Connect with us

Földrengés

BAJ VAN A MÉDIÁVAL A földrengés miatt nem kapnak új tableteket a horvát képviselők

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

plenkovic kozossegi
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Andrej miniszterelnök a horvát közszolgálati rádió reggeli adásában szerepelt, és ez alkalommal áttekintette a földrengés és a koronavírus- által előidézett helyzetet. Elöljáróban még egyszer köszönetet mondott mindazoknak, akik bármilyen formában hozzájárultak a földrengés sújtotta területek megsegítéséhez, de azt is leszögezte, hogy most, miután már jobban áttekinthetők a földrengés után kialakult állapotok, úgy tűnik, hogy a kár még nagyobb, mint amekkorának az első becslések során tűnt. Ennek felvázolását követően a horvát miniszterelnök nekiment bírálóknak, akik a karosszékből „vitézkednek”.

Ez a mi országunk

A horvát miniszterelnök elégedetlenségének adott hangot, hogy egyesek negatív fényben igyekeznek feltüntetni az állami szervek és a segélyszervezetek munkáját.

Engem zavar, az a szokatlan, mondhatni igen szokatlan trend – ami szerintem teljesen alaptalan -, hogy a médiában egyesek bizalmatlanságot igyekeznek kelteni. Nekem az utóbbi pár napban kiélesedtek az érzékeim, így három másodperc után megmondom, hogy milyen szándékok állnak egy-egy megnyilvánulás mögött, ki milyen hatást akar elérni egy-egy spinnel, és miért szeretné valaki azt a benyomást kelteni, hogy valahol valami nincs rendben.

A horvát miniszterelnök szerint a Vöröskeresztnél, a hegyi mentőszolgálatnál és a rendőrségnél már kiütköznek a bírálatok következményei, mert a médiában olyan képzetekkel találkoznak, hogy valamit nem jól csinálnak.

Ki az, aki karosszéke kényelméből megmondhatja, hogy valami nincs rendben? Minek alapján, milyen adatok, illetve kinek az adatai alapján? Ki késik, és hol késik? Én csak egyetlen bizonyítékot kérek, de még egyet sem kaptam

– mondta a horvát miniszterelnök, aki szerint a bírálók tudatosan negatív eseteket keresnek.

A horvát miniszterelnök közölte, hogy szerinte ez ellen valakinek fel kell szólalnia, és ezt ő bevállalta.

Arra kérek mindenkit, legyenek bizalommal az állam, és az állami szervek iránt. Ez a mi országunk, ezek a mi intézményeink, ahol az emberek azon fáradoznak, hogy segítsenek a lakosságnak

– szögezte le Andrej Plenković.

Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy Gordan Jandroković házelnök leállította a képviselők számára szánt tabletek beszerzését, a pénzt pedig szeretné átirányítani a földrengés károsultjainak megsegítésére.

A novemberi közbeszerzési pályázat alapján a parlament 165 táblaszámítógép beszerzését tervezte, amelyek értéke ÁFÁ-val együtt 390 ezer kuna, ez 16,5 millió forintnak felel meg.

Vírusfronton javul a helyzet

Visszatérve a horvát miniszterelnök rádiónyilatkozatára Andrej Plenković visszafogot optimizmusának adott hangot, mivel a fertőzöttek száma Horvátországban már második hete csökken.

Mindazonáltal nagyon nagy óvatosságra intett, tekintettel az Európában tapasztalható helyzetre.

A horvát miniszterelnök hangsúlyozta, hogy teljes mértékben támogatja az védőoltás felvételét, mert tisztában van azzal, hogy mit jelent a betegség, hiszen őt is utolérte a vírus.

A kormányból hatan estünk át a koronán. Ez nem könnyű betegség. Még mindig húzom a köhögést. Az ember egy nagyon csúnya vírusnak van kitéve. Akinek törékeny az egészsége, annak nagyon óvatosnak kell lennie. A válságstáb tagjai megkapták az oltást, szerintem ez nagyon jó. Abszolút az oltások mellett vagyok.

A horvát kormányfő arról is beszélt, hogy egyelőre még nem áll rendelkezés elegendő védőoltás, hiszen többen vannak, akik beoltatnák magukat, mint amennyi a vakcina.

Elmondta, hogy március végéig 300 ezer adag védőoltás érkezését várják, májusig pedig minden valószínűség szerint megkezdődik a lakosság tömeges oltása.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Földrengés

BIZONYTALAN TALAJ: Nagy európai földrengési térkép

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

foldrenges ket terkep
A Svájcban bemutatott földrengési térképek Európára vonatkoztatva (Forrás: Seismo)
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Horvátországban – érthető okok miatt – nagy érdeklődést váltott ki a legfrissebb európai földrengési térkép, amelyet nemrég mutattak be Svájcban az „Európai földrengésveszély- és kockázati modellek” elnevezéssel megtartott konferencián. A modelleket ábrázoló két térkép az olaszországi Eucentre, valamint az Európa-szerte folyó kutatások négy éves eredményeit foglalja össze. Horvát részről az EU-alapokból finanszírozott kutatásban a Zágrábi Egyetem Építőmérnöki Kara vett részt.

Földrengési stratégia

Az aktualizált modell megerősíti, hogy a Balkán (és szomszédsága) nemcsak lőporoshordó, hanem földrengéses terület is. Törökország, Görögország, Albánia, Olaszország és Románia a leginkább veszélyeztetett országok Európában, amelyeket más balkáni államok követnek. Az olyan városokat, mint Zágráb, Tirana, Szófia, Lisszabon, Brüsszel és Bázel átlagon felüli földrengéskockázat fenyegeti a talajmozgásnak kevésbé kitett városokhoz képest.

Horvátországban a leginkább földrengéses területnek Zágráb, Varasd, Csáktornya, Zára (Zadar), Split, Dubrovnik, Ston valamint Imotski és környéke számít.

Földrengési térkép az utóbbi egy évben a 3 fokosnál nagyobb földrengésekről Horvátország  térségében

Földrengési térkép az utóbbi egy évben a 3 fokosnál nagyobb földrengésekről Horvátország térségében (Forrás: Volcano Discovery)

A földrengéseket nem lehet megakadályozni vagy pontosan megjósolni, de a földrengések kockázati modelljein alapuló hatékony mérséklési intézkedések jelentősen csökkenthetik a hatásukat.

A 2020-as európai földrengésveszély- és kockázati modellek összehasonlítható információkat nyújtanak a földrengések miatt várható talajmozgási szintek térbeli eloszlásáról, gyakoriságáról, valamint az épített környezetre és az emberi jólétre gyakorolt hatásáról.

Ez a megközelítés elengedhetetlen olyan hatékony transznacionális katasztrófaelhárítási stratégiák kialakításához, amelyek támogatják a biztosítási kötvények vagy az aktualizált építési szabályzatok európai szintű meghatározását, például Eurocode 8 esetében, de nemzeti szinten is.

A 20. században az európai földrengések több mint 200 000 áldozatot követeltek, és több mint 250 milliárd eurós veszteséget okoztak. A földrengések veszélyeinek és kockázatainak átfogó értékelése elengedhetetlen a katasztrofális földrengések hatásainak csökkentéséhez.

Az újonnan közzétett földrengésveszély-modell és az első európai földrengéskockázati modell képezi az alapját a mérséklési intézkedések bevezetésének, és hozzájárul a közösségek ellenálló képességének növeléséhez. Ráadásul jelentősen javítja annak megértését, hogy hol a legvalószínűbb egy erős földrengés, és milyen következményekkel járhatnak az újabb európai földrengések.

A földrengésveszély előrejelzése a múltbeli földrengések, valamint a geológia, tektonika és helyi talajviszonyok ismeretében készült, és ezek alapján a talaj jövőbeli lehetséges mozgását írja le Európa bármely pontján.

Az új modell

Az európai földrengésveszéllyel kapcsolatos új modell (ESHM20) felváltja a korábbi, 2013-as modellt. A modell új verziójába ágyazott adatkészletek átfogóbb értékeléshez vezettek. Következésképpen kiigazították a talajmozgásra vonatkozó becsléseket, ami alacsonyabb veszélyességi fokot eredményezett Európa legtöbb részén, kivéve néhány nyugat-törökországi, görögországi, albániai, romániai, dél-spanyolországi és dél-portugáliai régiót, ahol a talajmozgással kapcsolatban erősebb folyamatokat figyeltek meg.

Földrengési térkép: Rejtélyes lyukak keletkeztek a legutóbbi horvátországi földrengést követően

Rejtélyes lyukak keletkeztek a legutóbbi horvátországi földrengést követően (Forrás: Twitter)

Az aktualizált modell azt is megerősíti, hogy Törökország, Görögország, Albánia, Olaszország és Románia a legveszélyeztetettebb országok Európában, őket követik a balkáni országok. De még azokban a régiókban is, ahol alacsony vagy mérsékelt becslések vannak a talajmozgásról, bármikor előfordulhatnak pusztító földrengések.

Az Európai Földrengéskockázati Modell 2020 (ESRM20) szerint az 1980-as évek előtti épületek, a városi területek és a földrengésveszélyes zónák a leginkább veszélyeztetett övezetek.

Bár a legtöbb európai országban újabb szabályozásokat és szabványokat alkalmaznak a megfelelő földrengésvédelem biztosítása érdekében, még mindig sok a régebbi vagy az alulerősített épület, ami nagy kockázatot jelent a lakók számára.

A földrengések leginkább néhány nagyváros számára jelentenek veszélyt, mint például Isztambul és Izmir Törökországban, Catania és Nápoly Olaszországban, Bukarest Romániában és Athén Görögországban, amelyek a múltban számos földrengés történt. A földrengések miatt évente átlagosan 7 milliárd eurós gazdasági veszteség keletkezik, ennek 80%-a a szóban forgó négy országra esik.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Földrengés

FAKE QUAKE: Újabb földrengést jelzett az EMSC az Adriai-tenger térségéből, majd bocsánatot kért

Közzététel:

a megjelenés dátuma

foldrenge fake
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 1 perc

 
Szinte folyamatosan mozog a föld az Adriai-tenger partjainál. Ezért nem volt nehéz elhinni, hogy most a montenegrói főváros közelében észleltek földrengést, nem sokkal 19 óra után.

Az Európai-Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC) applikációja azt jelentette, hogy 19 óra 2 perckor a Richter-skála szerinti 4,5-es erősségű rengést regisztráltak Podgoricától 15 kilométerre északnyugatra, 5 kilométeres mélységben.

Ezt követően 19 óra 15 perckor az EMSC a Twitteren jelentette be, hogy téves riasztás történt az automatikus rendszerek részéről, ezért az EMSC bocsánatot kért a szolgáltatás használóitól.


A Montenegrói Szeizmológiai Intézet – amelyre az EMSC hivatkozott – ebben az időszakban nem rögzített földrengést.

Nagyon érdekes kérdés, hogy  okozhat-e pánikot egy hasonló jelentés, amelyet a gépek generálnak ?

Miért volt hihető?

Két-három nappal ezelőtt már egy nagyobb, és két kisebb talajmozgás is volt Montenegróban, Herceg Novi és Podgorica térségében.

Június 26-án éjjel egy óra után rengett a föld Herceg Novinál, a 10 kilométeres mélységben bekövetkezett talajmozgás 4,3-as erősségű volt, ami legfeljebb csak kisebb károkat okozhatott. Ezt követte a két utórengés.

Június 27-én nem sokkal délután négy óra előtt mozdult meg a föld Herceg Novitól délkeletre, a rengés erőssége 3,2 volt a Richter-skála szerint 9 kilométeres mélységben.

Még aznap este nem sokkal kilenc óra után 2,7-es földrengés rázta meg Podgorica környékét, az epicentrum akkor 19 kilométeres mélységben volt.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: