Connect with us

Horvátország

OLTÁSI SZEZON: Több politikus is felvette a koronavírus elleni vakcinát a Balkánon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vakcina vilag keke
play icon A cikk meghallgatása

Zoran Milanović horvát elnököt a kamerák előtt oltották be a koronavírus elleni vakcinával a zágrábi elnöki palotában.

– Mindenkit arra kérek, azokat is, akik beakarják oltatni magukat, és azokat is, akik nem, mert ez nem kitaláció. A vakcina nagyon komoly ellenőrzési folyamaton esett át, és minden bizonnyal segít. Azt hiszem hogy nincs messze a pillanat, amikor nagyobb lesz a kínálat, mint a kereslet, több oltóanyag lesz, mint akik be akarják oltani magukat. Ez fordulópont lesz. Emberek, oltsák be magukat, ez jobb, mint megbetegedni

– mondta a horvát államfő.

Milanovićon kívül a horvát kormány azon tagjait is beoltották, akik nem nem estek át a betegségen, beleértve ebbe Zdravko Marić pénzügyminisztert, Tomislav Ćorić gazdasági minisztert, és Gordan Grlić Radman külügyminisztert is.

Ők mindannyian a Pfizer/BioNTech féle vakcinát vették fel.

Közben Miroslav Capak a horvát közegészségügyi intézet igazgatója kijelentette, hogy ha az Európai Unió január végén jóváhagyja az oxfordi vakcinát is, akkor Horvátország a második negyedév végéig beoltja a lakosság nagyobbik felét.

Ez azért válhat lehetővé, mert a Moderna oltóanyagából a horvátok egy millió darabot, az oxfordiból pedig 2,7 millió darabot rendeltek.

Szerbiában ezzel párhuzamosan a házelnök is beoltatta magát, neki az orosz vakcinát adták be.

Ivica Dačić azért döntött a vakcina felvétele mellett, hogy példát mutassanak másoknak.

Aleksandar Vulin belügyminiszter és Mirsad Đerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára szintén az orosz Szputnyik- V védőoltást adatta be magának.

Szerbia is gyorsan előre léphet a vakcináció terén, a kormány tájékoztatás szerint ugyanis összesen kétmillió Szputnyik- V vakcinát rendeltek meg, ennek jelentős része még januárban megérkezik az országba.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava