Connect with us

Egyesült Államok

POZITÍV: A koronavírus amerikai vízumhoz segítette a horvátokat

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

liberty
play icon A cikk meghallgatása


Hamarosan a horvát állampolgároknak sem lesz szükségük vízumra ahhoz, hogy belépjenek az Egyesült Államokba, az USA zágrábi nagykövetségének közleménye szerint ugyanis 3% alá csökkent a horvát állampolgároktól megtagadott vízumok aránya. Ezzel Horvátország teljesítette az utolsó kritériumot is, ami szükséges a vízum nélküli beutazáshoz.

Vízummentesség

A vízummentesség jogerőre emelkedésére még várni kell, mivel azt az amerikai kormánynak is jóvá kell hagynia, ami azonban szinte borítékolható.

Ezzel harminc éves cél teljesül, hiszen Horvátország számára mindig fájó pont volt, hogy legfőbb katonai szövetségese vízumhoz köti a beutazást.

Az EU-tagországok közül jelenleg már csak Románia, Ciprus és Bulgária állampolgárainak van szükségük vízumra, ha szeretnék felkeresni az USA-t.

Az ő esetükben viszont még távoli cél a szabad beutazás, hiszen az elutasított beutazási kérelmek aránya 6-12% között van.

Az EU több ízben is szóvá tette, hogy rosszalja azt az amerikai gyakorlatot, amely szerint odaát különbséget tesznek az EU-állampolgárok között a vízumok odaítélése terén, ám Washington nem változtatott eddigi álláspontján.

Jól jött a Covid

Horvátország vízummenetességét kétségkívül nagyban elősegítette a koronavírus-járvány, hiszen az utóbbi egy évben csak az utazott a tengeren túlra, akinek tényleg fontos üzleti ügyei voltak.

– Értelemszerűen ezért a vízumot többségében bankárok és cégvezetők igényelték, akik minden feltételnek megfeleltek

– írja a Večernji list horvát lap, amely beszámol arról is, hogy a vízummentességhez nem elegendő három százalék alá szorítani az elutasított kérelmek arányát, hanem meg kell felelni több más kritériumnak is.

Ilyen kritérium a két ország rendőri szerveinek az együttműködése, valamint a demokratikus alapelvek tiszteletben tartása.

Horvátországnak már csak egyetlen tisztázatlan ügye maradt az Egyesült Államokkal, meg kell állapodni a kettős adózás elkerüléséről.
_______________
Fotó: internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava