Connect with us

Egészségügy

KÓRHÁZI ADÓSSÁG: A miniszter már a telefont sem veszi fel a Medikának

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!


Adósság miatt leállította a gyógyszerek szállítását a legnagyobb horvát gyógyszer-nagykereskedő. A Medika egy kórház kivételével az ország összes gyógyintézete számára leállította a gyógyszerek szállítását 2 milliárd kuna (közel százmilliárd forint) kintlévőség miatt. Az illetékes miniszter a kórházak tartozásáról szólva nem zárta ki, hogy idővel növelni kell az egészégügyi járulékot.

Jasminko Herceg, a Medika gyógyszerállató cég igazgatója elmondta, hogy figyelmeztetéseikre nem reagált a kormány, ezért úgy döntöttek, hogy keddtől egyetlen doboz gyógyszer sem kerül azokba a kórházakba, amelyek nem tartják be a 60 napos fizetési kötelezettséget.

– Az év első negyedévében egymilliárd kuna értékben szállítottak ki gyógyszereket, és mindössze 100 millió kuna kintlévőséget tudtak behajtani

– hangsúlyozta Herceg, aki megjegyezte, hogy a kormány nem tett javaslatot a probléma megoldására, Vili Beroš egészségügyi miniszter pedig már a telefont sem veszi fel.


A horvát gyógyszer-nagykereskedők a hét elején figyelmeztettek arra, hogy a hónap végéig az állam, a kórházak és a horvátországi egészségbiztosítási pénztár adóssága a beszállítók felé eléri a 6,5 milliárd kunát. Ebből csak a kórházak adóssága a 4,5 milliárd kuna.

A kormány tavaly októberben egyszer már kifizette a kórházak és gyógyszertárak adósságának egy részét, összesen 2,24 milliárd kunát. A BALK akkor azt írta, hogy az csak félmegoldás volt.

A maradék tartozás tavaly év végéig 750 millió kunával, ebben az évben pedig további félmilliárd kunával növekedett.

A fent említett Vili Beroš egészségügyi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy tökéletesen tisztában van a problémával, amit az “egészségügyi ellátórendszer évtizedek óta tartó krónikus betegségének” nevezett.

Mint mondta, szerdán tárgyalóasztalhoz ülnek a gyógyszer-nagykereskedőkkel, hogy átmenti megoldást találjanak a problémára.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, miszerint honnét teremtenek elő ennyi pénzt a költségvetésben, a szakminiszter azt válaszolta: valamennyi összeg a rendelkezésükre áll, de ez csak rövid távú megoldás, idővel lehet, hogy növelniük kell az egészségügyi szolgáltatási járulékokat.
_____________________
Forrás: MTI, internet

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava