VÍRUSOS TÁBOROK: Legalább 50 migráns vírustesztje lett pozitív

Olvasási idő: 2 percTöbb tucat migráns és menekült koronavírus tesztje lett pozitív a helyi hatóságok szerint Bosznia északnyugati részén, két befogadó állomáson. Közben a katolikus Caritas jótékonysági szervezet szerint járvány tört a lipai migránsközpontban, amiről a helyi illetékesek nem tudnak, vagy nem akarnak tudni, mivel egy nagy táborról van szó.

Amiről beszámolnak…

A helyi hatóságok legalább ötven migránst és menekültet izoláltak, akiknek a koronavírus tesztje pozitív lett a Bosznia-Hercegovina északnyugati részén lévő Una-Sana kantonban.

A bihácsi Borići tábor, amelyben általában egyedül utazó kiskorú migránsok és migránscsaládok tartózkodnak, teljes egészében karantén alá került.

Jelenleg 50 pozitív migránsunk van. Közülük 45 a Borići központban található, amelyet karanténként teljesen elszigeteltünk. Azt kell mondanom, hogy a 45 migráns mellett a nemzetközi szervezetek és a biztonsági szolgálat 12 alkalmazottja is megbetegedett a központban, ahol 199 mintát vettünk

– jelentette ki Nermina Ćemalović, az Una-Sana kanton egészségügyi minisztere, aki szerint nap, mint nap szigorú ellenőrzéseket végeznek.

A másik öt megbetegedést a Velika Kladušában működő Miral táborban észlelték. Ćemalović szerint a beteg migránsokat elkülönítették, és megfelelően gondoskodnak róluk.

Senad Okanović, a Velika Kladuša-i Egészségügyi Központ igazgatója nem zárta ki, hogy a Dán Menekültügyi Tanáccsal (DRC) együttműködve tesztelik a Miral tábor összes lakóját és alkalmazottját.

…és amiről nem

A helyi illetékesek szerint a Covid-19 nem jelent meg a Bihácstól délkeletre lévő lipai táborban, de ha felütné a fejét, akkor a megbetegedett migránsokat azonnal a fent említett Miral táborba szállítanák, ahol el tudják őket különíteni.

A katolikus Caritas jótékonysági szervezet ugyanakkor úgy tudja, hogy a táborban nemrégiben két alkalommal is járvány tört ki.

Daniele Bombardi, a Caritas balkáni koordinátora internetes sajtótájékoztatója során elmondta, hogy „a tábort az utóbbi napokban izolálták, miután a járvány két kitörését is jelentették”.

A táborban számos migráns él elkülönítve, egyesek rühesség, mások a COVID miatt, ezért a helyzet továbbra is nagyon instabil

– mondta Bombardi.


A Bosznia északnyugati részén lévő Lipa táborban uralkodó rossz életkörülmények miatt migránsjogi aktivisták és az EU tisztviselői már többször felemelték szavukat.

Az uniós parlamenti képviselőknek címzett nyílt levlében a tábor egyik lakója nemrégiben azt írta, hogy „itt nincs emberi méltóságunk”.

Levele szerint a táborban alig egy tucat vegyi WC van, több mint ezer ember számára. Az iváshoz nincs csapvíz, az oda szállított víz pedig gyakran elfogy.

Boszniában több ezer – főleg Ázsiából érkezett – migráns és menekült él.

Legtöbbjük a balkáni államot csak tranzitországnak tekinti, és abban reménykedik, hogy végül eljut Nyugat-Európába, ám a határ illegális átlépése az EU-tagállamnak számító Horvátország felé rendkívül nehéz.
__________________________
Forrás: Twitter, internet
VÍRUSOS TÁBOROK: Legalább 50 migráns vírustesztje lett pozitív balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!