Connect with us

Földrengés

KÁROK SZLOVÉNIÁBAN: Megrepedt a lendvai várfal is

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

lendvai var
play icon A cikk meghallgatása

A december 29-i 6,3-as erősségű horvátországi földrengést jelentős részén is érezték. A Lendván megjelenő Népújság beszámolója szerint a földrengés következtében megrepedt a helyi vár fala is.

A vár épülete már a márciusban történt zágrábi földrengés következtében is sérüléseket szenvedett.

Ezeket folyamatosan javították, a vár belső részét szinte teljesen rendbe tették, némi munka maradt már csak hátra a vár külső falain.

– A mostani földrengés után keletkezett kár sokkal nagyobb, mint amekkorát a márciusi földrengés okozott. Az ablakok között rések keletkeztek, repedések a külső falakon, hosszú, széles repedés látszik a vár északi részén, megrepedt az összes kiállítóterem fala

– nyilatkozta Baumgartner Dubravko, a várban lévő Galéria- igazgatója. VARFAL

Közvetlenül a földrengés után elvégezték az építészeti a helyszínelést, ennek eredményeként indokolt lenne elvégezni a geofizikai és geotechnikai felméréseket.

Helyszínelést végzett a községi kárfelmérő bizottság is, amely közölte, hogy a felújítással kapcsolatos észrevételeiket a kár mértékére vonatkozó szakjelentés elkészítése után teszik meg.

– A kisebb javítások önmagukban nem oldják meg a helyzetet. A legnagyobb gondot az alapok rossz okozzák, süllyed ugyanis a vár északi része, ezért elsősorban ezt kellene rendbe tenni, ami pedig komoly kiadásokat jelent

– jelentette ki a múzeumigazgató.

A községi kárfelmérő bizottság a hét elején járt a gyertyánosi iskolában is, hogy tájékozódjon a december 29-i földrengés által okozott károkról.

Az épület belsejében és a homlokzaton ugyanis több mélyebb repedés keletkezett.

– A szakvélemény szerint az épület szerencsére statikailag nem károsodott, így ilyen jellegű vizsgálatra nem lesz szükség. A falrepedéseket kell eltüntetni, amit a lehetőségekhez mérten minél előbb előbb megteszünk

– mondta Sabo Tatjana iskolaigazgató a lendvai Népújságnak.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava