Connect with us

Facebook

MAGYAR MINTA: Mondják meg a választók, hogy ki legyen Vučić közös “állampolgári kihívója” az áprilisi választásokon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szerbiában honlap indult annak a személynek a megtalálására, aki Aleksandar Vučić “állampolgári kihívója” lehet az áprilisi elnökválasztásokon. A honlap szerkesztői a két évvel ezelőtt magyar példára hivatkoznak, amikor a közös “ellenzéki jelöltnek” sikerült legyőznie a korábbi budapesti polgármestert, bár ez a honlapon nem teljesen így interpretálódik. A szerb portál készítőit tehát a magyar ellenzéki előválasztások buzdították arra, hogy megszervezzék saját szavazásukat.

Állampolgári kezdeményezés

A Beta szerbiai hírügynökség jelentése szerint útjára indult az a honlap, amelyen a választók szavazhatnak az általuk legjobbnak tartott személyre, aki Aleksandar Vučić kihívója lehet. A legtöbb szavazatot elnyerő személy azonban nem az ellenzék, hanem az “állampolgárok” jelöltje lehet legfeljebb, a szerbiai ellenzék ugyanis több tömörülést alkotva indul a választásokon. Az egyik ellenzéki választási szövetségről itt írtunk.

A honlap készítői a magyar tapasztalatokra hivatkozva megállapították, hogy két évvel ezelőtt a magyar ellenzék “választásokat tartott a választások előtt”, amelyen az átlagemberek tömegesen szavaztak. A kezdeményezők szerint Magyarországon akkor közös ellenzéki jelöltet választottak, és így mentek ki a választásokra, amelyeket megnyertek.

Az izbori.se előválasztási oldal svéd internetes országkóddal jelenik meg, de ez ne tévesszen meg senkit, mert a “se” szócska a szerb nyelvben visszaható névmás, így a honlap domain neve önmagában felszólító jelleget ölt.

– A mi ellenzékünk négy (had)oszlopban sorakozott fel. Megbékéltek azzal a ténnyel, hogy 2027-ig Aleksandar Vučić legyen Szerbia elnöke, és minden figyelmüket a belgrádi választásokra fordították. Ezért nem marad más hátra, mint hogy mi, választópolgárok szervezzük meg az előválasztásokat

– olvasható rögtön a magyar példára történt hivatkozás alatt.

A jelöltek

A honlapon 20 “állampolgári jelölt” neve és fényképe szerepel öt sorba rendezve, és erőteljes férfi többséggel, a jelöltek között ugyanis csak három nő van: Marinika Tepić, a Szabadság és Igazság(osság) Pártjának alelnöke, Jelena Obućina, az amerikai tulajdonban lévő Newsmax Adria csatorna kimondottan ellenszenves műsorvezetője, és Vesna Rakić- Vodinelić, a belgrádi Union Egyetem jogi tanszékének professzora.

És van a 17 férfi, közülük csak az ismertebbeket soroljuk fel. A válogatásba bekerült Boris Tadić volt szerbiai elnök, szociáldemokrata politikus, Boško Obradović, a jobboldali Dveri elnöke, Saša Radulović az Elég Volt (Dosta je bilo) mozgalom alapítója és vezetője, Dragan Bjelogrlić színész, Branimir Nestorović, a gyakran össze-vissza beszélő epidemiológus, valamint Zdravko Ponoš volt vezérkari főnök, aki most a Néppártban politizál.

Ellenzéki körökben őt tartják Vučić legvalószínűbb kihívójának, és tőle tart leginkább a kormányzat is, az “elnöki média” már megkezdte a besározását, bár imitt-amott felmerült Boris Tadić elnök neve is, ellene szól azonban, hogy ő egyszer már veszített választásokat, igaz nem Vučić, hanem a szintén “haladó radikális”, Tomislav Nikolić ellen.

A jelöltek nevei minden belépéskor változó sorrendben jelennek meg, a honlapon viszont sem arról nincsenek információk, hogy miért éppen azok a jelöltek, akik, és arról sem, hogy ki és milyen vezérelvek alapján állította össze a listát. Arra ugyanakkor van lehetőség, hogy bárki újabb jelöltet javasoljon az oldalhoz kapcsolódó Facebook-profilon.

A szerbiai “állampolgári szavazáson” kizárólag azok vehetnek részt, akiknek van Facebook-oldaluk, mivel a honlap szerkesztői szerint a Facebook viszonylag jól kiszűri a többszörös profillal rendelkezőket. A honlap indítói a jelek szerint viszont figyelmen kívül hagyták azt az információt, hogy belső jelentések szerint az úgynevezett trollfarmok havi 140 millió amerikait értek el a Facebookon a 2020-as választások előtt.

Ennyi Szerbiait abból az okból nem lehet elérni, hogy az országnak máz 7 millió lakosa sincs.

Külföldről egyszerű&egyszeri földi halandó nem tud szavazni, ha mégis megpróbálja, akkor a következő üzenetet kapja: Није могуће гласање ван Србије, vagyis Szerbián kívülről nem lehet szavazni.

A külföldi faktor tehát csak akkor szólhat bele a szerbiai “(állam)polgári előválasztásba”, ha a Facebook megengedi – hogy a közösségi csatorna más mulasztásairól most ne is szóljunk. Azokról itt olvashat.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava