...
Connect with us

Facebook

MAGYAR MINTA: Mondják meg a választók, hogy ki legyen Vučić közös „állampolgári kihívója” az áprilisi választásokon

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

elnokjekloltek
Olvasási idő: 3 perc

Szerbiában honlap indult annak a személynek a megtalálására, aki Aleksandar Vučić „állampolgári kihívója” lehet az áprilisi elnökválasztásokon. A honlap szerkesztői a két évvel ezelőtt magyar példára hivatkoznak, amikor a közös „ellenzéki jelöltnek” sikerült legyőznie a korábbi budapesti polgármestert, bár ez a honlapon nem teljesen így interpretálódik. A szerb portál készítőit tehát a magyar ellenzéki előválasztások buzdították arra, hogy megszervezzék saját szavazásukat.

Állampolgári kezdeményezés

A Beta szerbiai hírügynökség jelentése szerint útjára indult az a honlap, amelyen a választók szavazhatnak az általuk legjobbnak tartott személyre, aki Aleksandar Vučić kihívója lehet. A legtöbb szavazatot elnyerő személy azonban nem az ellenzék, hanem az „állampolgárok” jelöltje lehet legfeljebb, a szerbiai ellenzék ugyanis több tömörülést alkotva indul a választásokon. Az egyik ellenzéki választási szövetségről itt írtunk.

A honlap készítői a magyar tapasztalatokra hivatkozva megállapították, hogy két évvel ezelőtt a magyar ellenzék „választásokat tartott a választások előtt”, amelyen az átlagemberek tömegesen szavaztak. A kezdeményezők szerint Magyarországon akkor közös ellenzéki jelöltet választottak, és így mentek ki a választásokra, amelyeket megnyertek.

Az izbori.se előválasztási oldal svéd internetes országkóddal jelenik meg, de ez ne tévesszen meg senkit, mert a „se” szócska a szerb nyelvben visszaható névmás, így a honlap domain neve önmagában felszólító jelleget ölt.

A mi ellenzékünk négy (had)oszlopban sorakozott fel. Megbékéltek azzal a ténnyel, hogy 2027-ig Aleksandar Vučić legyen Szerbia elnöke, és minden figyelmüket a belgrádi választásokra fordították. Ezért nem marad más hátra, mint hogy mi, választópolgárok szervezzük meg az előválasztásokat

– olvasható rögtön a magyar példára történt hivatkozás alatt.

A jelöltek

A honlapon 20 „állampolgári jelölt” neve és fényképe szerepel öt sorba rendezve, és erőteljes férfi többséggel, a jelöltek között ugyanis csak három nő van: Marinika Tepić, a Szabadság és Igazság(osság) Pártjának alelnöke, Jelena Obućina, az amerikai tulajdonban lévő Newsmax Adria csatorna kimondottan ellenszenves műsorvezetője, és Vesna Rakić-Vodinelić, a belgrádi Union Egyetem jogi tanszékének professzora.

2x1 elnokjjeloltek
És van a 17 férfi, közülük csak az ismertebbeket soroljuk fel. A válogatásba bekerült Boris Tadić volt szerbiai elnök, szociáldemokrata politikus, Boško Obradović, a jobboldali Dveri elnöke, Saša Radulović az Elég Volt (Dosta je bilo) mozgalom alapítója és vezetője, Dragan Bjelogrlić színész, Branimir Nestorović, a gyakran össze-vissza beszélő epidemiológus, valamint Zdravko Ponoš volt vezérkari főnök, aki most a Néppártban politizál.

Ellenzéki körökben őt tartják Vučić legvalószínűbb kihívójának, és tőle tart leginkább a kormányzat is, az „elnöki média” már megkezdte a besározását, bár imitt-amott felmerült Boris Tadić elnök neve is, ellene szól azonban, hogy ő egyszer már veszített választásokat, igaz nem Vučić, hanem a szintén „haladó radikális”, Tomislav Nikolić ellen.

A jelöltek nevei minden belépéskor változó sorrendben jelennek meg, a honlapon viszont sem arról nincsenek információk, hogy miért éppen azok a jelöltek, akik, és arról sem, hogy ki és milyen vezérelvek alapján állította össze a listát. Arra ugyanakkor van lehetőség, hogy bárki újabb jelöltet javasoljon az oldalhoz kapcsolódó Facebook-profilon.

A szerbiai „állampolgári szavazáson” kizárólag azok vehetnek részt, akiknek van Facebook-oldaluk, mivel a honlap szerkesztői szerint a Facebook viszonylag jól kiszűri a többszörös profillal rendelkezőket. A honlap indítói a jelek szerint viszont figyelmen kívül hagyták azt az információt, hogy belső jelentések szerint az úgynevezett trollfarmok havi 140 millió amerikait értek el a Facebookon a 2020-as választások előtt.

Ennyi Szerbiait abból az okból nem lehet elérni, hogy az országnak máz 7 millió lakosa sincs.

Külföldről egyszerű&egyszeri földi halandó nem tud szavazni, ha mégis megpróbálja, akkor a következő üzenetet kapja: Није могуће гласање ван Србије, vagyis Szerbián kívülről nem lehet szavazni.

A külföldi faktor tehát csak akkor szólhat bele a szerbiai „(állam)polgári előválasztásba”, ha a Facebook megengedi – hogy a közösségi csatorna más mulasztásairól most ne is szóljunk. Azokról itt olvashat.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Szerbia

A Meta szerint a szerb elnök és a pártja internetes csalásokkal népszerűsítette magát

Közzététel:

a megjelenés dátuma

A Meta szerint a szerb elnök a Facebookon és az Instagramon csalt
A Meta szerint a szerb elnök a Facebookon és az Instagramon csalt
Olvasási idő: 3 perc

A Facebookot és az Instagramot birtokló Meta legfrissebb, 2022 negyedik negyedévére vonatkozó jelentésében arról számolt be, hogy Szerbiában, Bolíviában és Kubában úgynevezett „belföldi befolyási műveletekkel” foglalkozó csoportokat távolított el az említett két közösségi csatornáról, mert „koordinált, nem hiteles viselkedést” folytattak. A Meta szerint Szerbiában ezek a csoportok Aleksandar Vučić szerb elnökhöz és a Szerb Haladó Párthoz kötődtek. A csalás méretét jól jelzi, hogy az akciós során több, mint hatezer szerbiai fiókot töröltek a Facebookról és az Instagramról.

A Facebookon ferdítették a valóságot

Vagyis a Facebookon és az Instagramon! A jelentés felvezető cikkében a Meta azt írta, hogy Szerbia esetében fellépet egy „koordinált, nem hiteles viselkedést” tanúsító szerbiai hálózat ellen, amely a Szerb Haladó Párt Internetes Csoportjának munkatársaihoz, valamint köztisztviselők hadához kötődött Szerbia egész területéről.

Az volt a céljuk, hogy számos internetes szolgáltatáson keresztül megszólítsák a hazai közönséget, beleértve a Facebookot, az Instagramot, a Twittert, a YouTube-ot, valamint a helyi hírportálokat, és ezáltal széles körben és alulról jövő támogatást mutassanak fel a szerb elnök, Aleksander Vučić és a Szerb Haladó Párt mellett

– írta cikkében a Meta, amely negyedéves jelentésében megjegyezte, hogy 5374 Facebook-profilt, 12 Facebook-csoportot és 1060 Instagram-fiókot töröltek, miután megsértették a „koordinált nem hiteles viselkedésre” (Coordinated Inauthentic Behavior, CIB) vonatkozó szabályokat.

A jelentés szerint a hamis tevékenység Szerbiából indult ki, és főként a hazai közönséget célozta meg, de volt egy különlegessége is.

Ellentétben a hagyományos trollfarmokkal, amelyekkel az elmúlt években találkoztunk Albániában, Nicaraguában és Oroszországban, és amelyeket azonos helyen működő operátorok irányítottak egyetlen irodából vagy irodaházból, a szerbiai akció inkább olyan egyénekre támaszkodott, akik tevékenységüket Szerbia különböző pontjairól fejtették ki

– állapította meg a Meta, amely azt is leírta, hogy miként működött Vučić elnök és a Szerb Haladó Párt népszerűsítése, és hogy erre mennyit költöttek Szerbiában.

Miként működött?

A Meta megjegyezte, hogy a tevékenység mögött álló emberek hamis Facebook-fiókokat és Instagram-profilokat használtak – amelyek közül néhányat az automatizált rendszereink észleltek és letiltottak még a vizsgálat előtt.

A profilokat azért hozták létre, hogy kezeljék a csoportokat, valamint hogy tömegesen hozzászóljanak és kedveljenek bizonyos tartalmat annak érdekében, hogy azok népszerűbbnek tűnjenek, mint amilyenek valójában voltak.

Emellett eredeti mémeket is közzétettek, amelyek a szerb ellenzéki személyiségeket kritizálták.

Ez a hálózat általában szerb nyelven posztolt a régióban zajló hírekről és politikai eseményekről, és minden poszthoz személyre szabott hozzászólásokat készítettek. A közösségi médiaplatformokon kívül aktívan kommenteltek közvetlenül a helyi hírportálokon is, támogatva a kormányt és annak intézkedéseit

– jegyezte meg a Meta, amely szerint úgy tűnik, hogy Szerbiában kezdetben egy önálló webalkalmazáson keresztül koordinálták az átfogó internetes akciót és a posztolási tevékenységet, amely lehetővé tette az operátorok számára, hogy kommentáljanak és posztoljanak különböző hírportálokon, illetve hogy bejelentkezzenek közösségi médiaoldalakra.

2020-ban vizsgálatot folytattunk, és blokkoltuk az alkalmazást, miután erről a Balkan Insight oknyomozó portál beszámolóiból értesültünk, de a művelet valószínűleg folytatódott más platformokon és hírportálokon, amelyeken az említett applikáció használatával tovább posztoltak

– írta negyedéves jelentésében a Meta, amely azt is elárulta, hogy a tiltott tevékenység terén együttműködtek a „madárkás csatornával”, vagyis a Twitterrel is.

Szintén 2020-ban, egy Twittertől kapott értesítés alapján, lekapcsoltunk egy hamis fiókokból álló csoportot, mivel megsértették a spam és a nem hiteles viselkedés elleni szabályainkat

– közölte a Facebookot és az Instagramot is működtető cég, amelynek az előző vizsgálatokból szerzett tapasztalatai és további kutatásai alapján sikerült beazonosítaniuk a csoportot, és feltárni a tevékenység szélesebb körű kiterjedtségét az interneten keresztül.

A Meta ezzel kapcsolatban megállapította, hogy ez a „belföldi befolyási műveletekkel” foglalkozó csoport összefüggésbe hozható a Szerb Haladó Párt munkatársaival, illetve annak internetes csapatával, de szerbiai állami alkalmazottakhoz is kötődött, akik Szerbia különböző részein tevékenykedtek.

A számokról feljebb már szó volt, a jelentése végén a Meta azonban további adatokat közölt a törölt fiókokról, és az azokra költött összegről.

A Meta-jelentés

Ezekből kiderül, hogy a fent már említett 12 csoporthoz legalább 350 Facebook-profil csatlakozott – van amelyik több csoporttal is összefüggésbe hozható. Ezzel párhuzamosan az 1060 Instagram-fióknak legalább 26 ezer követője volt.

A hamis profilokról feladott Facebook- & Instagram-hirdetésekre a szerb elnököt és a Szerb Haladó Pártot támogató csalók legalább 150 ezer dollárt, azaz mintegy 55 millió forintot költöttek, ezt dollárban vagy euróban fizették ki.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.