Connect with us

Frontex

SZIGETVILÁG: Ki fojtja a tengerbe a migránsokat?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

gorog torok hajo

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A ök igen gyakran vádolják meg a görögöket azzal, hogy visszatoloncolják a migránsokat Törökországba. Az erre vonatkozó eddigi legdurvább beszámoló a napokban jelent meg a török médiában, a görögök természetesen cáfolnak. Mindez az Európai Unió és Törökország között létrejött szerződés aláírásának ötödik évfordulóján történt. Az uniós-török alkut a migránsokat támogató civil szervezetek szégyenteljesnek tartják.

Nyugati átjáró

A migránsválság már régen elveszítette humanitárius jellegét, és Európában mindenfelé a politikai és egyéb haszonszerzés eszközévé vált, és így van ez görög-török viszonylatban is.

Ezt úgy fogalmazhatjuk meg plasztikusan a tűzfegyverektől rettegők számára, hogy Törökország a migránsok esetében Európa nyakán tartja a kést. És mindeközben azzal vádolja Görögországot, hogy vízbe fojtja a migránsokat.

Pénteken reggel a török parti őrség közölte, hogy a görög kollégák hét megbilincselt embert dobtak az Égei-tengerbe, mentőmellény és csónak nélkül.

Az említett személyek állítólag megfordultak Híosz szigetén, mielőtt kényszerből hideg fürdőt vettek.

A törökök szerint a hét személy közül legalább három meghalt, a hatóságok további egy személyt keresnek, a másik három pedig megpróbál felépülni a megpróbáltatás során átélt sokkból.

A török belügyminiszter az esettel kapcsolatban meg is osztott egy videót, amelyen a drámai mentésről készült felvételek láthatók.


Miután a videóból nemigen derül ki, hogy valójában mi is történik, a török külügyminiszter készségesen nyújtott erre magyarázatot.

– A görög parti őrség egységei az este 7 bevándorlót bántalmaztak, elvették a holmijukat, és műanyag bilinccsel összekötötték a kezüket, majd mentőmellények és csónakok nélkül a tengerbe vetették őket, hadd haljanak meg. Parti őrségünk 02.55-kor 2 élő migránst megmentett, és egy holttestet emelt ki a tengerből. A többi eltűntet még keressük

– írta Twitter-üzenetében a török belügyminiszter, aki nem várta be a végleges számokat.

Ha valakinek elkerülte a figyelmét, akkor érdemes visszatekerni, és megnézni, hogy az egyik szerencsétlen kezén még mindig ott a műanyag bilincs, a mentés és a kórházba szállítás közben a
jelek szerint senkinek sem jutott eszébe, hogy levágja róla.

Bár lehet, hogy a vízből kimentett, magát Muhammednek nevező ember olyan súlyos állapotban volt, hogy egy ilyen komoly „műtéti beavatkozást” nem élt volna túl.


A Twitter-műfaj

A Twitter-műfaj nemigen alkalmas a részletek kifejtésére, nyilván ezért nem tudjuk meg, hogy a migránsok mennyi időt töltöttek a fürdésre még túl hideg vízben, és összebilincselt kézzel miként tudták fenntartani magukat a víz színén.

A görög parti őrség cáfolta a török állításokat, és „álhírnek”, török „fake newsnak” nevezte a közlést.

Ezen még a civil szervezetek is elgondolkodtak, és megjegyezték, hogy a török hatóságok már korábban is készítettek hamis videókat, amelyekkel a migránsválságot saját politikai céljaikra használták fel.

– A nyáron széles körben elterjedt a videoklip, amely azt volt hivatott bizonyítani, hogy a Frontex részt vesz a migránsok illegális visszaszorításban, és az szintén hamisítvány volt

– írta az Are You Syrious? (AYS) zágrábi migránsbarát csoport, amely a mostani videóval kapcsolatban megjegyezte, hogy a történet rávilágít „a határok erőszakos jellegére”, akár igazak a felvételek, akár hamisítványról van szó.

– Ha igaz, akkor a görög parti őrség új mélypontra süllyedt az emberi élet figyelmen kívül hagyása terén. Ha viszont hamisítvány, akkor a török ​​hatóságok megvetendők amiatt, hogy a tengeren visszaszorított emberek nagyon is valós halálát saját olcsó politikai érdekeik alá vetik

– jegyezte meg az AYS.

Folyik tehát a vádaskodás Görögország és Törökország között azzal kapcsolatban, hogy ki fojtja vízbe a migránsokat. A kérdést ebben a pillanatban aligha tudjuk eldönteni, bár azt érdemes megjegyezni, hogy a török sajtó teljesen megbízhatatlan, a törökök ugyanis általában propagandát írnak, és nem újságot.
_________________
Forrás: internet

Migráció

A FRONTEX KIVONULÁSA: A Helsinki Bizottság követelte, miután Magyarország egy hónap alatt 4 400 migránst küldött vissza Szerbiába

Közzététel:

a megjelenés dátuma

frontex magyar kivonulas

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A Helsinki Bizottság kérte, a Frontex teljesítette. Az uniós határ- és partvédelmi ügynökségének kivonulását a Magyar Helsinki Bizottság követelte, amely gondosan dokumentálta a Magyarország részéről Szerbiába történt kitoloncolásokat. Erről az euobserver.com számolt be. A Helsinki Bizottság győzelemként éli meg a Frontex döntést.

Győzelemnek tartják

A Magyar Helsinki Bizottság egy hónappal ezelőtt a Twitteren emlékeztett arra, hogy Magyarország 2016-ban legalizálta a kitoloncolásokat (push-baks), és azóta több mint 50 ezer ilyen eset történt.

Egy nappal ezelőtt a fent említett civilszervezet „breaking” megjelöléssel szintén a Twitteren közölte: sokéves bizonyítékgyűjtés, peres eljárás és érdekvédelem után sikerült elérnie, vagyis „megtörténné tennie”, hogy a Frontex a „jogellenes kiutasítások” (push-baks) miatt felfüggeszti magyarországi műveleteit.

A Helsinki Bizottság azzal a megállapítással „fényezte” a maga szerepét, hogy ez az első ilyen eset az Ügynökség, azaz a Frontex történetében.


A szerbek is tudnak a Frontex kivonulásáról

A belgrádi Politika az előbb említett európai hírportálra hivatkozva számolt be a Frontex döntéséről, a tekintélyes szerb lap nem fűzött kommentárt a hírhez.

Megtették viszont ezt a lap olvasói.

Egyikük azt kérdezte, hogy a magyarok miért nem küldték a migránsokat inkább Amerikába, mert hogy nem Szerbiába bombázta azokat az országokat, amelyekből a migránsok menekülnek.

A belgrádi Politika másik olvasója pedig azt a kérdést tette fel, hogy Szerbia miért nem épít kerítést a macedón határra? Ehhez kapcsolódik az, ami után egy harmadik olvasó érdeklődött:

– Ha a magyaroknak joguk van visszaküldeni a migránsokat Szerbiába – miután onnan érkeztek – mi ezeket a migránsokat miért nem adjuk vissza annak az országnak, amelyből hozzánk jöttek?

A cikkhez fűzött következő hozzászóló megjegyezte, hogy a magyar sajtó szerint jelenleg 50 ezer migráns van Szerbiában, amire egy újabb olvasó számolni kezdett, azt véve alapul, hogy Szerbia minden migráns után napi 35 eurót kap (az Európai Uniótól).

Néhány szorzásból kiszámította, hogy 50 000 x 35 euró napi 1,75 millió eurót jelent, ami 20 millió euró havonta és 240 millió euró évente. A számításba ugyan némi hiba csúszott, de a lényeg az, hogy Szerbia jelentős összegeket kap az EU-tól a migránsok ellátásáért.

Egy sokadik olvasó megjegyezte, hogy a létfontosságú érdekeket mindenáron védelmezni kellene.

– Minden államnak foglalkoznia kell önmagával, és hosszú távú érdekeivel, ahogy Magyarország is teszi. Az EU-adminisztráció ma még van, holnap pedig már nincs, az államok viszont megmaradnak, és azok az országok élnek tovább, amelyek készek ellenállni egy ilyen inváziónak.

A belgrádi Politika olvasói között vannak, akik gratuláltak a magyaroknak, mások viszont barátságtalan lépésnek tekintik a migránsok visszaküldését Szerbiába, miközben a szerb politikusok azzal dicsekszenek, hogy milyen jók a viszonyok Magyarországgal.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava