Connect with us

Horvátország

BULI ÉS BILI: Hogyan mulattak a nővérek az egyik horvátországi Covid-kórházban?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Hallgasd meg ezt a cikket!

Sokkolta Horvátországot az a felvétel, amelyet az ottani RTL tett közzé pénteken este egy Covid-kórházból. Jóformán senki sem akarta elhinni, hogy ehhez fogható előfordulhat. A kórház vezetője az újságíróktól értesült először az esetről. Mindenki értetlenül állt a történtek előtt, és még az is felmerült, hogy mindez csak kacsa. Miközben a bulvársajtó lerágta a csontot a “covidos buliról”, hivatalos körökben is elemezni kezdték a helyzetet. Kiderült, hogy nem kacsa. Nézzük, mi is történt!

A buli…

Hangos zeneszó, éneklés, alkohol, bankjegyekkel megtűzdelt harmonika. Először azt hinné az ember, hogy lakodalomban van, és rögtön jön a mennyasszony is táncolni.

Vagy legalább egy falusi kocsmában, ahol a pincérnő a ház legjobb borát szolgálta fel, és attól emelkedett a hangulat. Elvégre is “egyszer élünk”, elmenni meg majd segít a “Covid-egy híján húsz”.

A felvételeken látható emberek ugyanis önfeledten mulattak: nincs távolság és nincsenek maszkok.

És aztán kiderül, hogy mindez se nem lakodalom, se nem vidéki kocsma, hanem a zágrábi Dubrava kórház, ahol covidos betegeket ápolnak, a felvételek pedig a hónap elején, vélhetően január 8-án készültek.

A nővérek és a kisegítő személyzet a következőképpen vezette le a feszültséget, miközben állítólag egy távozó kollégát búcsúztattak a rehabilitációs helyiségben, aminek akár szimbolikus tartalma is lehet.

Valójában bárhol is történt mindez, aligha egyeztethető össze a Horvátországban érvényben lévő óvintézkedésekkel, viszont jól mutatja, hogy az emberek a szigorításokba rokkannak bele, “ha nem viszi el őket a korona”.

…és a bili

A “botrányos felvételeket” nyilvánosságra hozó horvát RTL szerint a videót a kórház néhány alkalmazottja továbbította nekik.

A nővérek azért leplezték le az alagsorában mulatozó kollégákat, mert nem értettek egyet a történtekkel, bár egyes “rosszindulatú” internetes kommentek szerint a valódi ok az volt, hogy nem hívták meg őket a buliba.

Egyikük levelet is mellékelt a videóhoz, amely szerint pályafutása során soha nem találkozott ilyesmivel, pedig már húsz éve van az egészségügyben.

– Az epidemiológiai intézkedések megszegése, patakokban folyó alkohol, tamburaszó, éneklés és tánc, és mindez a kórház területén, az alkalmazottak szervezésében. Nem tudom, hogy engedélyezte-e valaki a zenészek jelenlétét, vagy erről tudott-e bárki is, de azt szeretném, hogy szankcionálják a résztvevőket. Azt hiszem, hogy ez rossz fényt vet a többi dolgozóra, akik az előírásoknak megfelelően végzik a munkájukat. Harcolunk a vírus ellen, miközben önmagunk terjesztjük. Dühös és kiábrándult vagyok

írta az egyik személy, aki segített a bilinek, hogy kiboruljon.

Az igazgató…

Ez a klasszikus “lost-lost” helyzet egy kórházigazgató számára: ha nem tudott róla, akkor az a baj, ha tudott róla, akkor viszont az a baj. Tehát igazgatói szempontból nagy a baj, a hebegés pedig nem segít.

Ivica Lukšić ügyvezetőként irányítja a zágrábi Dubrava kórházat, és először látta az inkriminált felvételeket, tehát őt sem hívták meg a buliba.

– Meg vagyok lepődve, és időt kell kérnem ahhoz, hogy utánanézzek a dolognak és a körülményeknek, mert csak úgy tudok részletesebben nyilatkozni az ügyről

– mondta az ügyvezető igazgató, akit az RTL riportere tájékoztatott arról is, hogy az ügyről már suttogtak a kórházban.

– Nézze, ezek az információk nem jutottak el hozzám… Azzal tisztában kell lennünk, hogy a kórházban fárasztó munka folyik, és látnom kell, hogy mi vezetetett ehhez, mert csak így tudok részletekkel szolgálni

– mondta az ügyvezető igazgató, aki a fent említett “lost-lost” helyzetben találta magát.

…és a nővér, aki férfi

Az már önmagában is súrolja a balkáni abszurd kategóriáját, hogy a Horvátországi Egészségügyi Nővérek Kamarájának elnöke egy férfi, az viszont már vicc, ahogyan védelmezte kolléganőit.

Mario Gazić jelezte, hogy a “nővérek kamarája” mindenekelőtt jelentést kér a Dubrava kórháztól azzal kapcsolatban, hogy kik érintettek az ügyben, és ezt követően lefolytatják az etikai eljárásokat.

– Az én személyes véleményem, hogy nem kell lenyakazni a nővéreket, mert ennek most nincs itt az ideje. Nem követtek el semmiféle szakmai mulasztást a munkájuk során, legfeljebb etikai eltévelyedés róható fel nekik

– mondta Gazić a horvát RTL-nek nyilatkozva.

Vili Beroš szerint a nővéreknek példát kell mutatniuk, amit pedig a zágrábi Covid-kórházban bulizók tettek, az semmiképpen sem példaértékű.

– Példanélküli ez a viselkedés ilyen járványos időkben, tekintetbe véve azt is, amit a Dubrava kórházban tesznek a legsúlyosabb, covidos betegek kezelése érdekében. A kórház nem az ilyen események helyszíne, az egészségügyi szakembereknek pedig példát kell statuálniuk a viselkedésükkel és az epidemiológiai intézkedések betartásával

– jelentette ki dörgedelmesen Beroš, amire a horvát Index előhúzott egy fényképet az egészségügyi miniszter előéletéből. A kép az Instagramon jelent meg, de már nem elérhető Beroš profilján.

A tavaly nyáron készült képen a miniszter láthatóan nem tartja be a “szociális távolságot” miközben egy női kezet csókolgat.

Vili Beroš önkritikát gyakorolt, és beismerte, hogy ilyesmit valóban nem kellett volna tennie. Kérdés azonban, hogy a mulatozó nővérek részéről elegendő lesz-e az önkritika?Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava