyes részei fűtés nélkül maradtak, mert a helyi szolgáltató eladata a gázkészletet egy luxemburgi cégnek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Hallgasd meg ezt a cikket!

A bosnyák-horvát föderáció gázbeszerzését végző állami cég eladta a lakossági fogyasztásra szánt készletet egy luxemburgi acélipari cégnek, így Szarajevó Kanton lakosságának egy részét a (f)agyhalál fenyegetheti az elkövetkező napokban. A Sarajevo Gas lakossági gázszolgáltató 2022. január 24-én, a délutáni órákban tájékoztatót adott ki, amely szerint csak korlátozott mennyiségben kap földgázt az országos/föderációs gázbeszerzést végző Energoinvest energiaipari vállalattól. A csökkentett mennyiség nem elegendő Szarajevó Kanton összes fogyasztójának ellátásához, ezért egyes helyeken már az éjszaka hidegek maradtak a radiátorok.

Hidegek a boszniai telek

Ez különösen rossz hír ezekben a napokban, amikor az éjszakai hőmérséklet jellemzően mínusz 15 fok, de a hegyvidéki területeken mínusz 22 fokra is süllyedhet.

A Sarajevo Gas – annak érdekében, hogy biztosítsa azoknak a fogyasztóknak a gázellátását, akiknek nincs technikai lehetőségük alternatív fűtőanyag használatára, megegyezett a szarajevói hőerőművel, hogy a továbbiakban az összes olyan kazánnál olajat használnak a gáz helyett, amelyek működhetnek fűtőolajjal is.

Hétfőn értesítették a nagyfogyasztónak számító cégeket a kantonban, hogy lehetőség szerint térjenek át alternatív fűtőanyag használatára.

Amennyiben a gázvezeték rendszerben további nyomáscsökkenés áll be, akkor megszakad a gázellátás, mert egyes berendezéseket le kell zárni. A jelenlegi becslések szerint a hőerőmű által előállított távhő 60.000 személy számára biztosítja a fűtést.

A szarajevói hőerőmű nyilatkozata szerint várhatóan már a holnapi naptól távhőszolgáltatás nélkül maradhat a lakosok nagy része, vagyis a távfűtéssel rendelkezők esetében hidegek maradnak a radiátorok, mivel az alternatív fűtőanyag nagy részét már január 12-én és 13-án felélték az ellátás biztosítására.

Ennek az oka, hogy a két említett napon is probléma volt a gázellátással, így a szarajevói távhőt adó erőműnek már akkor hozzá kellett nyúlnia a tartalékokhoz. Ennek pótlása költségvetési okokból eddig nem történt meg.

Sajtóinformációk szerint a hiány hátterében az állhat, hogy a luxemburgi székhelyű Arcelor Mittal bányászati és kohászati konszern boszniai telephelyein a megnövekedett termelési igények miatt a korábbi hónapokra tervezett gázfogyasztás duplája került felhasználásra.

Az Energoinvest pedig nem kötött le újabb mennyiséget a szerbiai beszállító Srbija Gas cégnél. Így hiány keletkezett a lakossági ellátásban a tél kellős közepén.

A bosnyákoknak nincs olcsó gáz

Az Energoinvest képviselői annyit közöltek, hogy a Sarajevo Gas és az Energoinvest közötti “viták” miatt továbbítanak kevesebb gázt, vagyis fagyjon meg, aki nem tudja másképp megoldani.

A viták természetéről nem adtak tájékoztatást, viszont véleményük szerint a hőerőművek esetleges leállásáról szóló hírekkel a szakemberek szükségtelenül izgatják/riogatják a lakosságot. (A boszniai gázpiac oroszok által dominált struktúrájával korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk.)

Az Energoinvest meglehetősen sajátos piaci magatartása mellett meg kell jegyeznünk, hogy a cég egyébként sem tartozik a legnépszerűbb boszniai vállalatok körébe.

A szolgáltató a közelmúltban hajtott végre 30%-os áremelést, ami komoly megterhelést jelent a lakossági is ipari fogyasztók számára egyaránt.

A gázpiaci áremelés, bár évek óta lógott a levegőben a Bosznia- Hercegovinai Föderációban, ilyen mértékű emelkedésre azonban a piac nem volt felkészülve. Ez az áremelkedés azonnal beépült a lakossági fogyasztási cikkek és a szolgáltatások árába, vagyis végig gyűrűzött az egész gazdaságon.

Az áremelés pikantériája, hogy 2021-ben a bosnyák-horvát föderáció illetékes parlamenti szakbizottságai vizsgálták az Energoinvest pazarló gazdálkodását, és komoly problémákat állapítottak meg a cég működésévek kapcsolatban.

A jelentős áremelést a föderációban az Energoinvest annak ellenére hajtotta végre, hogy Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagja 2021. december 2-án Moszkvában a Srbija Gasnak megadott 290 USD-al azonos árról egyezett meg Vlagyimir Putyinnal, “minden oroszok állandó elnökével”.

Ez az ár azonban csak az egyik boszniai entitásra, a boszniai Szerb Köztársaságra érvényes, vagyis a szerb államelnökségi tag azzal nem törődik, hogy a bosnyákok megfagynak-e.

A bosnyák-horvát föderációnak szánt gázt az Energoinvest veszi meg/át a boszniai Szerb Köztársaságban működő Gas-res szolgáltatótól. Ezen a ponton kérdéses, hogy a Gas-res és a neki gázt adó Srbija Gas (értsd Gazprom) mekkora felárat számít fel a bosnyák-horvát föderációba továbbszállított gázra.Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava