Connect with us

Albánia

KÉT SZOMSZÉDPÁRT: Ellenzéki pártszakadás és székházostrom Albániában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

Albánia legnagyobb és talán egyetlen ellenzéki pártja, az Albán Demokrata Párt december közepén a pártszakadás útjára lépett, két ellentétes csoport került egymással szembe: az egyiket a 77 éves Sali Berisha, a párt egykori, rendszerváltó történelmi figurája, akit az Egyesült Államok kormánya nemrég persona non grata-nak nyilvánított “az albániai demokráciát aláásó korrupciós cselekmények miatt”, a másikat pedig a jelenlegi pártelnök, Lulzim Basha vezeti. A hétvégén drámai jelentekben sem szűkölködő események játszódtak le Tiranában.

Két szomszédpárt

31 évvel az első Amerika-barát és euroatlanti erőnek számító Demokrata Párt megalakulása után december 11-én megszületett a Berisha-féle Demokrata Párt – az Amerika ellenes és anti-euroatlanti politikai erő!

Az előzmények közé tartozik, hogy Sali Berisha 2013-ban lemondott pártelnöki tisztségéről, és utódjául Lulzim Basha-t ültette az elnöki székbe, aki bár nyilvánvalóan igyekezett követni a háttérben maradt “nagy öreg” utasításait, de ennek ellenére képtelen volt három egymást követő választáson győzelemre vinni pártját Edi Rama szocialistáival szemben.

A fiatal Basha azonban mára megerősödni vélte magát, és szembe került politikai apjával, illetve nagyapjával, aki vitathatatlan rutinnal december 11-re a tiranai Air Albánia stadionba “nemzetgyűlést” hívott össze a párt tagjaiból azzal a kifejezett céllal, hogy Bashat eltávolítsák, és a pártot megújítva egy erős, egységes, USA-ellenes tömörülést hozzanak létre Albániában, célként tűzve ki a Szocialista Párt mielőbbi leváltását is.

Az Albán Demokrata Párt (Partia Demokratike e Shqipërisë, PDS) 31 éves története során két soha nem látott nemzetgyűlés zajlott. Az egyiket december 11-én, szombaton Berisha vezetésével, a másikat december 18-án Basha vezetésével tartották.

A Berisha vezette nemzetgyűlés a “politikai nagypapa” által kezdeményezett “Foltore” nevű mozgalom három hónapos maratoni futása után jött létre, a “bázisdemokratákkal” folytatott beszélgetéseket követően. Berisha szerint a mozgalom célja “a Demokrata Párt újraalapítása, a szabad választások visszaállítása és Basha menesztése.”

A másik, a Basha által szervezett nagygyűlést úgy vezették fel, mint amelynek remélt célja “a párt egységének visszaállítása” volt, illetve lett volna.

A Berisha-féle közgyűlés végül szombaton a tiranai stadionban jelen lévő 4.935 küldött közül 4.446 igen szavazatával menesztette Basha elnököt.

A felmentés okai “a párt alapszabályának súlyos megsértése, a központi szervek hatáskörének kisajátítása, valamint politikai és választási érdekek súlyos megsértése”.

Ámbár az április 25-i albán parlamenti választások elvesztése után Basha csillaga újra felragyogott, amikor júniusban ismételten megválasztották a párt elnökévé a demokraták szavazatainak 81 százalékával, a helyzet azóta azonban megfordult, amikor Basha szeptemberben úgy döntött, hogy kizárja Berishát a PDS parlamenti frakciójából, mivel az Egyesült Államok kormánya kiutasította.

Amerika-ellenes szavak és támadások

Sali Berisha (aki egykoron köztársasági elnök és miniszterelnök is volt) a stadionban “arroganciáról, példátlan, brutális beavatkozásról” beszélt egy baráti ország, az Egyesült Államok diplomatái és tisztségviselői részéről.

Yuri Kim tiranai amerikai nagykövet viselkedését egy szovjet nagykövetéhez hasonlította.

Berisha felszólította “az amerikai külügyminisztérium vezetőit, hogy gondolják újra az ellene hozott döntést, mert az arrogancia és a tévedés nem a szabad emberek erénye”, amivel az Egyesült Államok kormányának “persona non grata” kijelentésére utalt, amelyet szerinte a tengerentúlon ezúttal nem támasztottak alá tényekkel és bizonyítékokkal.

Egy nappal a Bashát “kirúgó” nemzetgyűlés után Berisha floridai és más államokbeli albánokkal tárgyalt online, ami során ismételten megtámadta Yuri Kim nagykövetet, ami a “politikai furkálódás” eklatáns példája.

– Bashát az Egyesült Államok tiranai nagykövete, Yuri Kim segíti, aki közbenjárásaival katalizátora a helyzetnek. A cél valójában az ellenzék túszul ejtése a szocialista kormány által

– mondta Berisha az amerikai albánokkal folytatott online beszélgetés során.

Az pártostrom

Sali Berisha már december 13-án megpróbálta elfoglalni a Demokrata Párt tiranai székházát, Lulzim Basha és hívei azonban, hivatkozva a két nappal korábbi közgyűlés illegitim, vagyis egyenesen büntető törvénybe ütköző megtartására, nem adták át a székház irodáit.

Berisha az ünnepek után, január 8-ra hirdette meg a székház ostromát, ami végül durva erőszakba fulladt. Basha és hívei felkészülten várták a támadást, az első és második vonalban acélajtókat szereltek fel, botokat vettek magukhoz, és feltöltötték a könnygázkészletüket.

A tiltakozás időpontját délre tűzték ki, és Sali Berisha még otthon volt, amikor hívei erőszakkal kinyitották a főhadiszállás főajtaját, és birtokba vették a nagytermet. Az ostromot folyamatosan közvetítette az albán média.

Később megérkezett a “politikai nagypapa”, azaz Berisha is, akit hívei körülvettek, majd vele együtt több módon megpróbáltak bejutni a székházba, ahol szembesültek a páncélajtókkal és az épületet belülről könnygázzal és botokkal védő emberekkel.

Lulzim Basha 12 óra 50 perckor kiadta a segélykérést az állami rendőrségnek, és közbenjárást követelt azzal az indokkal, hogy Sali Berisha veszélyezteti az életüket, és vérontást akar, amit a rendfenntartó erőknek kell megállítaniuk.

A készenlétben lévő különleges erők figyelmeztetés nélkül könnygázzal és vízágyúkkal léptek fel, és 15 perc elteltével Berisha támogatói feloszlottak. Ekkor a rendőri egységek átvették az ellenőrzést a székház épülete felett, felsorakozva a bejáratánál, hivatalosan pedig “bűncselekmény helyszínének” nevezték az épületet és környékét.

Egy órával a székházába történt rendőri behatolás után megérkezett Elisabeta Imeraj legfőbb ügyész, aki hivatalosan is megindította a nyomozást a történtek miatt.

Végül, néhány óra alatt 31 ember tartóztattak le, akik közül 5 Basha támogatóihoz tartozott.

– Rendkívüli tiltakozó akció volt ma, bár nem értük el a maximális célt, mert nem sikerült elfoglalni a székházat, viszont sikerült kimutatnunk szervezett eltökéltségünket, valamint bebizonyítanunk minden albánnak és a világnak, hogy Enver Hodzsa után Albánia legádázabb ellensége Edi Rama, és az általa túszul ejtett Lulzim Basha

– mondta fiatalos lendülettel a 77 éves Berisha a nap végén az újságíróknak.

Basha is nyilatkozott a nap eseményeiről, aki szerint a történtek “tragikus fejleménynek” tekinthetők a demokraták és az összes albán számára.

– A jó hír az, hogy a demokraták abszolút többsége nem válaszol Sali Berisha felhívására, hogy legyen részese az erőszakos forgatókönyv végrehajtásának, elhagyták őt, ahogy elhagyták az elmúlt hónapokban, amikor manipulálta, becsapta és rágalmazta a pártot, hogy elfedje az igazságot, ezt a csatát ugyanis senki másért, csakis önmagáért vívja, önmagán kívül senkit nem kímél

– hangsúlyozta a várvédő/pártvédő Basha az ostrom rendőri segédlettel történt visszaverését követően.

– A pártostromra összehívott 500-600 ember többsége emberkereskedő, bűnöző, büntetett előéletű, felfegyverzett emberek szűk csoportja, akik arra készültek, hogy erőszakkal vegyék be a demokraták székházát, veszélybe sodorva ezzel a bent lévők életét

– tette még hozzá Basha, aki szerint a támadást Sali Berisha egyértelmű sugallatára hajtották végre az ostromlók.

Egy titokzatos sms

Mindez lehetne a Demokrata Párt belügye, csakhogy nem az, mert a miniszterelnök megdöntésére irányul, ki tudja milyen eszközökkel. Edi Rama úgy döntött, hogy idézetekkel kommentálja az ellenzéki Lulzim Basha és Sali Berisha összecsapását.

Edi Rama a demokraták között lejátszódott “székházfoglaló társasjátékkal” kapcsolatban Joker szavai vette elő, miszerint:

– Nincs már vesztenivalóm. Semmi sem árthat többé nekem. Most már csak egy komédia az életem

– írta az albán miniszterelnök az interneten, posztja alá pedig belinkelt egy Joker-fotót.

Az albán miniszterelnök a közösségi médiában azt üzente Berishának és Basának, hogy maradjanak veszteg, mert “a pokolban mindenkinek van hely, és nem érdemes ilyen kemény versenyt vívni, hogy megmutassák, ki a legaljasabb”.

Edi Rama miniszterelnök egyáltalán nem takarékoskodott a kódolatlan üzenetekkel a Demokrata Párt helyzetével kapcsolatban.

– Higgyétek el, amikor látom ezt a két politikai hullát, akik Tirana közepén királyosdit játszanak, és egymásnak róják fel, hogy a másik kinek a szolgája, úgy érzem, hogy méltóságteljes végtisztességet adnék a demokratáknak!

– nyilatkozta az albán miniszterelnök.

Történt azonban egy különleges esemény is az ostrom végén, amely megtörte a három órás lendületet.

Berisha, miközben újra rendezte az ostromló híveinek sorait, sms-es üzenetváltásba kezdett valakivel, majd teljesen váratlanul visszarendelte embereit a csatából, nyugalomra szólított fel, és arra kérte őket, hogy oszoljanak fel.

Az albán média azóta azt találgatja, hogy vajon kivel sms-ezett Berisha, ki adhatott neki utasítást az ostrom leállítására.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás az a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava