Connect with us

Horvátország

HORVÁT TANULMÁNY: Aki kigyógyult a koronavírusból, annak nincs szüksége második oltásra

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!


A horvát nemzeti válságtörzs hétfői sajtótájékoztatóján, Alemka Markotić a zágrábi Dr. Fran Mihaljević Járványkórház igazgatója ismertette a kórházában folyó kutatásokat összegező tanulmányt. Ennek az eredményét a címben már összefoglaltuk, a részletek pedig alább következnek.

Ugyan minek a második oltás?

A tanulmány eredményei – amely iránt egyébként az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is érdeklődött – Markotić professzor véleménye szerint egyértelművé teszik, hogy aki átvészelte a koronavírust, annak nincs szüksége második oltásra.

– Az antitestek mennyisége azoknál, akik kigyógyultak a koronavírusból, és megkapták az első oltást, nem növekedett lényegesen a második oltás felvétele után. Szervezetükben az antitestek száma már az első oltás után maximális szinten volt, akárcsak azoknak, akik nem megfertőződtek meg a vírussal, viszont már felvették mindkét oltást. A rendelkezésünkre álló adatok már elegendőek ahhoz, hogy megállapítsuk: azok számára, akik átvészelték a fertőzést, nincs szükség a második oltásra

– mondta Markotić asszony.

A kórházi személyzet 426 tagjának bevonásával folytatott kutatás során csupán 5 esetben nem mutattak ki reakciót az oltásra, a többieknél az immunoglobulin szintje magas volt, az első oltás után átlagosan 855, a második után pedig meghaladta a 6000-ret.

A nők jobban reagáltak az oltásra, mint a férfiak

A vizsgált csoport 8 tagja allergiás reakció miatt csak az első oltást kapta meg. Az első teszteket az első oltást követő harmadik, a második teszteket pedig a második oltást követő negyedik hét leforgása után végezték.

Alemka Markotić a végén azt is hozzátette, mintegy nőnapi ajándékul, hogy a nők jobban reagáltak az oltásra, mint a férfiak.

És mi lesz a Szputnyikkal?

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet vezetője elmondta, hogy Horvátország Európában jelenleg a 6. helyet foglalja el a kontinens koronavírussal legkevésbé veszélyeztetett országai között, illetve a 18. helyen áll a járvány következtében elhalálozott polgárok számát tekintve.

Az oltóanyag szállítmányok némileg megnövekedtek, és az elmúlt időszakban nem voltak csúszások a leszállításban. Capak reményét fejezte ki, hogy ez a pozitív trend a jövő hónapokban is folytatódik.

Az oltóanyagoknál Horvátországban kicsit kevesebb mint 2000 személynél figyeltek meg mellékhatást, ez a Pfizer esetében 925, a Moderna oltóanyagánál 705, az AstraZenecánál pedig 256 személynél jelentkezett.

Ha Horvátország a háborús időkben ennyire ragaszkodott volna az előírásokhoz, és azokat betartva igyekezett volna fegyverhez jutni, akkor ma minden bizonnyal nem létezne

A sajtótájékoztatón szóba került az orosz Szputnyik V oltóanyag beszerzése is, amelyet a Jutarnji list majdnem 8 ezer megkérdezettet felölelő közvélemény-kutatása szerint a polgárok 84 százaléka követel.

Vili Beroš egészségügyi miniszter annak a véleményének adott hangot, hogy ehhez meg kell várni a horvát és az európai gyógyszerügynökség, vagyis a HALMED és az EMA véleményét, míg Markotić professzor hozzátette, hogy az EMA már elkezdte az orosz oltóanyag bevizsgálását, mégpedig gyorsított eljárással.

Ezek a válaszok nyilván nem nyerik el majd a lakosság tetszését, mert mint ezt a Večernji list kommentátora is kifejtette, ha Horvátország a háborús időkben ennyire ragaszkodott volna az előírásokhoz, és azokat betartva igyekezett volna fegyverhez jutni, akkor ma minden bizonnyal nem létezne.
_______________
Fotó: internet

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava