Connect with us

Koszovó

BELGRÁD PÉNZELI ŐKET: Illegális struktúrák létére figyelmeztetett a koszovói miniszterelnök

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Hallgasd meg ezt a cikket!

Megnövekedett feszültségek közepette, de jelentősebb incidensek nélkül tartották meg a helyhatósági választások első fordulóját Koszovóban. Az eredményekkel nem lehet elégedett a kormányzó Vetëvendosje! (Önrendelkezés) párt vezetője Albin Kurti miniszterelnök, aki szerint a békétlenséget hazájában Aleksandar Vučić szerb elnök idézi elő. A kormányzó baloldali pártnak egyelőre Pristinát sem sikerült megszereznie, és sok más helyen is a második forduló dönt a polgármesterek kilétéről.

Illegális struktúrák

A zágrábi Nova TV-nek nyilatkozva Albin Kurti koszovói miniszterelnök körülbelül azt mondta, hogy ő minden Koszovó állampolgár miniszterelnöke kíván lenni, aminek persze, az ottani szerbek nem örülnek, mivel ők Belgrád felé tekingetnek.

– Koszovó északi területei országunk elidegeníthetetlen részét képezik. Én együttműködöm az ottani polgárokkal, függetlenül azok nemzeti hovatartozásától

– jelentette ki Kurti a zágrábi Nova TV mikrofonja előtt, következő mondatában pedig az térségben uralkodó törvénytelenségekre hívta fel a figyelmet, amelyek okán a pristinai kormány nemrég razziát tartott a szerb (és nemcsak szerb) többségű területeken, amit Belgrádban az ottani szerb lakosság megfélemlítésének minősítettek.

– Vannak illegális struktúrák, amelyeket Belgrád pénzel, és amelyek ily módon Koszovó destabilizálására törekszenek. Ebben Koszovóban senki sem érdekelt, viszont a szerb elnök szeretné bebizonyítani a világnak, hogy Koszovó nem erős állam

– jegyezte meg a koszovói miniszterelnök a Nova tévének nyilatkozva.

Nem hozta izgalomba őket

A leadott szavazatok 95%-nak megszámlálását követően Kurti pártja, a baloldali Vetëvendosje! (Önrendelkezés) egyetlen polgármesteri posztot sem szerzett, de erre a második fordulóban még lehet esélye. Ez Pristinára is vonatkozik, ahol jelöltjük még versenyben van.

Az eddigi eredmények szerint 17 polgármesteri hely sorsa dőlt el, tíz városban a belgrádi kormányhoz közeli Szerb lista nevű politikai szervezet nyert, a másik hetet a jobboldali koszovói albán ellenzék szerezte meg. A fennmaradó 21 polgármesteri helyért az ottani albán pártok küzdenek meg.

Koszovó mintegy 1,9 millió állampolgára 38 polgármesteri szék és mintegy ezer önkormányzati képviselői hely következő tulajdonosáról döntött, a felfokozott politikai tevékenység ellenére a részvételi arány 42,5%-os volt, vagyis valamivel kisebb, mint négy évvel ezelőtt: tehát a “feszültséggyártás” nem hozta izgalomba a szavazókat. A szerbek ebben a tekintetben túlteljesítettek a maguk 60%-os részvételi arányával a saját területeiken, amihez nyilván hozzájárult, hogy a belgrádi (kormánypárti) média is a részvételre biztatta őket.

A szavazást két incidens is megelőzte a rendszámtáblák használatával, valamint a bűnözés és a korrupció elleni harccal kapcsolatban, de az önkormányzati választások jelentősebb kilengések nélkül zajlottak, nem számítva, hogy a rendőrség 13 személyt állított elő választási csalásokra gyanakodva.Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava