Connect with us

Albánia

KÉT SZOMSZÉDPÁRT: Ellenzéki pártszakadás és székházostrom Albániában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tiranai ostrom
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 5 perc

Albánia legnagyobb és talán egyetlen ellenzéki pártja, az Albán Demokrata Párt december közepén a pártszakadás útjára lépett, két ellentétes csoport került egymással szembe: az egyiket a 77 éves Sali Berisha, a párt egykori, rendszerváltó történelmi figurája, akit az Egyesült Államok kormánya nemrég persona non grata-nak nyilvánított „az albániai demokráciát aláásó korrupciós cselekmények miatt”, a másikat pedig a jelenlegi pártelnök, Lulzim Basha vezeti. A hétvégén drámai jelentekben sem szűkölködő események játszódtak le Tiranában.

Két szomszédpárt

31 évvel az első Amerika-barát és euroatlanti erőnek számító Demokrata Párt megalakulása után december 11-én megszületett a Berisha-féle Demokrata Párt – az Amerika ellenes és anti-euroatlanti politikai erő!

Az előzmények közé tartozik, hogy Sali Berisha 2013-ban lemondott pártelnöki tisztségéről, és utódjául Lulzim Basha-t ültette az elnöki székbe, aki bár nyilvánvalóan igyekezett követni a háttérben maradt „nagy öreg” utasításait, de ennek ellenére képtelen volt három egymást követő választáson győzelemre vinni pártját Edi Rama szocialistáival szemben.

A fiatal Basha azonban mára megerősödni vélte magát, és szembe került politikai apjával, illetve nagyapjával, aki vitathatatlan rutinnal december 11-re a tiranai Air Albánia stadionba „nemzetgyűlést” hívott össze a párt tagjaiból azzal a kifejezett céllal, hogy Bashat eltávolítsák, és a pártot megújítva egy erős, egységes, USA-ellenes tömörülést hozzanak létre Albániában, célként tűzve ki a Szocialista Párt mielőbbi leváltását is.

Az Albán Demokrata Párt (Partia Demokratike e Shqipërisë, PDS) 31 éves története során két soha nem látott nemzetgyűlés zajlott. Az egyiket december 11-én, szombaton Berisha vezetésével, a másikat december 18-án Basha vezetésével tartották.

A Berisha vezette nemzetgyűlés a „politikai nagypapa” által kezdeményezett „Foltore” nevű mozgalom három hónapos maratoni futása után jött létre, a „bázisdemokratákkal” folytatott beszélgetéseket követően. Berisha szerint a mozgalom célja „a Demokrata Párt újraalapítása, a szabad választások visszaállítása és Basha menesztése.”

A másik, a Basha által szervezett nagygyűlést úgy vezették fel, mint amelynek remélt célja „a párt egységének visszaállítása” volt, illetve lett volna.

A Berisha-féle közgyűlés végül szombaton a tiranai stadionban jelen lévő 4.935 küldött közül 4.446 igen szavazatával menesztette Basha elnököt.

A felmentés okai „a párt alapszabályának súlyos megsértése, a központi szervek hatáskörének kisajátítása, valamint politikai és választási érdekek súlyos megsértése”.

Ámbár az április 25-i albán parlamenti választások elvesztése után Basha csillaga újra felragyogott, amikor júniusban ismételten megválasztották a párt elnökévé a demokraták szavazatainak 81 százalékával, a helyzet azóta azonban megfordult, amikor Basha szeptemberben úgy döntött, hogy kizárja Berishát a PDS parlamenti frakciójából, mivel az Egyesült Államok kormánya kiutasította.

Amerika-ellenes szavak és támadások

Sali Berisha (aki egykoron köztársasági elnök és miniszterelnök is volt) a stadionban „arroganciáról, példátlan, brutális beavatkozásról” beszélt egy baráti ország, az Egyesült Államok diplomatái és tisztségviselői részéről.

Yuri Kim tiranai amerikai nagykövet viselkedését egy szovjet nagykövetéhez hasonlította.

Berisha felszólította „az amerikai külügyminisztérium vezetőit, hogy gondolják újra az ellene hozott döntést, mert az arrogancia és a tévedés nem a szabad emberek erénye”, amivel az Egyesült Államok kormányának „persona non grata” kijelentésére utalt, amelyet szerinte a tengerentúlon ezúttal nem támasztottak alá tényekkel és bizonyítékokkal.

Egy nappal a Bashát „kirúgó” nemzetgyűlés után Berisha floridai és más államokbeli albánokkal tárgyalt online, ami során ismételten megtámadta Yuri Kim nagykövetet, ami a „politikai furkálódás” eklatáns példája.

Bashát az Egyesült Államok tiranai nagykövete, Yuri Kim segíti, aki közbenjárásaival katalizátora a helyzetnek. A cél valójában az ellenzék túszul ejtése a szocialista kormány által

– mondta Berisha az amerikai albánokkal folytatott online beszélgetés során.

Az pártostrom

Sali Berisha már december 13-án megpróbálta elfoglalni a Demokrata Párt tiranai székházát, Lulzim Basha és hívei azonban, hivatkozva a két nappal korábbi közgyűlés illegitim, vagyis egyenesen büntető törvénybe ütköző megtartására, nem adták át a székház irodáit.

Berisha az ünnepek után, január 8-ra hirdette meg a székház ostromát, ami végül durva erőszakba fulladt. Basha és hívei felkészülten várták a támadást, az első és második vonalban acélajtókat szereltek fel, botokat vettek magukhoz, és feltöltötték a könnygázkészletüket.

A tiltakozás időpontját délre tűzték ki, és Sali Berisha még otthon volt, amikor hívei erőszakkal kinyitották a főhadiszállás főajtaját, és birtokba vették a nagytermet. Az ostromot folyamatosan közvetítette az albán média.

Később megérkezett a „politikai nagypapa”, azaz Berisha is, akit hívei körülvettek, majd vele együtt több módon megpróbáltak bejutni a székházba, ahol szembesültek a páncélajtókkal és az épületet belülről könnygázzal és botokkal védő emberekkel.

Lulzim Basha 12 óra 50 perckor kiadta a segélykérést az állami rendőrségnek, és közbenjárást követelt azzal az indokkal, hogy Sali Berisha veszélyezteti az életüket, és vérontást akar, amit a rendfenntartó erőknek kell megállítaniuk.

A készenlétben lévő különleges erők figyelmeztetés nélkül könnygázzal és vízágyúkkal léptek fel, és 15 perc elteltével Berisha támogatói feloszlottak. Ekkor a rendőri egységek átvették az ellenőrzést a székház épülete felett, felsorakozva a bejáratánál, hivatalosan pedig „bűncselekmény helyszínének” nevezték az épületet és környékét.

Egy órával a székházába történt rendőri behatolás után megérkezett Elisabeta Imeraj legfőbb ügyész, aki hivatalosan is megindította a nyomozást a történtek miatt.

Végül, néhány óra alatt 31 ember tartóztattak le, akik közül 5 Basha támogatóihoz tartozott.

Rendkívüli tiltakozó akció volt ma, bár nem értük el a maximális célt, mert nem sikerült elfoglalni a székházat, viszont sikerült kimutatnunk szervezett eltökéltségünket, valamint bebizonyítanunk minden albánnak és a világnak, hogy Enver Hodzsa után Albánia legádázabb ellensége Edi Rama, és az általa túszul ejtett Lulzim Basha

– mondta fiatalos lendülettel a 77 éves Berisha a nap végén az újságíróknak.

Basha is nyilatkozott a nap eseményeiről, aki szerint a történtek „tragikus fejleménynek” tekinthetők a demokraták és az összes albán számára.

A jó hír az, hogy a demokraták abszolút többsége nem válaszol Sali Berisha felhívására, hogy legyen részese az erőszakos forgatókönyv végrehajtásának, elhagyták őt, ahogy elhagyták az elmúlt hónapokban, amikor manipulálta, becsapta és rágalmazta a pártot, hogy elfedje az igazságot, ezt a csatát ugyanis senki másért, csakis önmagáért vívja, önmagán kívül senkit nem kímél

– hangsúlyozta a várvédő/pártvédő Basha az ostrom rendőri segédlettel történt visszaverését követően.

A pártostromra összehívott 500-600 ember többsége emberkereskedő, bűnöző, büntetett előéletű, felfegyverzett emberek szűk csoportja, akik arra készültek, hogy erőszakkal vegyék be a demokraták székházát, veszélybe sodorva ezzel a bent lévők életét

– tette még hozzá Basha, aki szerint a támadást Sali Berisha egyértelmű sugallatára hajtották végre az ostromlók.

Egy titokzatos sms

Mindez lehetne a Demokrata Párt belügye, csakhogy nem az, mert a miniszterelnök megdöntésére irányul, ki tudja milyen eszközökkel. Edi Rama úgy döntött, hogy idézetekkel kommentálja az ellenzéki Lulzim Basha és Sali Berisha összecsapását.

Edi Rama a demokraták között lejátszódott „székházfoglaló társasjátékkal” kapcsolatban Joker szavai vette elő, miszerint:

Nincs már vesztenivalóm. Semmi sem árthat többé nekem. Most már csak egy komédia az életem

– írta az albán miniszterelnök az interneten, posztja alá pedig belinkelt egy Joker-fotót.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html

Az albán miniszterelnök a közösségi médiában azt üzente Berishának és Basának, hogy maradjanak veszteg, mert „a pokolban mindenkinek van hely, és nem érdemes ilyen kemény versenyt vívni, hogy megmutassák, ki a legaljasabb”.

Edi Rama miniszterelnök egyáltalán nem takarékoskodott a kódolatlan üzenetekkel a Demokrata Párt helyzetével kapcsolatban.

Higgyétek el, amikor látom ezt a két politikai hullát, akik Tirana közepén királyosdit játszanak, és egymásnak róják fel, hogy a másik kinek a szolgája, úgy érzem, hogy méltóságteljes végtisztességet adnék a demokratáknak!

– nyilatkozta az albán miniszterelnök.

Történt azonban egy különleges esemény is az ostrom végén, amely megtörte a három órás lendületet.

Berisha, miközben újra rendezte az ostromló híveinek sorait, sms-es üzenetváltásba kezdett valakivel, majd teljesen váratlanul visszarendelte embereit a csatából, nyugalomra szólított fel, és arra kérte őket, hogy oszoljanak fel.

Az albán média azóta azt találgatja, hogy vajon kivel sms-ezett Berisha, ki adhatott neki utasítást az ostrom leállítására.
Albánia

Vonattal Albániából Budapestre és Budapestről Albániába

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

ALBÁN VASÚT: Van hova fejlődni (Forrás: Facebook, Albán Vasutak)
ALBÁN VASÚT: Van hova fejlődni (Forrás: Facebook, Albán Vasutak)
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

El lehet-e jutni vonattal Albániába, vagy ez a „fából vaskarika” kategóriába tartozik. Miután Albánia – amelynek partjait két tenger mossa – lassan felkerül a magyar és nemcsak a magyar nyaralók térképére, ez a kérdés jogosan merül fel, miközben a balkáni országban is folynak az építkezések, amelyekkel a turistákat szeretnék becsalogatni: elég például a komoly arab befektetéssel épülő „Durrës Yacht & Marina” projektre gondolni. Ehhez kapcsolódhat a Durrës és Budapest közötti vasúti kapcsolt megteremtése, ami persze nem ma lesz, de a türelmesebbek kivárhatják.

Újjá kell építeni

Az albánok hamarosan vonattal utazhatnak Durrësből és Tiranából Belgrádba vagy Budapestre, és ez fordítva is igaz lehet, ám a Balkánon a „hamarosan” időhatározót érdemes úgy értelmezni, hogy ettől kezdve bármikor, de lehet, hogy soha.

Vonattal nem lehet körbejárni Albániát

Vonattal nem lehet körbejárni Albániát (Forrás: Albán Vasutak)

Albániában ehhez fel kell újítani a Durrës és Tirana közötti szakaszt, valamint a Rinas repülőtérre vezető vonalat, ezen a téren azonban most még csak az első lépéseknél tartanak.

A beruházás nem csak a tenger és a turisták miatt fontos, a vasútépítés ugyanis olyan területekre terjed ki, amelyeken Albánia lakosságának csaknem a fele él, és jelentős gazdasági érdekek is kötődhetnek hozzá.

Az albán kikötővárost a fővárossal összekötő vonal 1947-ben épült, és nem csak az a probléma, hogy nem kompatibilis az uniós szabványokkal, hanem az is, hogy az eltelt hosszú idő „amortizálta és igencsak megrongálta” a vasútvonal számos elemét.

Leonard Jani, az Albán Vasúti Főigazgatóság tanácsadója példaként a limuthi híd 2004-es összeomlását hozta fel, ahol szerencsére személyi sérülés nem történt.

A teljes pálya minden eleme az Európai Uniós szabványok szerint valósul meg

– mondta a vasúti szakember, aki közel 50 éve dolgozik a HSH-nál (Hekurudha Shqiptare – Albán Vasutak).

Szerinte a Durrës és Tirana közötti vonal nem változik, maradnak ugyanazok a megállók, viszont minden állomás újjáépül a mai kor igényeit kielégítő várótermekkel és kapcsolódó helyiségekkel.

A jól ismert hidakat, mint a Limuth és Erzen, a Rrashbulli alagút bejáratánál, valamint a tiranai hidakat a nulláról építjük újra, de ugyanott maradnak, ahol most is vannak

– mondta a vasúti tanácsadó, hozzátéve, hogy a megbízott görög cég által kidolgozott projekt alapján a Durrës-Tirana közötti menetidő az eddigi 65-70 percről a nem is olyan távoli jövőben 22-25 percre rövidül, ennyi idő alatt lehet majd vonattal leérni a tengerre.

A vonalon közlekedő szerelvények tervezett sebessége 120 km/h lesz, de a valóságban aligha haladják meg a 80 km/órás átlagot.

Lesz kerítés és felsővezeték is

A pálya területének nagy részét dróthálókkal és korlátokkal „szigetelik el” a lakóközpontoktól, Albániában ez eddig nem volt gyakorlat a vasutak mentén.

A vasúti elektromos felsővezeték építésének 2024. végi befejezése ezen a szakaszon csak a kezdete a vasúti villamoshálózat megteremtésének.

Tiranai vasútállomás

Tiranai vasútállomás (Forrás: Wikipédia)

Az áruszállításra összpontosítva Leonard Jani elmondta, hogy a Durrës-Tirana vasútvonalon található Sukthi állomás kapcsolódik a helyi üzemanyagkikötőhöz és az újonnan épülő Porto Romano teherkikötőhöz.

Az újjáépülő vasúthálózat kikötői csatlakozása az Albániába importált üzemanyagok, valamint a különféle áruk szállítását és elosztását is elősegíti, de szerepet játszhat a nemzetközi fuvarozásban is.

Leonard Jani a HSH stratégiájára utalva elmondta, hogy a Durrës-Tirana vonal után tervezik a vasút felújítását a montenegrói határig, ami által az albán vasutak csatlakoznának a nyugat-balkáni hálózathoz.

Montenegrói oldalon létezik vasút az albán határig, így az albánok rácsatlakozhatnak a Belgrád-Bar vonalra, amely a montenegrói tengerparttal köti össze a szerb fővárost, és miután épül a Budapest-Belgrád vasútvonallal, már csak idő kérdése, hogy a magyar turisták mikor utazhatnak vonattal az albán tengerpartra.

Csak győzzük kivárni!

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Az olvasás folytatása

Albánia

Csökkentenék az albániai állampolgárok illegális bevándorlását Nagy-Britanniában

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Albániai migránsok
Albán-brit mosolyparádé Londonban, ahol Rishi Sunak bit miniszterelnök fogadta albán kollégáját, Edi Ramát (Forrás: brit kormány)
?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Az illegális albániai bevándorlók miatt hetekig tartó szóváltás folyt Edi Rama albán és Rishi Sunak brit miniszterelnök között, akik végül megállapodtak abban, hogy együttműködnek a probléma megoldásán. Erre Edi Rama most befejeződött két napos londoni látogatása alkalmával került sor. Becslések szerint az év eleje óta több mint 11 000 albán kelt át a La Manche-csatornán, amely elválasztja Franciaországot az Egyesült Királyságtól.

Néhány romlott alma

A kérdés feszültté tette az Egyesült Királyság és Albánia viszonyát; miközben Sunakra különösen nagy nyomást gyakorol a brit bulvársajtó, és ennek következtében sokan követelik tőle, hogy tegyen többet az illegális migráció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem fokozása érdekében.

Albán kollégája, Edi Rama ugyanakkor bírálta egyes brit politikusok riasztó és gyakran lázító retorikáját. A BBC-nek nyilatkozva Rama megvádolta Suella Braverman brit belügyminisztert, hogy „gyalázatos” megjegyzéseket tett az albánokra, amivel mélypontra taszította a két ország közötti kapcsolatokat.

Braverman tavaly novemberben „sok albánt” azzal vádolt meg, hogy „visszaélnek Nagy-Britannia modern rabszolgatörvényeivel”, és „inváziónak” minősítette az albánok rekordokat döntő tavalyi bevándorlási hullámát.

Rama azt mondta, hogy a Braverman és más miniszterek által használt nyelvezet azt a benyomást keltette, hogy minden albán bűnöző, és hozzátette, hogy „néhány romlott alma”” nem határozza meg egy nemzet jellemét.

A higgadt modoráról ismert Sunak figyelmen kívül hagyta az albán kötekedési szándékot, és azokra a területekre összpontosított, amelyekben egyetértenek, a Twitteren pedig közzétett egy képet, amelyen Ramával együtt „mosolyparádét tartanak”, kiemelve, hogy közösen sürgetik a két ország közötti kapcsolatok kiszélesítését és elmélyítését.

Együttműködés az albán migráció visszaszorítására

Az albán miniszterelnök és kollégája ennek szellemében ígéretet tett arra, hogy az általuk képviselt két ország a továbbiakban együttműködik a Nagy-Britanniába irányuló albán migráció kérdésében.

A brit kormány közleménye szerint a két vezető üdvözölte az eddigi előrehaladást, december óta ugyanis körülbelül 800 illegális migráns tért vissza Albániába, és elégedetten nyilatkozott a szervezett bűnözés elleni fellépésről, valamint arról az új brit iránymutatásról, amely Albániát „biztonságos országnak” minősítette.

Ezzel párhuzamosan egy most kötött albán-brit megállapodás értelmében hazaküldik az Egyesült Királyságban fogvatartott összes albán bűnözőt, ha ennek nincsenek jogi akadályai.

Kiutasításra csak azok „jogosultak”, akiket legalább 12 hónapos börtönbüntetésre ítéltek, ugyanakkor megjegyzendő, hogy az albánok tízszer nagyobb valószínűséggel kapnak szabadságvesztést a szigetországban, mint egy brit átlagember.

A brit kormány bejelentette, hogy a jövő hónap végéig közös munkacsoportot alakítanak, amely felméri az albániai börtönkapacitásokat annak érdekében, hogy mindenkit „hazapateroljanak”, akit csak lehet.

Tavaly év végén Angliában és Walesben 1336 albán volt börtönben, ők alkotják a legnagyobb külföldi börtönpopulációt Nagy-Britanniában.

Megállítanák a csónakázást a csatornán

A brit kormány már a parlament elé terjesztette a „„Stop the Boats”” törvényjavaslatot az illegális migráció visszaszorítására, amely sok esetben az albánokat is érinti, akik kishajókkal és csónakokkal kelnek át a csatornán.

Az új törvényjavaslat megkönnyítené a brit hatóságok számára az illegálisan érkező személyek őrizetbe vételét és kitoloncolását.

Albániai állampolgárok

A brit miniszterelnök ezzel a kreatív megoldással utalt a franciákkal kötött megállapodásra (Forrás: Facebook, Rishi Sunak)

A migráció megállítása érdekében a brit miniszterelnök március első felében Párizsba utazott, és találkozott Emmanuel Macron francia államfővel, akivel megállapodott, hogy közösen lépnek fel a csatornán keresztük Nagy-Britannia felé tartó, és bevándorlási céllal történő hajókázásokkal szemben.

Sunak a találkozót követően úgy fogalmazott, hogy sikerült egy nagy lépést tenniük előre abban, hogy „francia szövetségeseikkel és barátaikkal” együttműködjenek ebben a kérdésben.

Az Egyesült Királyság belügyminisztériuma közben közölte, hogy a „Stop the Boats” kampányt szabályozó jogi dokumentum tartalmaz egy új kitételt, amely alapján felgyorsítják az albánokkal, illetve az albán állampolgárokkal kapcsolatos ügyek feldolgozását.

A tárca szóvivője ugyanakkor elmondta, hogy a brit kormány nagyra értékeli az Egyesült Királyságban élő albán közösséget, és továbbra is üdvözli azt a sok albánt, akik legálisan utaznak az Egyesült Királyságba, és jelentősen hozzájárulnak a brit társadalom felvirágoztatásához.

A brit belügyminisztérium megjegyezte, hogy Albánia biztonságos ország, ezzel szemben azt tapasztalják, hogy sok albán állampolgár az életét kockáztatja azzal, hogy veszélyes és szükségtelen illegális utazásokat tesz az Egyesült Királyságba, ami jelentős terhet jelent a brit menekültügyi rendszerre.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: