Connect with us

Görögország

FOCITÖRZSEK: Egy halott, sok sérült Athénban, 7 görög rendőri vezetőt leváltottak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Athén Dinamo
Halál Athénban, ahol ismét összecsaptak a focitörzsek

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Szóval – bár az internetező aranyhalak ezt már időközben feledni látszanak -, az történt, hogy Athén elővárosában hétfőről keddre virradóra összecsaptak a zágrábi Dinamo Bad Blue Boys szurkolócsoportjának tagjai a helyi AEK Original 21 szurkolóival. A “buliban”, amely háborús zónává változtatta az AEK stadionjának környékét, részt vettek a zágrábiak oldalán harcoló athéni Panathinaikosz, valamint az AEK szurkolóit támogató szaloniki Arisz huligánja is, a Gate 13 és a Super3. Ha nem lett volna halálos áldozata a “murinak”, nyilván a médiavisszhang sem lett volna akkora, amekkora volt, és lehet hogy az athéni rendőrség is megúszta volna leváltások nélkül, de sajnos egy szerencsétlent halálra késeltek, többen súlyos sérülésekkel kerültek kórházba.

Görög-horvát médiaháború

Az események nyomán kitörő médiaháború még mindig tart.

A görögök nácikról, horvát gyilkosokról cikkeznek, az AEK próbál a zavarosban halászni, és kemény büntetést követel a zágrábi Dinamo számára, talán abban reménykedve, hogy megmérettetés nélkül kerül a következő fordulóba.

A Dinamo tájékoztatása szerint a történtek után az AEK-Dinamo közötti első összecsapásra augusztus 15-én kerül sor Zágrábban, a visszavágót négy nappal később, 19-én játszák Zágrábban. A képen a Dinamo csapata az AEK stadionjában (Forrás: GNK Dinamo)

A horvátok ugyanakkor a rend kedvéért elítélik a szurkolók ámokfutását, de nem felejtik el megemlíteni, hogy mind a horvát, mind a montenegrói rendőrség figyelmeztette görög kollégákat a horvát szurkolói konvoj vonulására.

A montenegróiak még a rendszámokat is megküldték a görögöknek, de hiába.

Egyúttal nem káröröm nélkül, a horvát média előszeretettel hangoztatja azt a nem hivatalos információt, miszerint a görög rendőrség az ujjlenyomatok alapján állítólag megállapította, hogy a gyilkos voltaképpen nem is horvát, hanem görög.

A zágrábi Dinamó időközben éles hangú nyilatkozatában elítélte az AEK mesterkedését, mondván, hogy a Dinamo mindent megtett annak érdekében, hogy ne kerüljön sor zavargásokra, betartva az UEFA összes vonatkozó szabályát és előírását.

A horvát fórumokon megoszlanak a vélemények, körülbelül fele-fele arányban mocskolják az “idiótákat” és egymást, illetve dicsőítik a horvát “hősöket”, és figyelmeztetik a BBB ellen posztolókat, hogy esetleg ők is sorra kerülhetnek.

Én személy szerint értem, hogy Európa-szerte a politika amolyan hasznos biztonsági szelepként tekint a szurkolók egymás közötti bunyózására, mert sokkal jobb, ha a foci körül civakodnak a kedves szavazók, semmint a húsba vágó belpolitikai problémák miatt vonulnak az utcákra.

Közben persze a beépített emberek árgus szemmel követik a szurkolócsoportokat, nehogy valamilyen sörözőben “nagyszerű”, esetleg kormányváltó ötletekkel töltse meg a fejüket valaki.

Ugyanakkor azt is hozzáteszem, hogy bár nem tartozom Thatcher bárónő bámulói közé, annyit elismerek, hogy Maggie sikeresen megrendszabályozta a kontinenst egykor rettegésben tartó angol focihuligánokat.

Athén Dinamo

Több mint száz huligánt vettek őrizetbe Athénban, kilencven százalékuk horvát (Forrás: Hooligans.cz)

Tehát kellő politikai akarattal ezt a kérdést is rendezni lehetne, de akkor ugrik a biztonsági szelep, azt meg senki sem akarja igazán, pláne nem a Balkánon, ahol a kormányok és a szurkolócsoportok nemegyszer összefognak a “nemzeti célok megvalósítása érdekében”.

“Vitézkedés” a kontinensen

Mint minden egyéb a Balkánon, az Athénban egymásnak feszülő szurkolócsoportok története is rendkívül komplikált.

Az AEK klubot a Törökországból menekülő görögök alapították a huszadik század elején, ezért az 1987-ben létrejött Original 21-es csoport a mai napig is támogatja a menekülteket, többek között a Palesztin Felszabadítási Szervezetet is.

Az Original 21 tagja a legnagyobb európai baloldali szurkolói tömörülésnek az ún. “testvériség háromszögnek”, amelyet a görög AEK, a francia Marseille és az olasz Livorno szurkolói képeznek.

Emlékezetes, hogy a 2018-as Bajnokok Ligájában az AEK-Ajax meccs ürügyén az Original 21 összecsapott a holland csapat ultráival, molotov-koktéllal támadva a hollandokat.

A meccsen kitűzték a palesztinok és a Hezbollah (Irán-barát libanoni szervezet) zászlait, valamint nagy felirattal üzentek a FIFA-nak és az UEFA-nak a korrupció bajnokaiként bélyegezve meg őket.

Ugyancsak 2018-ban, az AEK, ezúttal már az Európa Ligában a kijevi Dinamóval ütközött meg.

Jóval a mérkőzés előtt az antifasiszta mozgalom készültségben volt, a Rouvikonas anarchista kollektíva ugyanis arra figyelmeztetett, hogy a Dinamo szurkolói és a Jobb Szektor félkatonai csoport tagjai az Egyesült Államok és az EU által támogatott náci hadsereget alkotják, amely több ezer bűncselekményért felelős, mint például az ukrajnai Odesszában egy épület elleni gyújtogatásos támadás, amely 300 ember élve történt elégetését eredményezte.

Az anarchisták nyilatkozatukban kijelentették, hogy “normális körülmények között semmi sem közömbösebb egy anarchista kollektíva iránt, mint egy futballmeccs”, ugyanakkor sietve leszögezték, hogy mostanság nem beszélhetünk normális körülményekről.

A Dinamo Kijev játékosai mellett jelentős számú szervezett szurkoló is vártak Athénba, mint általában ilyen helyzetekben szokás, a szervezett Dinamo Kijev szurkolók jelenléte pedig kihívást jelent az egész antifasiszta világ számára, függetlenül attól, hogy köze van-e a futballhoz vagy sem.

A Bad Blue Boys sem imaegylet

A Bad Blue Boys hivatalosan 1986-ban alakult. Tagjai közül sokan részt vettek a horvát honvédő háborúban, politikailag inkább jobboldalinak, esetleg szélsőjobboldalinak számítanak, de az ideológia nem játszik nagyobb szerepet a csoport életében.

A BBB mindig is hajlott az angol típusú szurkolás felé (szurkolás az egész mérkőzés alatt, zavargások – 1988-ban az olasz Super Tifben Európa harmadik huligán csoportjának nyilvánították őket a liverpooli és Chelsea-szurkolók után), és újabban az olasz típusú szurkolást is űzik (koreográfiák, zászlók).

Athén Dinamo

Gyűlölet, vér és könny – pokol a maksimiri stadionban és a környékén – a zágrábi Večernji list címoldala 1990. május 14-én

A legutóbbi délszláv háborúk kitöréséhez is hozzájárultak, 1990 május 13-án a Dinamo a belgrádi Crvena Zvezdával játszott Zágrábban.

A stadionban a vendégszurkolók, a Delik (török könnyűlovasság, szerbül Delije) provokációi már a mérkőzés kezdete előtt megkezdődtek, és fizikai összecsapásban csúcsosodtak ki a Dinamo szurkolóinak egy kisebb csoportjával a déli lelátón.

Ezzel párhuzamosan az északi lelátónál a Bad Blue Boys lebontotta a kerítést, és dél felé indult, hogy segítsen a néhány Dinamo-szimpatizánsnak.

Később ezt sokan a háború első ütközeteként tartották számon, megalapozva a BBB legendáját.

A kontinensen történt szinte rendszeres randalírozásaik nem kerülték el a neves amerikai portál a Bleacherreport.com figyelmét sem.

A tengerentúliak listát készítettek a legfélelmetesebb európai rajongói csoportokról, köztük volt a Bad Blue Boys is: ezen a listán a Dinamo szurkolói a hetedik helyet szerezték meg.

– A Bad Blue Boys az A-listás csoportban van, amely arról híres, hogy megfélemlítik az ellenfelet. Mint a legtöbb hardcore csoport, az ő szurkolásuk is éneklés és fáklyák kombinációja, de néha elveszítik az önuralmukat. De nem mindig rosszak. A Tottenham elleni mérkőzés után a White Hart Lane-en, amikor a Dinamot 4:0-ra verte az angol csapat, a Bad Blue Boyst dicsérték az angol szurkolók és az angol média, mondván, hogy az egész mérkőzésen szívből éljenezték csapatukat, annak ellenére, hogy veszítettek

– olvasható a BleacherReport leírásában.

Athén Dinamo

A kijevi Dinamo szurkolói szerint a BBB Európa királya, amit néhány aknavetőgránátra mázolt felirattal is alátámasztottak (Forrás: Hooligans.cz)

Az egyik fenti megállapítás alapján az egész antifasiszta világ számára veszélyt jelentő kijevi Dinamo szurkolói szerint a legnagyobb európai baloldali szurkolói tömörüléshez tartozókkal vívott athéni háború után a BBB egyértelműen Európa királya, amit aknavetőgránátra mázolt feliratokkal is alátámasztottak.

Athén-Belgrád-Split háromszög

A történethez még hozzátartozik, hogy ami Athénban történt, az nem a vége, hanem a kezdete az idei horvát-görög fociháborúnak, holnap (augusztus 10-én) ugyanis a horvát Hajduk Splitben fogadja a görög PAOK-ot a Konferencia Liga harmadik elődöntőjének első mérkőzésén.

A horvát hatóságok remélik, hogy nem kerül sor hasonló incidensre, mint Athénban, miután már az ottani események előtt nagy kockázatú találkozónak minősítették az összecsapást, és kitiltották róla a görög szurkolókat, biztos, ami biztos.

Biztonsági szakértők szerint azonban ennek ellenére komolyan kell venni a találkozót, mert egy bosszúra szomjazó görög csoport esetleg beszivároghat a mérkőzésre, a PAOK huligánjai számára pedig további motivációt jelenthet, hogy testvéri kapcsolatokat ápolnak egy szerbiai csapat, a belgrádi Partizan szurkolóival.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország16 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava