Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Koszovó

BELGRÁD PÉNZELI ŐKET: Illegális struktúrák létére figyelmeztetett a koszovói miniszterelnök

BELGRÁD PÉNZELI ŐKET: Illegális struktúrák létére figyelmeztetett a koszovói miniszterelnök kurtinova removebg preview
hu  BELGRÁD PÉNZELI ŐKET: Illegális struktúrák létére figyelmeztetett a koszovói miniszterelnök hu Hungarian

Olvasási idő: 2 perc

Megnövekedett feszültségek közepette, de jelentősebb incidensek nélkül tartották meg a helyhatósági választások első fordulóját Koszovóban. Az eredményekkel nem lehet elégedett a kormányzó Vetëvendosje! (Önrendelkezés) párt vezetője Albin Kurti miniszterelnök, aki szerint a békétlenséget hazájában Aleksandar Vučić szerb elnök idézi elő. A kormányzó baloldali pártnak egyelőre Pristinát sem sikerült megszereznie, és sok más helyen is a második forduló dönt a polgármesterek kilétéről.

Illegális struktúrák

A zágrábi Nova TV-nek nyilatkozva Albin Kurti koszovói miniszterelnök körülbelül azt mondta, hogy ő minden Koszovó állampolgár miniszterelnöke kíván lenni, aminek persze az ottani szerbek nem örülnek, mivel ők Belgrád felé tekingetnek.

Koszovó északi területei országunk elidegeníthetetlen részét képezik. Én együttműködöm az ottani polgárokkal, függetlenül azok nemzeti hovatartozásától

– jelentette ki Kurti a zágrábi Nova TV mikrofonja előtt, következő mondatában pedig az térségben uralkodó törvénytelenségekre hívta fel a figyelmet, amelyek okán a pristinai kormány nemrég razziát tartott a szerb (és nemcsak szerb) többségű területeken, amit Belgrádban az ottani szerb lakosság megfélemlítésének minősítettek.

Vannak illegális struktúrák, amelyeket Belgrád pénzel, és amelyek ily módon Koszovó destabilizálására törekszenek. Ebben Koszovóban senki sem érdekelt, viszont a szerb elnök szeretné bebizonyítani a világnak, hogy Koszovó nem erős állam

– jegyezte meg a koszovói miniszterelnök a Nova tévének nyilatkozva.

Nem hozta izgalomba őket

A leadott szavazatok 95%-nak megszámlálását követően Kurti pártja, a baloldali Vetëvendosje! (Önrendelkezés) egyetlen polgármesteri posztot sem szerzett, de erre a második fordulóban még lehet esélye. Ez Pristinára is vonatkozik, ahol jelöltjük még versenyben van.

hu Hungarian

hu Hungarian

Az eddigi eredmények szerint 17 polgármesteri hely sorsa dőlt el, tíz városban a belgrádi kormányhoz közeli Szerb lista nevű politikai szervezet nyert, a másik hetet a jobboldali koszovói albán ellenzék szerezte meg. A fennmaradó 21 polgármesteri helyért az ottani albán pártok küzdenek meg.

Koszovó mintegy 1,9 millió állampolgára 38 polgármesteri szék és mintegy ezer önkormányzati képviselői hely következő tulajdonosáról döntött, a felfokozott politikai tevékenység ellenére a részvételi arány 42,5%-os volt, vagyis valamivel kisebb, mint négy évvel ezelőtt: tehát a “feszültséggyártás” nem hozta izgalomba a szavazókat. A szerbek ebben a tekintetben túlteljesítettek a maguk 60%-os részvételi arányával a saját területeiken, amihez nyilván hozzájárult, hogy a belgrádi (kormánypárti) média is a részvételre biztatta őket.

A szavazást két incidens is megelőzte a rendszámtáblák használatával, valamint a bűnözés és a korrupció elleni harccal kapcsolatban, de az önkormányzati választások jelentősebb kilengések nélkül zajlottak, nem számítva, hogy a rendőrség 13 személyt állított elő választási csalásokra gyanakodva.


Iratkozz fel a napi hírlevélre!

BELGRÁD PÉNZELI ŐKET: Illegális struktúrák létére figyelmeztetett a koszovói miniszterelnök balkanac nagy

hu Hungarian

hu Hungarian


Google-válogatás