Connect with us

Horvátország

BULI ÉS BILI: Hogyan mulattak a nővérek az egyik horvátországi Covid-kórházban?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

buli foto
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Sokkolta Horvátországot az a felvétel, amelyet az ottani RTL tett közzé pénteken este egy Covid-kórházból. Jóformán senki sem akarta elhinni, hogy ehhez fogható előfordulhat. A vezetője az újságíróktól értesült először az esetről. Mindenki értetlenül állt a történtek előtt, és még az is felmerült, hogy mindez csak kacsa. Miközben a bulvársajtó lerágta a csontot a „covidos buliról”, hivatalos körökben is elemezni kezdték a helyzetet. Kiderült, hogy nem kacsa. Nézzük, mi is történt!

A buli…

Hangos zeneszó, éneklés, alkohol, bankjegyekkel megtűzdelt harmonika. Először azt hinné az ember, hogy lakodalomban van, és rögtön jön a mennyasszony is táncolni.

Vagy legalább egy falusi kocsmában, ahol a pincérnő a ház legjobb borát szolgálta fel, és attól emelkedett a hangulat. Elvégre is „egyszer élünk”, elmenni meg majd segít a „Covid-egy híján húsz”.

A felvételeken látható emberek ugyanis önfeledten mulattak: nincs távolság és nincsenek maszkok.

És aztán kiderül, hogy mindez se nem lakodalom, se nem vidéki kocsma, hanem a zágrábi Dubrava kórház, ahol covidos betegeket ápolnak, a felvételek pedig a hónap elején, vélhetően január 8-án készültek.

A nővérek és a kisegítő személyzet a következőképpen vezette le a feszültséget, miközben állítólag egy távozó kollégát búcsúztattak a rehabilitációs helyiségben, aminek akár szimbolikus tartalma is lehet.

Valójában bárhol is történt mindez, aligha egyeztethető össze a Horvátországban érvényben lévő óvintézkedésekkel, viszont jól mutatja, hogy az emberek a szigorításokba rokkannak bele, „ha nem viszi el őket a korona”.

…és a bili

A „botrányos felvételeket” nyilvánosságra hozó horvát RTL szerint a videót a kórház néhány alkalmazottja továbbította nekik.

A nővérek azért leplezték le az alagsorában mulatozó kollégákat, mert nem értettek egyet a történtekkel, bár egyes „rosszindulatú” internetes kommentek szerint a valódi ok az volt, hogy nem hívták meg őket a buliba.

Egyikük levelet is mellékelt a videóhoz, amely szerint pályafutása során soha nem találkozott ilyesmivel, pedig már húsz éve van az egészségügyben.

– Az epidemiológiai intézkedések megszegése, patakokban folyó alkohol, tamburaszó, éneklés és tánc, és mindez a kórház területén, az alkalmazottak szervezésében. Nem tudom, hogy engedélyezte-e valaki a zenészek jelenlétét, vagy erről tudott-e bárki is, de azt szeretném, hogy szankcionálják a résztvevőket. Azt hiszem, hogy ez rossz fényt vet a többi dolgozóra, akik az előírásoknak megfelelően végzik a munkájukat. Harcolunk a vírus ellen, miközben önmagunk terjesztjük. Dühös és kiábrándult vagyok

írta az egyik személy, aki segített a bilinek, hogy kiboruljon.

Az igazgató…

Ez a klasszikus „lost-lost” helyzet egy kórházigazgató számára: ha nem tudott róla, akkor az a baj, ha tudott róla, akkor viszont az a baj. Tehát igazgatói szempontból nagy a baj, a hebegés pedig nem segít.

Ivica Lukšić ügyvezetőként irányítja a zágrábi Dubrava kórházat, és először látta az inkriminált felvételeket, tehát őt sem hívták meg a buliba.

– Meg vagyok lepődve, és időt kell kérnem ahhoz, hogy utánanézzek a dolognak és a körülményeknek, mert csak úgy tudok részletesebben nyilatkozni az ügyről

– mondta az ügyvezető igazgató, akit az RTL riportere tájékoztatott arról is, hogy az ügyről már suttogtak a kórházban.

– Nézze, ezek az információk nem jutottak el hozzám… Azzal tisztában kell lennünk, hogy a kórházban fárasztó munka folyik, és látnom kell, hogy mi vezetetett ehhez, mert csak így tudok részletekkel szolgálni

– mondta az ügyvezető igazgató, aki a fent említett „lost-lost” helyzetben találta magát.

…és a nővér, aki férfi

Az már önmagában is súrolja a balkáni abszurd kategóriáját, hogy a Horvátországi Egészségügyi Nővérek Kamarájának elnöke egy férfi, az viszont már vicc, ahogyan védelmezte kolléganőit.

Mario Gazić jelezte, hogy a „nővérek kamarája” mindenekelőtt jelentést kér a Dubrava kórháztól azzal kapcsolatban, hogy kik érintettek az ügyben, és ezt követően lefolytatják az etikai eljárásokat.

– Az én személyes véleményem, hogy nem kell lenyakazni a nővéreket, mert ennek most nincs itt az ideje. Nem követtek el semmiféle szakmai mulasztást a munkájuk során, legfeljebb etikai eltévelyedés róható fel nekik

– mondta Gazić a horvát RTL-nek nyilatkozva.

Vili Beroš szerint a nővéreknek példát kell mutatniuk, amit pedig a zágrábi Covid-kórházban bulizók tettek, az semmiképpen sem példaértékű.

– Példanélküli ez a viselkedés ilyen járványos időkben, tekintetbe véve azt is, amit a Dubrava kórházban tesznek a legsúlyosabb, covidos betegek kezelése érdekében. A kórház nem az ilyen események helyszíne, az egészségügyi szakembereknek pedig példát kell statuálniuk a viselkedésükkel és az epidemiológiai intézkedések betartásával

– jelentette ki dörgedelmesen Beroš, amire a horvát Index előhúzott egy fényképet az egészségügyi miniszter előéletéből. A kép az Instagramon jelent meg, de már nem elérhető Beroš profilján.

909a4a89 5920 48e5 9a0a 8b41211d40df

A tavaly nyáron készült képen a miniszter láthatóan nem tartja be a „szociális távolságot” miközben egy női kezet csókolgat.

Vili Beroš önkritikát gyakorolt, és beismerte, hogy ilyesmit valóban nem kellett volna tennie. Kérdés azonban, hogy a mulatozó nővérek részéről elegendő lesz-e az önkritika?

Horvátország

Sztrájkügyben a bíróság a kormány ellen döntött, új multiplex mozi nyílt Koszovóban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sztrájk, multiplex
Széleskörű találkozó a kormány "tartalék főhadiszállásán" (Forrás: Twitter, Andrej Plenković )
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn Horvátországban azzal kezdődött a nap, hogy tíz óra tájban a zágrábi Megyei Bíróság bejelentette a döntését, amely lehetővé teszi a köztisztviselők és közalkalmazottak sztrájkját az igazságszolgáltatásban. Tehát az összes bírósági tisztviselő, gyorsíró, sofőr, takarítónő és más alkalmazott, aki ma reggel 7 órakor kezdte meg a sztrájkot, immár legálisan folytathatja a megmozdulást. Ezzel a bíróság lényegében a kormány ellen döntött, mert a kabinet a sztrájk betiltását követelte.

Szabad sztrájkolni

Történelmi nap ez a szakszervezetek, különösen a „nem reprezentatívak” számára, mert a bíróság kimondta, hogy törvényes a munkavállalók sztrájkja a bíróságokon és az ügyészségeken.

– Délelőtt 10 órakor ott voltunk a megyei bíróságon a sztrájkot jogszerűnek nyilvánító ítélethirdetésen, 10 óra 5 perckor pedig meghívást kaptunk Ivan Malenica igazságügyi minisztertől, hogy ma fél háromkor menjünk be tárgyalni. Nos, ez a megmozdulás legalább arra jó volt, hogy létrejöjjön a találkozó

– mondta Iva Sušković, az Állami és Helyi Alkalmazottak Szakszervezetének (SDLS) elnöke a zágrábi városi polgári bíróság előtt röviddel déli 12 óra előtt tartott tüntetésen.

Salamoni döntés

A kormány „tartalék főhadiszállásán”, a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban Andrej Plenković miniszterelnök fél tízkor találkozott a közszolgálati szakszervezetek képviselőivel.

A találkozón a miniszterelnök mellett részt vett Oleg Butković miniszterelnök-helyettes és tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Marko Primorac pénzügyminiszter, Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter, Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter, Marin Piletić a munkaügyi kérdésekért és a nyugdíjrendszerért, valamint a család- és szociálpolitikáért felelős miniszter, Vili Beroš egészségügyi miniszter, valamint Radovan Fuchs tudományos és oktatási miniszter.

sztrájk, multiplex

Andrej Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Nem sokkal 11 óra után véget ért a találkozó, amelyet követően Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője állt ki a sajtó munkatársai elé.

– A párbeszéd keretében arra jutottunk, hogy a következő napokban egyetértési megállapodást kötünk, amely megelőlegezi a kormány döntését az állami alkalmazottak és a köztisztviselők ideiglenes illetménykiegészítésének kifizetéséről

– jelentették be a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

– Ezt a köz- és állami alkalmazottak fizetéséről szóló új törvény kidolgozásával összefüggésében kell érteni

– nyilatkozta Plenković miniszterelnök, hozzátéve, hogy a törvénynek január 1-jéig hatályba kell lépnie, és hozzátette, hogy két különböző rendeletet fogadnak el, egyet az állami tisztviselők, és egyet a köztisztviselők vonatkozásában.

Plenković szerint a közös döntések 219 000 alkalmazott bérét érintik, és bejelentette, hogy a legalacsonyabb bérek 100 euróval emelkednek.

Azok, akiknek valamivel magasabb fizetésük van, 80 vagy 60 euró növekedéssel számolhatnak. Ugyanakkor a kormányfő azt is közölte, hogy a nyaralási pótlék mindenki számára azonos lesz, azaz 300 euró.

Új mozi Koszovóban

Amíg Európa döntő többsége egy újabb háború kirobbanásával ijesztgeti magát Szerbia és Koszovó között, a német-horvát Blitz Cinestar, amely a régió legnagyobb filmszínházhálózatát működteti, bejelentette, hogy június 2-án, pénteken megnyitotta eddigi legnagyobb, 15 moziteremmel büszkélkedő megaplexét Koszovó fővárosában, Prištinában.

megamozi pristian

Fő a kényelem, a pristinai megamozi egyik terme a tizenötből (Forrás: Cineuropa)

A megamozi Európa azon részének legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Prishtina Mallban működik, fittyet hányva mindenféle vérgőzös jóslatnak.

A prištinai CineStar Megaplex a legnagyobb, legmodernebb, és egyben a legszebb mozi Koszovóban.

A Wall-to-wall Harkness vásznakat, a Barco 4K RGB lézerprojektorokat, a Real D Ultimate 3D-t, a JBL hangszórókat és a Crown audioerősítőket magában foglaló technológia mellett a prištinai CineStar belső berendezése, a zágrábi Franić & Šekoranja tervezőiroda munkáját dicséri.

A zágrábi tervezőiroda más, díjnyertes CineStar mozik belső berendezéséért is felelős, köztük a 2018-as Európa legjobb új építésű mozijának díjával büszkelkedő CineStar belső berendezése is az ő terveik után készült.

Körülbelül ennyit a háborúról, ami körül szakértők sora aggodalmaskodik Belfasttól České Budějovicéig.

Addig amíg nem zárják be a Ferizaj (szerbül Uroševac) melletti Camp Bondsteelt, illetve az amerikaiak nem vonulnak ki Koszovóból, nyugodtan lehet fagyizni és moziba járni, főleg most, hogy már van hova a CineStar jóvoltából.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava