Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Horvátország

ENYHÍTŐ KÖRÜLMÉNY: Egy pedofilt kevésbé büntetnek, ha hazafi

ENYHÍTŐ KÖRÜLMÉNY: Egy pedofilt kevésbé büntetnek, ha hazafi kislany

Olvasási idő: 1 perc

 
Idén áprilisban a dubrovniki megyei bíróság 14 éves börtönbüntetésre ítélt egy 48 éves férfit, mert szexuálisan bántalmazta nyolcéves mostohalányát. Miután ügyvédje fellebbezett, a horvát legfelsőbb büntetőbíróság példás gyorsasággal – ami Horvátországban nagy szó – megváltoztatta az ítéletet, és a büntetést 11 év börtönre csökkentette.

A Slobodna Dalmacija spliti lap beszámolója szerint a dubrovniki bíróság azért ítélte el a 48 éves férfit, mert 2019 közepétől 2020 közepéig gyakorta szexuálisan zaklatta felesége kiskorú lányát a családi ház hálószobájában, vagyis gyámként követte el a bűncselekményt, visszaélve a gyermek kiszolgáltatottságával.

A horvát legfelsőbb büntetőbíróság három bíróból álló testülete úgy ítélte meg, hogy a védelemnek igaza volt, amikor azzal érvelve, hogy az ítélet az enyhítő körülményekhez képest túl kemény.


Enyhítő körülmények

Az általános és különleges megelőzés enyhébb büntetéssel is elérhető, jelen esetben a 11 év börtönbüntetéssel. Figyelembe kell venni ugyanis, hogy a vádlottal szemben kimondható büntetés 3 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztés lehet, ezért a vádlottnak igaza van, amikor azt állítja, hogy az elsőfokú bíróság az ítélet meghozásakor felülbecsülte a súlyosbító, és alábecsülte az enyhítő körülményeket, és enyhítő körülményként elmulasztotta figyelembe venni azt a tényt, hogy a vádlott részt vett a honvédő háborúban

– olvasható a horvát legfelsőbb büntetőbíróság jogerős ítéletében.

A bíróság tanácsa megállapította, hogy a dubrovniki bíróság helyesen értékelte azokat a súlyosító körülményeket, amelyek szerint a vádlott a bűncselekményt folytatólagosan, hosszabb időn keresztül követte el, ami jelzi kitartását és eltökéltségét a jogellenes magatartásban.

Az mind súlyosbító körülmény, hogy fizikailag és mentálisan is fájdalmat okozott a gyermeknek, amivel megzavarta annak fizikai és érzelmi fejlődését, a vádlott a bűncselekményt ugyanis a mostohalányával szemben követte el, akivel közös háztartásban él. A fellebbezőnek viszont igaza van, amikor azt állítja, hogy az elsőfokú bíróság kétszeresen terhelte a vádlottat egyszer az alapbüntetéssel, másszor a súlyosító körülmények révén

– olvasható a legfelsőbb büntetőbíróság döntésében, amellyel az elsőfokon kimondott ítélet enyhítését indokolta.Iratkozz fel a napi hírlevélre!

ENYHÍTŐ KÖRÜLMÉNY: Egy pedofilt kevésbé büntetnek, ha hazafi balkanac nagy

BALK MAGAZIN


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51
📬 contact@balk.hu
☎️ +36 30 631 3104
💁‍♂️ Rólunk - About us
📰 Impresszum
BALK Magazin © 2019-2022

Facebook-követés