Connect with us

Horvátország

LEO MUJIĆ: A fából faragott királyfi nem gyerekdarab, nagyon erős a szexuális tartalma

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

210524 Liszt Baartok est 006 c Valuska Gabor Mupa 1
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

 
koreográfus darabjával vizsgáztak a budapesti végzős balettművész hallgatók Koncert vizsgával, vagyis több felvonásos színpadi előadással zárták 9 éves tanulmányaikat a Magyar Táncművészeti Egyetem végzős klasszikus balettművész hallgatói, 6 lány és 7 fiú Magyarország legnagyobb és legimpozánsabb előadóterében a budapesti Erkel Színházban.

A végzősök minden évben a klasszikus balettművészet ikonikus darabjaiból választott részletek, kettősök bemutatásán kívül egy-egy neves kortárs alkotó darabját is műsorukra tűzik, ezúttal a horvát koreográfus Leo Mujić készített számukra művet.

Mujić, aki hónapok óta személyesen tanította be új darabját, nagyon nehéz feladatot szánt a fiataloknak, hiszen Bartók Béla második színpadi műve, a több mint 100 éve született A fából faragott királyfi című darab letisztult, korszerű adaptációját készítette el.

A táncjáték két szomszédos várban élő fiatal, egy királyfi és egy királylány egymásra találásának akadályokkal teli története, amelyben kulcsfigura egy fabáb, a királyfi avatarja, aki megelevenedve elrabolja a lány szívét.

A premiert a Szent István Filharmonikusokkal együttműködésben, Kovács János Kossuth-díjas karmester vezényletével a MÜPA Bartók Béla Hangversenytermében a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek eseménysorozat keretében mutatták be online. Élő előadására pedig a június 19-i koncert vizsgán volt lehetőség. lany

Uralja az avatart

LEO MUJIĆ: A fából faragott királyfi nem gyerekdarab, nagyon erős a szexuális tartalma

Mujić így nyilatkozik Bartók darabjáról: „Nem gyerekdarab, nagyon erős a szexuális tartalma. Gondoljunk bele, a nő együtt van egy fabábúval, amely tönkremegy.

Miért a bábut preferálja a női főszereplő, miért nem az embert? Azért, mert őt képes kontrollálni, ki-be kapcsolni, játszani vele kedve szerint, uralja az avatart, a megtestesülést.

A szexuális tartalmon túl politikai is megbújik benne, környezetvédelmi kérdéseket feszeget. A lépések, a partnering és a koreográfia, amit megalkottam a táncosok számára, a fejlődés útját is jelenti. (Táncművészet, 2021.nyár)

Leo Mujić horvát származású nemzetközi táncművész – neves kortárs alkotó, nem először készít művet a Magyar Táncművészeti Egyetem számára. 2012-ben az Ahonnan az álom jön című egyfelvonásost koreografálta Andreis, Monteverdi és Vitali zenéjére, 2017-ben pedig Egy hely a csillagok között címmel készített új művet Glass- Jenkins- Zimmer zenei alapjára. Mindkettő ősbemutató volt.

Mujić állandó vendége a hazai nagy tánctársulatoknak is, hiszen a Győri Balettel és a Pécsi Balettel is dolgozott már, iskolai közegben pedig nemcsak koreografál, hanem egy tanulmányi folyamat részese is egyben.

Úgy látja, a hallgatók művésszé érését segíti elő, közös munkájuknak a nevelés is a célja, nem csupán az alkotás.
___________________
Fotós: Valuska Gábor

Horvátország

Sztrájkügyben a bíróság a kormány ellen döntött, új multiplex mozi nyílt Koszovóban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sztrájk, multiplex
Széleskörű találkozó a kormány "tartalék főhadiszállásán" (Forrás: Twitter, Andrej Plenković )
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn Horvátországban azzal kezdődött a nap, hogy tíz óra tájban a zágrábi Megyei Bíróság bejelentette a döntését, amely lehetővé teszi a köztisztviselők és közalkalmazottak sztrájkját az igazságszolgáltatásban. Tehát az összes bírósági tisztviselő, gyorsíró, sofőr, takarítónő és más alkalmazott, aki ma reggel 7 órakor kezdte meg a sztrájkot, immár legálisan folytathatja a megmozdulást. Ezzel a bíróság lényegében a kormány ellen döntött, mert a kabinet a sztrájk betiltását követelte.

Szabad sztrájkolni

Történelmi nap ez a szakszervezetek, különösen a „nem reprezentatívak” számára, mert a bíróság kimondta, hogy törvényes a munkavállalók sztrájkja a bíróságokon és az ügyészségeken.

– Délelőtt 10 órakor ott voltunk a megyei bíróságon a sztrájkot jogszerűnek nyilvánító ítélethirdetésen, 10 óra 5 perckor pedig meghívást kaptunk Ivan Malenica igazságügyi minisztertől, hogy ma fél háromkor menjünk be tárgyalni. Nos, ez a megmozdulás legalább arra jó volt, hogy létrejöjjön a találkozó

– mondta Iva Sušković, az Állami és Helyi Alkalmazottak Szakszervezetének (SDLS) elnöke a zágrábi városi polgári bíróság előtt röviddel déli 12 óra előtt tartott tüntetésen.

Salamoni döntés

A kormány „tartalék főhadiszállásán”, a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban Andrej Plenković miniszterelnök fél tízkor találkozott a közszolgálati szakszervezetek képviselőivel.

A találkozón a miniszterelnök mellett részt vett Oleg Butković miniszterelnök-helyettes és tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Marko Primorac pénzügyminiszter, Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter, Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter, Marin Piletić a munkaügyi kérdésekért és a nyugdíjrendszerért, valamint a család- és szociálpolitikáért felelős miniszter, Vili Beroš egészségügyi miniszter, valamint Radovan Fuchs tudományos és oktatási miniszter.

sztrájk, multiplex

Andrej Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Nem sokkal 11 óra után véget ért a találkozó, amelyet követően Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője állt ki a sajtó munkatársai elé.

– A párbeszéd keretében arra jutottunk, hogy a következő napokban egyetértési megállapodást kötünk, amely megelőlegezi a kormány döntését az állami alkalmazottak és a köztisztviselők ideiglenes illetménykiegészítésének kifizetéséről

– jelentették be a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

– Ezt a köz- és állami alkalmazottak fizetéséről szóló új törvény kidolgozásával összefüggésében kell érteni

– nyilatkozta Plenković miniszterelnök, hozzátéve, hogy a törvénynek január 1-jéig hatályba kell lépnie, és hozzátette, hogy két különböző rendeletet fogadnak el, egyet az állami tisztviselők, és egyet a köztisztviselők vonatkozásában.

Plenković szerint a közös döntések 219 000 alkalmazott bérét érintik, és bejelentette, hogy a legalacsonyabb bérek 100 euróval emelkednek.

Azok, akiknek valamivel magasabb fizetésük van, 80 vagy 60 euró növekedéssel számolhatnak. Ugyanakkor a kormányfő azt is közölte, hogy a nyaralási pótlék mindenki számára azonos lesz, azaz 300 euró.

Új mozi Koszovóban

Amíg Európa döntő többsége egy újabb kirobbanásával ijesztgeti magát Szerbia és Koszovó között, a német-horvát Blitz Cinestar, amely a régió legnagyobb filmszínházhálózatát működteti, bejelentette, hogy június 2-án, pénteken megnyitotta eddigi legnagyobb, 15 moziteremmel büszkélkedő megaplexét Koszovó fővárosában, Prištinában.

megamozi pristian

Fő a kényelem, a pristinai megamozi egyik terme a tizenötből (Forrás: Cineuropa)

A megamozi Európa azon részének legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Prishtina Mallban működik, fittyet hányva mindenféle vérgőzös jóslatnak.

A prištinai CineStar Megaplex a legnagyobb, legmodernebb, és egyben a legszebb mozi Koszovóban.

A Wall-to-wall Harkness vásznakat, a Barco 4K RGB lézerprojektorokat, a Real D Ultimate 3D-t, a JBL hangszórókat és a Crown audioerősítőket magában foglaló technológia mellett a prištinai CineStar belső berendezése, a zágrábi Franić & Šekoranja tervezőiroda munkáját dicséri.

A zágrábi tervezőiroda más, díjnyertes CineStar mozik belső berendezéséért is felelős, köztük a 2018-as Európa legjobb új építésű mozijának díjával büszkelkedő CineStar Split belső berendezése is az ő terveik után készült.

Körülbelül ennyit a háborúról, ami körül szakértők sora aggodalmaskodik Belfasttól České Budějovicéig.

Addig amíg nem zárják be a Ferizaj (szerbül Uroševac) melletti Camp Bondsteelt, illetve az amerikaiak nem vonulnak ki Koszovóból, nyugodtan lehet fagyizni és moziba járni, főleg most, hogy már van hova a CineStar jóvoltából.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava