Connect with us

Bajkeverő-ügy

FELTÉTELEZÉS: A szerb ellenzék olyan felvételeket emleget, amelyek szerint van kapcsolat a kormányzat és a Bajkeverő-csoport között

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Egy szerb ellenzéki politikus lát arra utaló jeleket, hogy léteznek felvételek, amelyek bizonyítják az állami vezetés és a Bajkeverő Velja (Veljko Belivuk) csoportja közötti kapcsolatot. Borko Stefanović, a Szabadság és Igazság Pártának (Stranka slobode i pravde, SSP) alelnöke erről a “vadul ellenzéki” Nova című napilapnak nyilatkozott. Korábban a Nemzetközi Oknyomozó Újságírók Konzorciumához (ICIJ) tartozó KRIK közzétett egy kihallgatási jegyzőkönyvet, amely szerint Bajkeverő Velja azt állította, hogy maga is találkozott Aleksandar Vučić szerb elnökkel, amit az hevesen cáfolt.

Egyes jelek és bizonyos emberek

Borko Stefanović, a Szabadság és Igazságosság Pártjának első alelnöke kijelentette, hogy egyes jelek szerint “bizonyos emberek” olyan felvételekkel rendelkeznek, amelyek – mint az ellenzéki politikus állítja – bizonyítják a Veljko Belivuk által vezetett bűnszervezet és az állami vezetés közötti kapcsolatot.

Stefanović szerint a belgrádi kormányzat ettől ilyen ideges.

– Ez a titka annak, hogy Nebojša Stefanović védelmi miniszter, (aki az ellenzéki politikus névrokona) valamint Diana Hrkalović, a belügyminisztérium volt államtitkár miért érinthetetlenek. Nyilvánvalóan van valami, ami védi őket, és amivel zsarolják Vučić elnököt és Vulin belügyminisztert

– mondta az ellenzéki Stefanović a fentebb már minősített Nova napilapnak.

Dragan Đilas első helyettese azt viszont nem részletezte, hogy hangfelvételre vagy videóra gondol-e, korábbam ugyanis szóba került, hogy Nebojša Stefanović miniszterkedése idején a belügyminisztériumból lehallgatták Vučić elnököt.

Egyelőre nem könnyű megítélni, hogy ez kormányzati paranoia vagy valós állítás.

A harmadik fél

Az ellenzéki Stefanović szerint nem kizárt, hogy a felvételek “harmadik fél birtokában vannak”, amely dekódolta a bűnözők által használt Sky applikációt. Ez lehet akár az FBI is, amit ugyan a legfelsőbb szintről cáfolnak.

Az első ellenzéki alelnök reagált Aleksandar Vučićnak arra a bejelentésére is, hogy az elnök az ügyészségen hajlandó vallomást tenni az ügyben, miután kapcsolatba hozták Bajkeverő Velja (Veljko Belivuk) bűnözői csoportjával.

Stefanović úgy fogalmazott, hogy a jelen pillanatban nincs az az ügyész, aki hajlandó feltárni, hogy a hatalom csúcsáról ki “inspirálta, segítette és szervezte” a bűnözői csoport tevékenységét.

A politikus szerint a majdnem egy évtizede kormányzó Szerb Haladó Párt folyamatos nyomás alatt tartja az ügyészséget, megfélemlíti és zsarolja az igazságszolgáltatást, ezért elképzelni sem tudja, már mint az ellenzéki Stefanović, hogy az érvényben lévő törvényekhez híven az ügyészek közül bárki is készen állna a Bajkeverő-csoport monstruális bűncselekményeinek és a hatalommal tartott kapcsolatainak felderítésére.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava