Connect with us

Borászat

BORDIPLOMÁCIA: Horvát borok Joe Biden beiktatásán

Avatar photo

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

borok dingac zinfandel
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Joe Biden – akit majd január 20-án iktatnak be az elnöki tisztségbe – rajong a dalmát borokért, illetve kétféle dalmát borért. Az alábbiakban említésre kerülő egyik bort issza Boris Johnson brit miniszterelnök is, a brit uralkodó család pedig koronázásra és egyéb ünnepségre egy harmadik horvát bort rendel.

A Dingač és a Zinfandel

Amikor a kilencvenes évek végén Robert Bob Benmosche neves amerikai üzletember Dubrovnikban és környékén járt, feltette magának a kérdést: “Bob, mit akarsz te csinálni, ha nyugdíjba vonulsz?”

Miután megragadta a táj szépsége, arra az elhatározásra jutott, hogy a borászat éppen megfelelő foglalatosság az üzleti élet hektikus tempója után, és 2006-ban megvásárolta azt a két melletti telket, ahol ma a Benmosche család horvátországi rezidenciája és borgazdasága található.

Az ültetvény telepítésekor 1600 tőke kaliforniai zinfandelt hozatott, de egy szerencsés fordulat hozzásegítette három tőke crljenac, a zinfandel “genetikai apjának” megvásárlásához.

Az időközben elhunyt alapító rendelkezései szerint a kis borászat, amelyet lényegileg a Bura-Mrgudić helybeli borász dinasztia 21-edik nemzedéke irányít, csak két fajta bort állít elő, a dingačot és a zinfandelt, Benmosche Family Dingač illetve Benmosche Family Zinfandel néven.

Az amerikai demokraták az Obama-kormány idején ismerkedhettek meg Benmosche príma boraival, amikor az amerikai kormányzat az üzletembert az egyik nagy biztosítóvállalat konszolidálásával bízta meg.

A zágrábi Nova TV értesülései szerint, Joe Biden kifejezetten utasította a személyzetet, hogy beiktatásán a Benmosche család borait is fel kell szolgálni.

Dalmát eredet

A horvát-amerikai bordiplomáciában szimbólumértékű, hogy a kaliforniai zinfandelt dalmát telepesek honosították meg, még a 19. században, de eredete egészen 2000-ig misztériumnak számított az Egyesült Államokban.

Egészen addig, amíg Zágrábi Egyetem Agronómia Karának kutatói rá nem futottak az eredeti tőkékre a Split melletti Kaštelákban, ahol crljenak kaštelanski néven a középkor óta termesztik.

A kaliforniai Davis Egyetemmel együttműködve végül bebizonyították a crljenak és a zinfandel azonosságát, és ez hozzájárult ahhoz, hogy megmentsék a horvát szőlőfajtát, mert a kutatások idején a dalmát szőlészetekben már alig volt belőle húsz tőke.

A horvát zinfandel mélyvörös színű, bogyós gyümölcsízek, főként málna jellemzik, amelyet fűszeres ízek követnek, mint amilyen a gyömbér, rozmaring, fokhagyma, amit aromatikus füstölt, dohányhoz hasonló utóíz kerekít le.

Legalábbis ezt állítja Vlado Krauthaker neves horvát borász, aki már hosszabb ideje kísérletezik a zinfandellel.

Védett croaticum

A fent említett dingač különben egyike a védett croatikumoknak, a Pelješac-félszigeten számos kisebb-nagyobb borászat foglalkozik vele, de létezik ipari változata is, a spliti Dalmacijavino borkombinát által forgalmazott dingač, amely valami miatt félszáraz bor, és “ex-jugoszláv fiatalkorunkban” inkább hölgyeknek ajánlottuk.

A dingačot egyébként a nagy Adria-rajongó Boris Johnson angol miniszterelnök is kedveli, szemben a királyi családdal, amely koronázásra és egyéb jeles alkalmakra inkább az újlaki (Ilok) traminit részesíti előnyben.

Hogy a horvátok tudnak-e majd élni az égből aláhulló marketinglehetőséggel, az majd csak ezután derül ki, de ha lesz is valamilyen sikertörténet, az minden bizonnyal a magányszektorból érkezhet, lévén, hogy a kormányzat a kombinált koronavírus/földrengés-válság kezelésével lesz elfoglalva.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html

Borászat

LUFIHÁMOZÁS: Csodálatos délután a mi Szerémségünk fantasztikus szőlőskertjeiben Orbán Viktor barátom és Ana Brnabić társaságában

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sapat
Kézzel festett farmerek
Olvasási idő: 1 perc

 
A szerb elnök minden nap posztol az Instagramon, vagy ő, vagy az elnöki hivatal. Nem történt ez másként a magyar miniszterelnök látogatása után sem.

Aleksandar Vučić és a program hivtalos részét  követően Orbán Viktort a szerémségi Újszalánkaménra (Novi Slankamen) ahol egymást érik a szőlőültetvények, és ebből kifolyólag értenek a borászathoz is.

A három előkelő vendég a Suttogás (Šapat) pincészetet látogatta meg (fenti kép), ahol a jelek szerint fehér Merlot került a poharakba.

Szerémségnek is viharos történelme volt, lakták magyarok, horvátok németek, szerbek és persze, egyéb népek is.

Az utolsó magyar népszámláláskor, 1910-ben a magyarság részaránya 28,1 százalék volt, a németeké 21,4 – tehát együttesen a két népcsoport a lakosság majdnem felét tette ki, ám Trianonban (1920) ezt a területet a délszláv államnak ítélték a nagyhatalmak.

Erre utalhatott halványan Aleksandar Vučić szerb elnök, kicsit éreztetve, hogy ki van otthon.

Csodálatos délután a mi Szerémségünk fantasztikus szőlőskertjeiben Orbán Viktor barátom és Ana Brnabić társaságában
– írta Vučić az Instagramon. A mondat szerbül is, magyarul is elmegy a birtokos jelző nélkül, de ez lehet, hogy csak “lufihámozás”, a szerbek ugyanis szeretik használni a jelzőket. Az Instagramon így jelent meg.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) által megosztott bejegyzés

A szerb elnök ugyanott megjegyezte, hogy Szerbia és Magyarország folytatja a lehető legszorosabb együttműködést a két nép érdekében. LUFIHÁMOZÁS: Csodálatos délután a mi Szerémségünk fantasztikus szőlőskertjeiben Orbán Viktor barátom és Ana Brnabić társaságában

Üzenhetett volna mást is borral?

Igen, de azt komoly sértésnek lehetett volna tekinteni, ami nagy valószínűséggel a barátság végét jelentette volna. Egy kis szurka-piszka elmegy, az még belefér a bordiplomáciába.

De nézzük akkor, hogy hogyan lehetett volna “sértegetni borral”.

A Tarcal-hegy délnyugati lankáinál van Erdővég (Erdevik), ahol szintén jó borok készülnek.

Ebben az esetben is Merlot-ról van szó, csak hogy ez most száraz vörösbor, amelyet tölgyfahordóban érlelnek. A pontos összetétel 55% Merlot, 37% Syrah és 8% Cabernet Sauvignon.

A gyártó – az Erdővégi Borászat (Vinarija Erdevik) – zamatról, ízekről, csokoládéról és levenduláról ír a borral kapcsolatban – de én megelégszem azzal, hogy az alkoholtartalom 13,5%.

Ezúttal azonban nem is ez a fontos, hanem inkább az, hogy a bor a számunkra nem túl barátságosnak hangzó Trianon nevet viseli, ami elég erőteljes üzenet lenne, ha egy magyar delegáció elé tennék le.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Időjárás és szennyezettség

RSS

BALK Magazin Szerbia Horvátország Bosznia-Hercegovina Szlovénia Koszovó
Montenegró Észak-Macedónia Románia Bulgária Görögország Törökország
Albánia Ukrajna Oroszország Egyesült Államok Európai Unió NATO

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac


Letöltések

Kultúra

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: