Connect with us

Görögország

FOCITÖRZSEK: Egy halott, sok sérült Athénban, 7 görög rendőri vezetőt leváltottak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Athén Dinamo
Halál Athénban, ahol ismét összecsaptak a focitörzsek
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 6 perc

Szóval – bár az internetező aranyhalak ezt már időközben feledni látszanak -, az történt, hogy Athén elővárosában hétfőről keddre virradóra összecsaptak a zágrábi Dinamo Bad Blue Boys szurkolócsoportjának tagjai a helyi AEK Original 21 szurkolóival. A “buliban”, amely háborús zónává változtatta az AEK stadionjának környékét, részt vettek a zágrábiak oldalán harcoló athéni Panathinaikosz, valamint az AEK szurkolóit támogató szaloniki Arisz huligánja is, a Gate 13 és a Super3. Ha nem lett volna halálos áldozata a “murinak”, nyilván a médiavisszhang sem lett volna akkora, amekkora volt, és lehet hogy az athéni rendőrség is megúszta volna leváltások nélkül, de sajnos egy szerencsétlent halálra késeltek, többen súlyos sérülésekkel kerültek kórházba.

Görög-horvát médiaháború

Az események nyomán kitörő médiaháború még mindig tart.

A görögök nácikról, horvát gyilkosokról cikkeznek, az AEK próbál a zavarosban halászni, és kemény büntetést követel a zágrábi Dinamo számára, talán abban reménykedve, hogy megmérettetés nélkül kerül a következő fordulóba.

aek dinamo

A Dinamo tájékoztatása szerint a történtek után az AEK-Dinamo közötti első összecsapásra augusztus 15-én kerül sor Zágrábban, a visszavágót négy nappal később, 19-én játszák Zágrábban. A képen a Dinamo csapata az AEK stadionjában (Forrás: GNK Dinamo)

A horvátok ugyanakkor a rend kedvéért elítélik a szurkolók ámokfutását, de nem felejtik el megemlíteni, hogy mind a horvát, mind a montenegrói rendőrség figyelmeztette görög kollégákat a horvát szurkolói konvoj vonulására.

A montenegróiak még a rendszámokat is megküldték a görögöknek, de hiába.

Egyúttal nem káröröm nélkül, a horvát média előszeretettel hangoztatja azt a nem hivatalos információt, miszerint a görög rendőrség az ujjlenyomatok alapján állítólag megállapította, hogy a gyilkos voltaképpen nem is horvát, hanem görög.

A zágrábi Dinamó időközben éles hangú nyilatkozatában elítélte az AEK mesterkedését, mondván, hogy a Dinamo mindent megtett annak érdekében, hogy ne kerüljön sor zavargásokra, betartva az UEFA összes vonatkozó szabályát és előírását.

A horvát fórumokon megoszlanak a vélemények, körülbelül fele-fele arányban mocskolják az “idiótákat” és egymást, illetve dicsőítik a horvát “hősöket”, és figyelmeztetik a BBB ellen posztolókat, hogy esetleg ők is sorra kerülhetnek.

Én személy szerint értem, hogy Európa-szerte a politika amolyan hasznos biztonsági szelepként tekint a szurkolók egymás közötti bunyózására, mert sokkal jobb, ha a foci körül civakodnak a kedves szavazók, semmint a húsba vágó belpolitikai problémák miatt vonulnak az utcákra.

Közben persze a beépített emberek árgus szemmel követik a szurkolócsoportokat, nehogy valamilyen sörözőben “nagyszerű”, esetleg kormányváltó ötletekkel töltse meg a fejüket valaki.

Ugyanakkor azt is hozzáteszem, hogy bár nem tartozom Thatcher bárónő bámulói közé, annyit elismerek, hogy Maggie sikeresen megrendszabályozta a kontinenst egykor rettegésben tartó angol focihuligánokat.

Athén Dinamo

Több mint száz huligánt vettek őrizetbe Athénban, kilencven százalékuk horvát (Forrás: Hooligans.cz)

Tehát kellő politikai akarattal ezt a kérdést is rendezni lehetne, de akkor ugrik a biztonsági szelep, azt meg senki sem akarja igazán, pláne nem a Balkánon, ahol a kormányok és a szurkolócsoportok nemegyszer összefognak a “nemzeti célok megvalósítása érdekében”.

“Vitézkedés” a kontinensen

Mint minden egyéb a Balkánon, az Athénban egymásnak feszülő szurkolócsoportok története is rendkívül komplikált.

Az AEK klubot a Törökországból menekülő görögök alapították a huszadik század elején, ezért az 1987-ben létrejött Original 21-es csoport a mai napig is támogatja a menekülteket, többek között a Palesztin Felszabadítási Szervezetet is.

Az Original 21 tagja a legnagyobb európai baloldali szurkolói tömörülésnek az ún. “testvériség háromszögnek”, amelyet a görög AEK, a francia Marseille és az olasz Livorno szurkolói képeznek.

Emlékezetes, hogy a 2018-as Bajnokok Ligájában az AEK-Ajax meccs ürügyén az Original 21 összecsapott a holland csapat ultráival, molotov-koktéllal támadva a hollandokat.

A meccsen kitűzték a palesztinok és a Hezbollah (Irán-barát libanoni szervezet) zászlait, valamint nagy felirattal üzentek a FIFA-nak és az UEFA-nak a korrupció bajnokaiként bélyegezve meg őket.

Ugyancsak 2018-ban, az AEK, ezúttal már az Európa Ligában a kijevi Dinamóval ütközött meg.

Jóval a mérkőzés előtt az antifasiszta mozgalom készültségben volt, a Rouvikonas anarchista kollektíva ugyanis arra figyelmeztetett, hogy a Dinamo szurkolói és a Jobb Szektor félkatonai csoport tagjai az Egyesült Államok és az EU által támogatott náci hadsereget alkotják, amely több ezer bűncselekményért felelős, mint például az ukrajnai Odesszában egy épület elleni gyújtogatásos támadás, amely 300 ember élve történt elégetését eredményezte.

Az anarchisták nyilatkozatukban kijelentették, hogy “normális körülmények között semmi sem közömbösebb egy anarchista kollektíva iránt, mint egy futballmeccs”, ugyanakkor sietve leszögezték, hogy mostanság nem beszélhetünk normális körülményekről.

A Dinamo Kijev játékosai mellett jelentős számú szervezett szurkoló is vártak Athénba, mint általában ilyen helyzetekben szokás, a szervezett Dinamo Kijev szurkolók jelenléte pedig kihívást jelent az egész antifasiszta világ számára, függetlenül attól, hogy köze van-e a futballhoz vagy sem.

A Bad Blue Boys sem imaegylet

A Bad Blue Boys hivatalosan 1986-ban alakult. Tagjai közül sokan részt vettek a horvát honvédő háborúban, politikailag inkább jobboldalinak, esetleg szélsőjobboldalinak számítanak, de az ideológia nem játszik nagyobb szerepet a csoport életében.

A BBB mindig is hajlott az angol típusú szurkolás felé (szurkolás az egész mérkőzés alatt, zavargások – 1988-ban az olasz Super Tifben Európa harmadik huligán csoportjának nyilvánították őket a liverpooli és Chelsea-szurkolók után), és újabban az olasz típusú szurkolást is űzik (koreográfiák, zászlók).

Athén Dinamo

Gyűlölet, vér és könny – pokol a maksimiri stadionban és a környékén – a zágrábi Večernji list címoldala 1990. május 14-én

A legutóbbi délszláv háborúk kitöréséhez is hozzájárultak, 1990 május 13-án a Dinamo a belgrádi Crvena Zvezdával játszott Zágrábban.

A stadionban a vendégszurkolók, a Delik (török könnyűlovasság, szerbül Delije) provokációi már a mérkőzés kezdete előtt megkezdődtek, és fizikai összecsapásban csúcsosodtak ki a Dinamo szurkolóinak egy kisebb csoportjával a déli lelátón.

Ezzel párhuzamosan az északi lelátónál a Bad Blue Boys lebontotta a kerítést, és dél felé indult, hogy segítsen a néhány Dinamo-szimpatizánsnak.

Később ezt sokan a háború első ütközeteként tartották számon, megalapozva a BBB legendáját.

A kontinensen történt szinte rendszeres randalírozásaik nem kerülték el a neves amerikai portál a Bleacherreport.com figyelmét sem.

A tengerentúliak listát készítettek a legfélelmetesebb európai rajongói csoportokról, köztük volt a Bad Blue Boys is: ezen a listán a Dinamo szurkolói a hetedik helyet szerezték meg.

– A Bad Blue Boys az A-listás csoportban van, amely arról híres, hogy megfélemlítik az ellenfelet. Mint a legtöbb hardcore csoport, az ő szurkolásuk is éneklés és fáklyák kombinációja, de néha elveszítik az önuralmukat. De nem mindig rosszak. A Tottenham elleni mérkőzés után a White Hart Lane-en, amikor a Dinamot 4:0-ra verte az angol csapat, a Bad Blue Boyst dicsérték az angol szurkolók és az angol média, mondván, hogy az egész mérkőzésen szívből éljenezték csapatukat, annak ellenére, hogy veszítettek

– olvasható a BleacherReport leírásában.

Athén Dinamo

A kijevi Dinamo szurkolói szerint a BBB Európa királya, amit néhány aknavetőgránátra mázolt felirattal is alátámasztottak (Forrás: Hooligans.cz)

Az egyik fenti megállapítás alapján az egész antifasiszta világ számára veszélyt jelentő kijevi Dinamo szurkolói szerint a legnagyobb európai baloldali szurkolói tömörüléshez tartozókkal vívott athéni háború után a BBB egyértelműen Európa királya, amit aknavetőgránátra mázolt feliratokkal is alátámasztottak.

Athén-Belgrád-Split háromszög

A történethez még hozzátartozik, hogy ami Athénban történt, az nem a vége, hanem a kezdete az idei horvát-görög fociháborúnak, holnap (augusztus 10-én) ugyanis a horvát Hajduk Splitben fogadja a görög PAOK-ot a Konferencia Liga harmadik elődöntőjének első mérkőzésén.

A horvát hatóságok remélik, hogy nem kerül sor hasonló incidensre, mint Athénban, miután már az ottani események előtt nagy kockázatú találkozónak minősítették az összecsapást, és kitiltották róla a görög szurkolókat, biztos, ami biztos.

Biztonsági szakértők szerint azonban ennek ellenére komolyan kell venni a találkozót, mert egy bosszúra szomjazó görög csoport esetleg beszivároghat a mérkőzésre, a PAOK huligánjai számára pedig további motivációt jelenthet, hogy testvéri kapcsolatokat ápolnak egy szerbiai csapat, a belgrádi Partizan szurkolóival.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Görögország

Plenković mentené a Dinamo huligánjait, Zelenszkij pilóták képzését kérte Athénban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Zelenszkij, pilóták, Ukrajna
ÜNNEP VAGY VALAMI MÁS? Vacsorára gyűlt össze a húsz éve előszobázók nagy családja (Forrás: Ekatherimini)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Bár nem azért utazott a görög fővárosba – Andrej Plenković horvát miniszterelnök a regionális vezetők informális találkozójára ment a Thesszaloniki Nyilatkozat 20. évfordulója alkalmából -, az esemény előtt azonban kétoldalú találkozót folytatott a házigazda Kiriákosz Micotákisszal. A beszélgetés középpontjában a nemrég letartóztatott Dinamo-szurkolók, illetve az általuk kiváltott görögországi zavargások álltak, amelyekben egy személy életét vesztette. Megérkezett Athénba Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, akinek három kívánsága is volt a görög miniszterelnök irányába.

Mi lesz a 102 hülyegyerek sorsa?

Sajnos, a bebörtönzött horvát rendbontók száma nem 101, hanem 102, így kútba esett a poénkodás a dalmát kiskutyákkal. A gond azzal van, hogy a görög börtönök nem sokban különböznek a török börtönöktől, azaz meglehetősen randa helynek számítanak.

Ez a horvát ördögfiókák számára már önmagában véve is rossz hír, mert ugye, a görög börtönökben elsősorban görögök vannak, köztük AEK-szurkolók is, de a helyzet ennél is cifrább, mert szép számmal vannak szerb bűnözők is, akik itt töltik a büntetésüket.

Amikor kiderült, hogy a huligánokat vizsgálati fogságba helyezik, érkezett is pár szívhez szóló üzenet, hogy onnan élve nem kerülnek ki. Ez pedig Horvátországban verte ki a biztosítékot, mert még a legmarconább huligánnak is van mamája.

A szülők jajveszékelése szépen töltötte a hasábokat, egyes ellenzéki politikusok rá is mozdultak a kínálkozó alkalomra, sőt Milanović köztársasági elnök is mondott pár zokibondosat, amit persze a görög bulvárlapok idéztek vért szimatolva.

Zelenszkij pilóták Ukrajna

Andrej Plenković Görögországba elvitta magával Daniel Markićot, a horvát polgári titkosszolgálat, a SOA első emberét is, aki a képen balról az első (Forrás: X-platform, Andrej Plenković )

Ebben a helyzetben ajánlatosnak tűnt némi tűzoltás, amit Plenković miniszterelnök, alias Plenx most Athénban végre is hajtott.

– Álláspontunk világos, határozottan elítéltük a huliganizmust, sajnálatunkat fejeztük ki az emberélet elvesztése miatt, ellenezzük a szurkolói erőszakot

– jelentette ki Plenx athéni nyilatkozata elején.

– A görög miniszterelnök azt mondta, hogy garantálni tudja a fogva tartott horvát állampolgárok biztonságát a görög őrizetben, ugyanakkor követeltük, hogy tisztességes tárgyalást kapjanak a rendbontásban résztvevők, harmadszor pedig követeltük, hogy azok, akik csak kihágást követtek el, térjenek vissza Horvátországba

– tette hozzá a horvát miniszterelnök a sajtótájékoztatón.

Plenković arról is beszélt, hogy a görög rendőrség még nyomoz, és megerősítette, hogy látta a legfrissebb felvételeket, mellékesen szólva mi is megnéztük, de annyira pixelesek, hogy jóformán semmi olyat nem láttunk rajtuk, ami perdöntő lenne.

Szavai szerint, figyelemmel kísérik a médiát, de egyelőre semmit sem tud a tettes kilétéről, és abban sem biztos, hogy a most bemutatott új videó mentesíti-e a horvát szurkolókat a gyilkosság vádja alól.

A horvát miniszterelnök úgy vélte, hogy egyébként meg minden a görög rendőrség és a görög hatóságok kezében van, ők végzik a nyomozást.

Rendhagyó helyzet

Plenković a görög miniszterelnökkel folytatott találkozóról szólva elmondta, hogy Micotákisz szerint a nyomozás még néhány hétig eltarthat, merthogy időbe telik, amíg minden bizonyítékot, minden felvételt megnéznek, és beszélnek a gyanúsítottakkal, de ez is jóval kevesebb, mint amire számítani lehetett.

A horvát miniszterelnök megismételte, hogy a zágrábi kormány sajnálatát és részvétét fejezte ki Micotákisznak a bunyóban megszúrt görög állampolgár halála miatt, de ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a horvát fél írásban benyújtotta a fent felsorolt kérelmeket a görög hatóságokhoz.

– Megteszünk mindent állampolgáraink érdekében, de tiszteletben kell tartanunk az igazságszolgáltatás függetlenségét. Nem emlékszem, hogy valaha is ilyen helyzettel szembesült volna a horvát kormány, hogy hirtelenjében ennyi horvát állampolgárt tartottak fogva egy külföldi országban

– jegyezte meg végül Plenković.

Zelenszkij is besurrant

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök máskülönben hétfő este vacsorán fogadta a Nyugat-Balkán és az EU-tagállamok vezetőit a Maximos kastélyban, hogy informális vitát folytasson velük az EU bővítéséről és a régió európai jövőjéről, és egyúttal kiemelje Görögország szerepét a stabilitás, valamint a béke és az energiabiztonság pilléreként a Balkánon és Délkelet-Európában.

Görög kormányzati források hangsúlyozták, hogy a vacsorára szimbolikusan az egykori EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozón elfogadott Thesszaloniki Nyilatkozat 20. évfordulóján került sor, amikor ezek az országok először állapodtak meg arról, hogy a Balkán jövője az EU-ban van. Ennek vagy húsz éve, az sem most volt.

A találkozón részt vett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is. Ugyanakkor Athénba érkezett Horvátország, Bulgária és Románia miniszterelnöke – Andrej Plenković, Nikolai Denkov és Ion-Marcel Ciolacu, valamint Aleksandar Vučić szerb elnök, Jakov Milatović montenegrói államfő, Dimitar Kovacsevszki észak-macedón miniszterelnök, Albin Kurti koszovói miniszterelnök, Borjana Krišto, a bosznia-hercegovinai minisztertanács elnöke és Maia Sandu moldovai elnök.

Edi Rama albán miniszterelnök viszont kimaradt a buliból, miután Athén és Tirana diplomáciai perpatvart folytat Fredi Beleri, Himare város görög etnikumú polgármesterének folyamatos bebörtönzése miatt.

Zelenszkij pilóták, Ukrajna

Zelenszkij ismét a figyelem középpontjában volt

Besurant visszont a találkozóra Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, bár Ukrajna nemigen tartozik a Balkánhoz, viszont a bővítésben igencsak érdekelt, és ilyen szempontból sokkal jobb pozícióban van, mint azok a balkáni államok, amelyek már húsz éve előszobáznak.

Zelenszkij nagy titoktartás közepette érkezett meg a csúcsra, de ha már ott volt, akkor Görögország segítségét kérte az F16-os pilóták kiképzéséhez, valamint a gabonafolyosó stabilitásának biztosításához, és emlékeztetett azokra az ígéretekre, hogy a görögök részt vesznek Odessza újjáépítésében.

Mindebből kiderül, hogy a Thesszaloniki Nyilatkozat huszadik évfordulója alkalmából rendezett vacsora minden másról szólt, csak nem az Európai Unió további bővítéséről, bár ne tagadjuk, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök külön-külön találkozott az érintett országok vezetőivel, mint például a macedón és a koszovói miniszterelnökkel, illetve a szerb elnökkel.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava