Connect with us

Balkán

SZIVÁRGOTT: A Balkánról több mint 2,5 millió Facebook-fiók adatai kerültek nyilvánosságra, Magyarország is érintett

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Több mint 533 millió Facebook-profil adatai kerültek nyilvánosságra 106 országból. A botrányban hat balkáni ország, több mint 2,5 millió fióktulajdonosa érintett, Magyarországról közzel 400 ezer profil adatai váltak nyilvánosan elérhetővé.

Miért jelent ez veszélyt?

Az adatok között van telefonszám, Facebook ID, teljes név, lakóhely, születésnap és egyes esetekben e-mail cím is.

Alon Gal kiberbűnözési szakértő egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy az adatokat felhasználhatják a számítógépes bűnözők, akik csalásokat követhetnek el.

Gal már egy januári Twitter-bejegyzésben közölte, hogy egy biztonsági rést kihasználva 2020 elején lehetővé vált az összes Facebook-fiókhoz kapcsolt telefonszám megtekintése.

Ezt követően létrejött egy adatbázis, amely 533 millió felhasználó adatait tartalmazza, ebben van 32 millió amerikai, 11 millió brit és 6 millió német fióktulajdonos.

A többi már csak technika kérdése.

Gal szerint már januárban készült egy olyan Telegram-bot (robotprogram), amely alacsony díj ellenében lehetővé tette az adatbázis lekérdezését, most viszont a teljes lista felkerült egy hackerfórumra, ahonnan ingyenesen letölthető, vagyis elérhető bárki számára.

A Balkán és Magyarország

Az adatbázis 106 országot érint, a Balkán esetében a listán nem szerepel Bosznia- Hercegovina, Montenegró, Észak- Macedónia, Románia, és Koszovó sem

Érdekes, hogy Románia nincs rajta a listán, Moldova viszont igen. A balkáni listát Horvátország vezeti, Szerbia ugyanakkor sereghajtó.

Horvátország 659 115
Görögország 617 722
Albánia 506 602
Bulgária 432 473
Szlovénia 229 093
Szerbia 162 898
ÖSSZESEN 2 607 903

A listán szerepel Magyarország is 377 045 profillal, ennyi magyar tulajdonban lévő Facebook-fiók adatai kerültek ki.

A fent említett Alon Gal a Business Insidernek úgy nyilatkozott, hogy a magánszemélyek megbíztak egy olyan neves cégben, mint a Facebook, és rábízták az adataikat, mert azt állította, hogy azokat a legnagyobb odaadással kezeli.

– A felhasználók személyes adatainak kiszivárogtatása ennek a bizalomnak a hatalmas megsértése

– mondta Gal, aki arról nem beszélt, hogy milyen jogi következményei lehetnek az esetnek azon túl, hogy az ügy miatt a Facebook feliratkozókat, és esetleg ügyfeleket veszít.
_________________
Forrás: internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava