Connect with us

Horvátország

LEO MUJIĆ: A fából faragott királyfi nem gyerekdarab, nagyon erős a szexuális tartalma

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

 
Horvát koreográfus darabjával vizsgáztak a budapesti végzős balettművész hallgatók Koncert vizsgával, vagyis több felvonásos színpadi előadással zárták 9 éves tanulmányaikat a Magyar Táncművészeti Egyetem végzős klasszikus balettművész hallgatói, 6 lány és 7 fiú Magyarország legnagyobb és legimpozánsabb előadóterében a budapesti Erkel Színházban.

A végzősök minden évben a klasszikus balettművészet ikonikus darabjaiból választott részletek, kettősök bemutatásán kívül egy-egy neves kortárs alkotó darabját is műsorukra tűzik, ezúttal a horvát koreográfus Leo Mujić készített számukra művet.

Mujić, aki hónapok óta személyesen tanította be új darabját, nagyon nehéz feladatot szánt a fiataloknak, hiszen Bartók Béla második színpadi műve, a több mint 100 éve született A fából faragott királyfi című darab letisztult, korszerű adaptációját készítette el.

A táncjáték két szomszédos várban élő fiatal, egy királyfi és egy királylány egymásra találásának akadályokkal teli története, amelyben kulcsfigura egy fabáb, a királyfi avatarja, aki megelevenedve elrabolja a lány szívét.

A premiert a Szent István Filharmonikusokkal együttműködésben, Kovács János Kossuth-díjas karmester vezényletével a MÜPA Bartók Béla Hangversenytermében a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek eseménysorozat keretében mutatták be online. Élő előadására pedig a június 19-i koncert vizsgán volt lehetőség.

Uralja az avatart

LEO MUJIĆ: A fából faragott királyfi nem gyerekdarab, nagyon erős a szexuális tartalma

Mujić így nyilatkozik Bartók darabjáról: “Nem gyerekdarab, nagyon erős a szexuális tartalma. Gondoljunk bele, a nő együtt van egy fabábúval, amely tönkremegy.

Miért a bábut preferálja a női főszereplő, miért nem az embert? Azért, mert őt képes kontrollálni, ki-be kapcsolni, játszani vele kedve szerint, uralja az avatart, a megtestesülést.

A szexuális tartalmon túl politikai is megbújik benne, környezetvédelmi kérdéseket feszeget. A lépések, a partnering és a koreográfia, amit megalkottam a táncosok számára, a fejlődés útját is jelenti. (Táncművészet, 2021.nyár)

Leo Mujić horvát származású nemzetközi táncművész – neves kortárs alkotó, nem először készít művet a Magyar Táncművészeti Egyetem számára. 2012-ben az Ahonnan az álom jön című egyfelvonásost koreografálta Andreis, Monteverdi és Vitali zenéjére, 2017-ben pedig Egy hely a csillagok között címmel készített új művet Glass- Jenkins- Zimmer zenei alapjára. Mindkettő ősbemutató volt.

Mujić állandó vendége a hazai nagy tánctársulatoknak is, hiszen a Győri Balettel és a Pécsi Balettel is dolgozott már, iskolai közegben pedig nemcsak koreografál, hanem egy tanulmányi folyamat részese is egyben.

Úgy látja, a hallgatók művésszé érését segíti elő, közös munkájuknak a nevelés is a célja, nem csupán az alkotás.
___________________
Fotós: Valuska Gábor

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava