Connect with us

Borászat

BORDIPLOMÁCIA: Horvát borok Joe Biden beiktatásán

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

borok dingac zinfandel
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Joe Biden – akit majd január 20-án iktatnak be az elnöki tisztségbe – rajong a dalmát borokért, illetve kétféle dalmát borért. Az alábbiakban említésre kerülő egyik bort issza Boris Johnson brit miniszterelnök is, a brit uralkodó család pedig koronázásra és egyéb ünnepségre egy harmadik horvát bort rendel.

A Dingač és a Zinfandel

Amikor a kilencvenes évek végén Robert Bob Benmosche neves amerikai üzletember Dubrovnikban és környékén járt, feltette magának a kérdést: „Bob, mit akarsz te csinálni, ha nyugdíjba vonulsz?”

Miután megragadta a táj szépsége, arra az elhatározásra jutott, hogy a borászat éppen megfelelő foglalatosság az üzleti élet hektikus tempója után, és 2006-ban megvásárolta azt a két tenger melletti telket, ahol ma a Benmosche család horvátországi rezidenciája és borgazdasága található.

Az ültetvény telepítésekor 1600 tőke kaliforniai zinfandelt hozatott, de egy szerencsés fordulat hozzásegítette három tőke crljenac, a zinfandel „genetikai apjának” megvásárlásához.

Az időközben elhunyt alapító rendelkezései szerint a kis borászat, amelyet lényegileg a Bura- Mrgudić helybeli borász dinasztia 21-edik nemzedéke irányít, csak két fajta bort állít elő, a dingačot és a zinfandelt, Benmosche Family Dingač illetve Benmosche Family Zinfandel néven.

Az amerikai demokraták az Obama-kormány idején ismerkedhettek meg Benmosche príma boraival, amikor az amerikai kormányzat az üzletembert az egyik nagy biztosítóvállalat konszolidálásával bízta meg.

A zágrábi Nova TV értesülései szerint, Joe Biden kifejezetten utasította a személyzetet, hogy beiktatásán a Benmosche család borait is fel kell szolgálni.

Dalmát eredet

A horvát-amerikai bordiplomáciában szimbólumértékű, hogy a kaliforniai zinfandelt dalmát telepesek honosították meg, még a 19. században, de eredete egészen 2000-ig misztériumnak számított az Egyesült Államokban.

Egészen addig, amíg Zágrábi Egyetem Agronómia Karának kutatói rá nem futottak az eredeti tőkékre a Split melletti Kaštelákban, ahol crljenak kaštelanski néven a középkor óta termesztik.

A kaliforniai Davis Egyetemmel együttműködve végül bebizonyították a crljenak és a zinfandel azonosságát, és ez hozzájárult ahhoz, hogy megmentsék a horvát szőlőfajtát, mert a kutatások idején a dalmát szőlészetekben már alig volt belőle húsz tőke.

– A horvát zinfandel mélyvörös színű, bogyós gyümölcsízek, főként málna jellemzik, amelyet fűszeres ízek követnek, mint amilyen a gyömbér, rozmaring, fokhagyma, amit aromatikus füstölt, dohányhoz hasonló utóíz kerekít le.

Legalábbis ezt állítja Vlado Krauthaker neves horvát borász, aki már hosszabb ideje kísérletezik a zinfandellel.

Védett croaticum

A fent említett dingač különben egyike a védett croatikumoknak, a Pelješac-félszigeten számos kisebb-nagyobb borászat foglalkozik vele, de létezik ipari változata is, a spliti Dalmacijavino borkombinát által forgalmazott dingač, amely valami miatt félszáraz bor, és „ex- fiatalkorunkban” inkább hölgyeknek ajánlottuk.

A dingačot egyébként a nagy Adria-rajongó Boris Johnson angol miniszterelnök is kedveli, szemben a királyi családdal, amely koronázásra és egyéb jeles alkalmakra inkább az újlaki (Ilok) traminit részesíti előnyben.

Hogy a horvátok tudnak-e majd élni az égből aláhulló marketinglehetőséggel, az majd csak ezután derül ki, de ha lesz is valamilyen sikertörténet, az minden bizonnyal a magányszektorból érkezhet, lévén, hogy a kormányzat a kombinált koronavírus/földrengés-válság kezelésével lesz elfoglalva.

Borászat

LUFIHÁMOZÁS: Csodálatos délután a mi Szerémségünk fantasztikus szőlőskertjeiben Orbán Viktor barátom és Ana Brnabić társaságában

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sapat
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

 
A szerb elnök minden nap posztol az Instagramon, vagy ő, vagy az elnöki hivatal. Nem történt ez másként a magyar miniszterelnök látogatása után sem.

Aleksandar Vučić és Ana Brnabić a program hivtalos részét  követően Orbán Viktort a szerémségi Újszalánkaménra (Novi Slankamen) ahol egymást érik a szőlőültetvények, és ebből kifolyólag értenek a borászathoz is.

A három előkelő vendég a Suttogás (Šapat) pincészetet látogatta meg (fenti kép), ahol a jelek szerint fehér Merlot került a poharakba.

Szerémségnek is viharos történelme volt, lakták magyarok, németek, szerbek és persze, egyéb népek is.

Az utolsó magyar népszámláláskor, 1910-ben a magyarság részaránya 28,1 százalék volt, a németeké 21,4 – tehát együttesen a két népcsoport a lakosság majdnem felét tette ki, ám Trianonban (1920) ezt a területet a délszláv államnak ítélték a nagyhatalmak.

Erre utalhatott halványan Aleksandar Vučić szerb elnök, kicsit éreztetve, hogy ki van otthon.

– Csodálatos délután a mi Szerémségünk fantasztikus szőlőskertjeiben Orbán Viktor barátom és Ana Brnabić társaságában


– írta Vučić az Instagramon. A mondat szerbül is, magyarul is elmegy a birtokos jelző nélkül, de ez lehet, hogy csak „lufihámozás”, a szerbek ugyanis szeretik használni a jelzőket. Az Instagramon így jelent meg.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) által megosztott bejegyzés

A szerb elnök ugyanott megjegyezte, hogy Szerbia és Magyarország folytatja a lehető legszorosabb együttműködést a két nép érdekében. LUFIHÁMOZÁS: Csodálatos délután a mi Szerémségünk fantasztikus szőlőskertjeiben Orbán Viktor barátom és Ana Brnabić társaságában

Üzenhetett volna mást is borral?

Igen, de azt komoly sértésnek lehetett volna tekinteni, ami nagy valószínűséggel a barátság végét jelentette volna. Egy kis szurka-piszka elmegy, az még belefér a bordiplomáciába.

De nézzük akkor, hogy hogyan lehetett volna „sértegetni borral”.

A Tarcal-hegy délnyugati lankáinál van Erdővég (Erdevik), ahol szintén jó borok készülnek.

Ebben az esetben is Merlot-ról van szó, csak hogy ez most száraz vörösbor, amelyet tölgyfahordóban érlelnek. A pontos összetétel 55% Merlot, 37% Syrah és 8% Cabernet Sauvignon.

A gyártó – az Erdővégi Borászat (Vinarija Erdevik) – zamatról, ízekről, csokoládéról és levenduláról ír a borral kapcsolatban – de én megelégszem azzal, hogy az alkoholtartalom 13,5%.

Ezúttal azonban nem is ez a fontos, hanem inkább az, hogy a bor a számunkra nem túl barátságosnak hangzó Trianon nevet viseli, ami elég erőteljes üzenet lenne, ha egy magyar delegáció elé tennék le.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava