Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Magyarország

PLECSNIESŐ: Belgrád után Moszkva is kitüntette a magyar külügyminisztert

PLECSNIESŐ: Belgrád után Moszkva is kitüntette a magyar külügyminisztert orosz kuituntets
Az orosz külügyminiszter átadja / a magyar külügyminiszter átveszi a kitüntetést (Forrás: Szijjártó Péter, Facebook)

Olvasási idő: 2 perc

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy rangos szerb elismerés után újabb kitüntetést kapott, ezúttal orosz barátjától, Szergej Lavrovtól. Ezzel maga a külügyminiszter dicsekedett el Facebook-oldalán.

Orosz kitüntetés

A kitüntetésről közölt néhány fényképhez Szijjártó egy-két barátságos/barátságtalan mondatot is fűzött, ennek megítélése pártállás vagy érintettség függvénye.

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a külügyminiszter örvendező szavait, amelyeket közösségi oldalán tett közzé.

Átvettem Szergej Lavrov barátomtól, kollégámtól a “Barátságért” kitüntetést, amit a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése terén elért eredmények okán ítélt oda Oroszország elnöke.

Büszke vagyok rá, hogy az elmúlt évek rendkívül kedvezőtlen globális és regionális folyamatai ellenére – szövetségesi kötelezettségeink tiszteletben tartásával párhuzamosan – fenn tudtuk tartani a nemzeti érdekeinknek megfelelő, kölcsönös bizalmon alapuló együttműködésünket Moszkvával.

Ha nem tettünk volna erőfeszítéseket ezért, ha nem vállaltuk volna fel a nemzeti érdekre alapuló külpolitikát az elmúlt években, akkor ma kevésbé sikeresen tudtuk volna felvenni a küzdelmet a világjárvánnyal és az európai energiaválsággal szemben: a Szputnyik oltóanyagokkal tudtuk tavasszal felgyorsítani az oltási kampányt, a szeptember végén megkötött gázvásárlási megállapodás pedig garantálja hazánk energiabiztonságát.

Mi nyílt és őszinte külpolitikát folytatunk: ugyanazt csináljuk, mint amit mondunk. Ellentétben azokkal a barátainkkal, akik a verbális kritikákkal párhuzamosan csinálnak hatalmas üzleteket Oroszországgal, Oroszországban.

Hasonlóságok és különbségek

A magyar külgazdasági és külügyminiszter július elején vette át Belgrádban a Szerb Zászló Rendjének Első Fokozatát Aleksandar Vučić szerb államfőtől.

A szerb kitüntetést tehát személyesen Vučić elnök adta át a magyar külügyminiszternek, aki az elnöki megfogalmazás szerint “mindig és minden európai színtéren egyértelműen kiállt Szerbia európai integrációjáért, és barátságának adott hangot”.

Az orosz kitüntetést ugyan Vlagyimir Putyin ítélte oda a magyar diplomácia vezetőjének, de nem ő adta át, ezt a lehetőséget átengedte külügyminiszterének, Szergej Lavrovnak.

A “barátság” orosz és szerb részről egyaránt említésre kerül.

Szijjártó közlése szerint Oroszország ezzel jutalmazta (őt vagy Magyarországot), nert fenntartotta a “kölcsönös bizalmon alapuló együttműködését Moszkvával”, jegyezzük meg, az igencsak erős ellenszél ellenére.

A Szerbia esetében megfogalmazott indoklás további része Oroszországra vonatkoztatva nem állná meg a helyét, vagyis nem lenne helytálló, ha azt mondanánk, hogy “Szijjártó Péter mindig és minden európai színtéren egyértelműen kiállt Oroszország európai integrációjáért”.

Hova tegyük?

PLECSNIESŐ: Belgrád után Moszkva is kitüntette a magyar külügyminisztert kituntetes 500x333

A Barátság érdemrend a legmagasabb kitüntetés, amelyben külföldi állampolgár részesülhet – emlékeztet az MTI, amely az elismerés súlyát/súlyosságát a következő néhány mondattal nyomatékosítja.

A kitüntetést eddig olyan személyek kapták meg, mint Ban Ki Mun volt ENSZ-főtitkár, Rex Tillerson volt amerikai külügyminiszter vagy Jean Chrétien volt kanadai miniszterelnök.

Az 1994-ben alapított kitüntetést az Oroszországi Föderáció elnöke adományozza külföldi állampolgároknak a nemzetek közötti kölcsönös együttműködésben elért eredmények alapján.

A magyar külügyminiszter röpke fél év alatt tehát rangos szerb és orosz kitüntetéseket gyűjtött be, ami jól jelezi a magyar külpolitika irányát, illetve annak módosulását.


Iratkozz fel a napi hírlevélre!

PLECSNIESŐ: Belgrád után Moszkva is kitüntette a magyar külügyminisztert balkanac nagy

Időjárás

Facebook-követés


Google-válogatás