PANDÓRA SZELENCÉJE: Egy görög olimpikon nemi erőszakkal vádolja sportága egyik vezető tisztségviselőjét

Olvasási idő: 2 perc

Szofia Bekatorou görög olimpikon kinyitotta Pandóra szelencéjét azzal, hogy nemi erőszakkal vádolta meg a Görög Vitorlázó Szövetség (EIO) alelnökét. Azóta egyre több sportolónő számol be arról, hogy szexuálisan zaklatták.

Szívből jövő üzenet

A hír sokként ért mindenkit, hiszen Bekatorou vádjai egy olyan tabutémát hoztak felszínre, amely nemcsak a sport világát mételyezi meg, hanem általában véve az egész görög társadalmat.

Mivel egyre több női sportoló beszél arról, hogy a múltban szexuális zaklatás áldozata volt, a politikusok azt ígérik, hogy kezelik a problémát, ami túlmutat a sport világán.

Kiriakosz Micotakisz miniszterelnök egy hosszú, szívből jövő üzenetet tett közzé Bekatorou bátor lépéséről, és kijelentette, hogy ez egy társadalmi probléma, amit az államnak kell megoldania.

Egy nappal azután állt ki a nyilvánosság elé a történetével, hogy Mania Bikov triatlonista és Rabea Iatridu úszó is beszámolt az általuk a sport világában átélt borzalmakról.

Beszélt az általa tapasztalt szexuális zaklatásról Niki Bakojannisz magasugró is, aki az 1996-os nyári olimpián ezüstérmet nyert.

Igyunk meg egy kávét!

Bakojannisz azt nyilatkozta, hogy őt ugyan nem bántalmazták szexuálisan, de 29 éves korában tisztességtelen ajánlatot tett neki a Görög Atlétikai Szövetség (SEGAS) egyik, azóta már elhunyt vezetője.

Ez nem volt szexuális bántalmazás, szexuális zaklatás volt

– mondta Bakojannisz, hozzátéve, hogy az illető 50 évvel idősebb volt nála, emiatt is megdöbbentette a dolog.

Azt mondta, igyunk meg egy kávét, és beszélgessünk a sportokról… csak később értettem meg, hogy más járt a fejében” – mondta Bakojannisz, hozzátéve, hogy egy sportolótársát kérte meg, hogy mentse ki a kellemetlen szituációból.

Marina Pszichogjiu görög vitorlázóbajnok is megtörte a hallgatását, hogy végre beszéljen a vitorlázó szövetség egyik tagjához kötődő borzalmas élményéről.

A sport világában felbukkanó szexuális ragadozókról ezt írta a Facebookon:

Az elkövetők változatlanul folytatják, amit csinálnak, és ha egy nő nem enged nekik, mennek tovább a következőhöz.

Az őt ért zaklatásról azt írta:

1993 tavaszán 20 éves voltam. Megnyertem az országos selejtezőt, és könyörögtem a szövetségnek, hogy a válogatott tagja lehessek.

Miután részt vett egy megbeszélésen a vitorlázó szövetség tagjaival, odament hozzá a szövetség egyik tagja, aki a sportoló „nagyapjával egyidős” lehetett, és felajánlotta, hogy elviszi autóval.

Azt mondta, ahhoz, hogy elérjem a célomat, kell lennie valakinek a szövetségben, aki harcol értem, és ő hajlandó erre, ha jó kislány leszek. Kedves szavakkal hízelgett, majd megfogta a lábam, nagyon közel jött hozzám, azt mondta, ne féljek, és ami történni fog, az én érdekemet szolgálja, aztán megpróbált megcsókolni

– írta a sportolónő.

Biztonságosabb közeg

Pszichogjiu azzal zárta a bejegyzését, hogy nem a szexuális ragadozók megbüntetése a célja, hanem hogy létrejöjjön „egy biztonságosabb közeg mindenki számára a társadalomban, és megszüntessük az ilyen helyzeteket lehetővé tevő körülményeket”.

A helyettes sportminiszter, Lefterisz Avgenakisz úgy nyilatkozott, hogy a sportági szövetségek tagjai által elkövetett szexuális zaklatások ügyével foglalkozik a sporttörvény új reformja.

Mindent megteszünk, elmegyünk a falig, nemcsak Szofia Bekatorou és a többi nyilvánosan megszólaló sportoló ügyében, hanem a sportreformhoz kapcsolódó összes ügyben

– mondta a miniszter.

A nem profi sportolóknak egy nagy, egészséges része megérdemli és elvárja ezt. A többség oldalán vagyunk, nem a kevesekén

– mondta Avgenakisz, utóbbi kifejezéssel a hivatalukat régóta betöltő sportszövetségi tagokra utalva.

Nem azokkal vagyunk, akik hangoskodnak, mert el fogják veszíteni a posztjukat. A reformok jobb környezetet fognak teremteni a sportolóink következő nemzedékének.

Maga a vitorlázó szövetség első körben úgy reagált Bekatorou vádjaira, hogy azzal még több sportolót dühített fel, és a görög társadalom jelentős részét is: az EIO hivatalos válaszában „kellemetlen incidensnek” nevezte a nemierőszak-kísérletet.

Még a szövetség vezetésében ülő nők is jelentéktelennek tartották Bekatorou vádjait. Csak Joannisz Papadimitriu, a válogatott edzője mondott le az eset nyilvánosságra kerülése után.görög PANDÓRA SZELENCÉJE: Egy görög olimpikon nemi erőszakkal vádolja sportága egyik vezető tisztségviselőjét balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!