...
Connect with us

Európai Unió

KÍNAI NEHÉZIPAR: Uniós képviselők Várhelyihez fordultak a kínaiak szerbiai nyomulása miatt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

varhelyi szendro kinai vasmu
Olvasási idő: 2 perc

Az EP-képviselők egy csoportja levelet írt Várhelyi Olivér bővítési- és szomszédsági biztosnak, amelyben aggodalmukat fejezték ki az egyre nagyobb kínai jelenlét miatt Szerbiában. Ez különösen azokra a nehézipai projektekre vonatkozik, amelyeket kínai cégek hajtanak végre több szerbiai városban.

Mit várnak Várhelyitől?

Uniós források szerint a levelet Miriam Lexmann szlovák néppárti és Reinhard Bütikofer a zöldek német képviselője fogalmazta meg, és 26 uniós parlamenti képviselő írta alá.

Bütikofer, aki egyúttal az kínai kapcsolatokért felelős küldöttségének elnöke, kijelentette, hogy a kínai nehézipari beruházások „drámai szintre” emelték a levegő szennyezettségét Szerbiában.

Az uniós képviselő szerint azonban a kínaiak által működtetett nehézipari üzemek közelében nemcsak a levegő, hanem az ivóvíz minősége is veszélybe került, ami „sok ember jólétére” van kihatással.

Ez nem csak a helyi közösségek problémája. Nem engedhető meg, hogy a külföldi befektetők figyelmen kívül hagyják vagy megkerüljék az elfogadott közös európai normákat, mert a szennyezés és a környezeti károk nem ismernek országhatárokat

– jelentette ki Bütikofer.

A levelet aláíró képviselők azt várják: Várhelyi emlékeztesse a szerb kormányt arra, hogy a csatlakozási folyamat részeként be kell tartania a saját törvényeit és az uniós előírásokat.

Az uniós képviselők különösen a szendrői (Smederevo) vasműbe, a bori bányákba, a nagybecskereki gumigyárba és a kostolaci hőerőműbe történő kínai beruházások miatt fordultak a bővítési- és szomszédsági biztoshoz.

A múlt év végén többször is előfordult, hogy Belgrád vezette a légszennyezettségi világranglistát, ezért a CNN-hez közeli N1 TV szerbiai csatornája a szerb fővárost Pekinghez hasonlította.

„Mi mérgezzük magunkat, nem ők”

Ljubodrag Savić, a belgrádi Közgazdasági egyetem tanára a Várhelyihez intézett levéllel kapcsolatban a belgrádi Politikának úgy nyilatkozott, hogy jobb lenne, ha az uniós képviselők az 1999-ben Szerbiára ledobott bombák urániumtartalmával foglalkoznának, mert az is veszélyes a környezetre.

Akkor beszéljenek nehézipari ártalmakoról, ha bocsánatot kérnek a szerb államtól, kompenzálják a háborús károkat, megtisztítják az országotm az urániumtól, amennyire az csak lehetséges, és ha viselik a bombázás következményeivel küzdő emberek kezelésének költségeit. Mi közük hozzá, mi mérgezzük magunkat, nem ők!

– mondta a szerb professzor, akik szerint az uniós képviselőknek „nem Szerbia szúrja a szemüket”, hanem Kína, amelyet „nem szívesen látnak” a saját (vadász)területükön, habár Szerbiát nem fogadják be a tagországok közé.

Milan Kovačević, szerb külföldi befektetési tanácsadó ugyanakkor úgy véli, hogy az uniós képviselők számára már most gondot okoznak a kínai és orosz beruházások, de mi történik akkor, amikor Szerbia esetleg belép az Európai Unióba, és követnie kell a közös európai politikai szabályokat.

Az utóbbi időben valóban vannak környezeti problémáink a bori bányával és a szendrői vasművel, és ezt valóban problémaként kellene felfognunk. A hőerőművek túlságosan szennyezik a levegőt, rosszul szűrik a hamut, a bányáknál pedig sok a zagy. Azt hiszem, hogy sok dolog van, ami késlelteti az EU-csatlakozást, és ez éppen a problémák egyike

– jelentette ki Kovačević, aki arra is figyelmeztet, hogy az ökológiával kapcsolatban Szerbiában nem csak a kínai vállalatok viselkedését tolerálják, hanem a hazai cégek által okozott környezeti szennyezéseket is.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Szerbia

Szerbiának Vučić kézfájása ellenére is végre kell hajtania a megállapodásokat

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Kézfájás
A szerb elnök "fájós jobb kezével" nem tud egyetlen Koszovóval kapcsolatos megállapodást sem aláírni (Forrás: szerb elnöki Instagram)
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök „krónikus kézfájására” hivatkozva nem bújhat ki a Koszovóval kötött szóbeli megállapodások végrehajtása alól, a nemzetközi közvetítők ugyanis megüzenték neki, hogy Szerbiának akkor is végre kell hajtania azt, amire ő rábólintott, ha semmit sem írta alá. Aleksandar Vučić vasárnapi sajtótájékoztatóján azzal viccelődött, hogy „elviselhetetlen fájdalmat” érez a jobb kezében, amellyel alá tudná írni a megállapodásokat Koszovóval. Hozzátette még, hogy „ez az elkövetkező négy évben így is marad”, vagyis részéről semmiféle aláírásra nem kerül sor.

Kézfájással küszködik

Vučić kijelentéseit követően az „elnöki jobban” érzett fájdalommal és a szóbeli megállapodás részleges végrehajtásával kapcsolatban – miszerint Szerbiának megvannak a maga vörös vonalai – a közvetítők azt üzenték, hogy a mostanában kötött szóbeli megállapodásokat be kell tartani.

A szerb elnök nyilatkozatára először Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja reagált, aki elmondta, hogy Szerbia és Koszovó Ohridban „jogi értelemben kötelező érvényű megállapodást kötött”, és a továbbiakban felesleges a megállapodás aláírásával kapcsolatos kifogásokra koncentrálni.

Az aláírásra való összpontosítás szükségtelen, mert nincs lényeges hatása arra, hogy létezik a megállapodás. Van egy megállapodás, ezt így is kezeljük, és ebben mindkét fél komolyan érintett

– mondta az amerikai közvetítő egy online sajtókonferencián.

Escobar hozzátette, hogy az Ohridban kötött megállapodás „azonnali végrehajtását” várja mindkét féltől, és megismételte, hogy a cél nem a kölcsönös elismerés, hanem a kapcsolatok normalizálása.

Az elsődleges szándék az volt, hogy (az ohridi találkozó résztvevői) megfogalmazzák a két ország közötti interakció alapszabályait, miszerint a rendszámtáblák és a barikádok körüli problémák ezentúl ne fenyegessenek azzal, hogy a dolgok kicsúsznak az ellenőrzés alól, és instabilitást keltenek a térségben

– mondta az amerikai megbízott, aki szerint „az alá nem írt megállapodás(ok) a Szerbia és Koszovó közötti megbékélés kezdetét jelenti(k)”.

Escobar értelmezése szerint Szerbia kötelezettséget vállalt a koszovói dokumentumok és nemzeti jelképek elismerésének megkezdésére, Pristina pedig a koszovói szerb többségű településekre vonatkozó megoldások végrehajtásának megkezdésére.

Escobar ezzel a két legkritikusabb területet érintette, amelyek közül az egyik az egyiknek, a másik pedig a másiknak fáj, ami Vučićnál ráadásul „aláírási artritiszben” csúcsosodott ki.

Az amerikai közvetítő felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok és az EU nagyobb részvétele várható a tárgyalási folyamatban azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak Szerbiának és Koszovónak a megállapodások végrehajtásához, vagyis nincs megállás, a gyors megoldás érdekében a közvetítők tekintettel vannak a szerb elnök betegségére, és elfogadják a szóbeli beleegyezését is.

A megállapodásokat végre kell hajtani

A szerb elnök kézfájdalmának gyógyítására bejelentkezett EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is, aki szintén „megnyugtatta” Vučićot, hogy a szóbeli megállapodás(oka)t anélkül is végre lehet, sőt: végre is kell hajtani, hogy azok aláírása jogi, vagy éppen „egészségügyi megfontolásból” nem történt meg.

Hangsúlyoznám, hogy az elfogadott rendelkezések beépítésre kerülnek az EU-hoz történő csatlakozási folyamatba, Szerbia esetében ez a 35. fejezetet jelenti

– mondta a Szerbia és Koszovó között közvetítő uniós főképviselő.

Itt érdemes tisztázni, hogy a 35. fejezet a főszabály szerint minden olyan kérdést tartalmaz, amely nem sorolható be más fejezetekbe. Szerbia esetében ebbe a fejezetbe került a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálása.

Borrell hangsúlyozta, hogy a szóban vállalt kötelezettségek végrehajtása „konkrét és kifejezett mutatója lesz” az EU felé vezető út iránti elkötelezettségnek, és azoknak a végrehajtását gondosan nyomon követik.

Az újságírók megkérdezték a főképviselőt, hogy Szerbia köteles-e végrehajtani a szóban elfogadott szerződés minden pontját, különös tekintettel a néhány héttel ezelőtt kötött, szintén szóbeli brüsszeli megállapodás 4. cikkelyére, amely kimondja, hogy Szerbia nem akadályozza Koszovó tagságát a nemzetközi szervezetekben, ami értelemszerűen vonatkozik az ENSZ-tagságra is.

Josep Borrell erre némileg kitérő, de egyértelmű választ adott azzal a kijelentésével, hogy a „megállapodás(ok)t végre kell hajtani”, amihez még hozzátette, hogy lesz valamiféle ütemterv, ami természetesen vonatkozik a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozására is, ami viszont Koszovónak nincs igazán ínyére.

Az Egyesült Államok továbbra is aktív

Kézfájás

Blinken szerint Amerika továbbra is aktív marad (Forrás: State Department)

Washingtonból nem csak a fentebb már említett Escobar üzent, hanem Anthony Blinken amerikai külügyminiszter is, aki hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok üdvözli a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd legutóbbi, ohridi fordulója során elért megállapodást.

Blinken konkrétan nem tért ki arra, hogy Vučić a kézfájásával forduljon orvoshoz, de amíg nem gyógyul meg, az amerikai külügyminiszter is hajlandó elfogadni a szóbeli megállapodásokat. Az amerikai külügyminiszter egyúttal megdicsérte a szerb elnököt és a koszovói miniszterelnököt azért, hogy vezető szerepet játszottak a megállapodás elérésében.

Az alapmegállapodásban vállalt koszovói és szerb kötelezettségek teljesítése a megbékélés iránti tartós elkötelezettség részeként jelentős lehetőségeket biztosít mindkét ország lakosságának számára, és felgyorsítja az európai uniós tagság felé vezető útjukat.

– szögezte le közleményében az amerikai külügyminiszter, aki ezt azzal toldotta meg, hogy „az Egyesült Államok továbbra is aktívan – az uniós partnerekkel együttműködve – támogatja Szerbiát és Koszovót abban, hogy a végrehajtás működőképes legyen a kiszámítható és békés kapcsolat kialakítása érdekében.

A jelek szerint a nemzetközi közvetítők nem foglalkoznak azzal, hogy a felkínált dokumentumokat az érintettek nem írták alá, így hiába szimulál a szerb elnök holmiféle aláírási artritiszt, elég ha csak bólint. A következő problémát az jelenheti, ha Vučićnak netalán begörcsöl a nyaka.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.