HA FÉL HÉT, AKKOR MOZOG A FÖLD: Erős földrengés volt Zágrábtól délkeletre, áldozatokról nem érkeztek hírek

Olvasási idő: 1 perc

Reggel fél hétkor erős földrengés rázta meg Horvátország középső részét. Nem sokkal nyolc óra előtt két újabb utórengés is volt.

Az első rengés

A horvát szeizmológiai intézet jelentése szerint 6 óra 28 perckor mozdult meg a föld a Zágrábtól mintegy ötven kilométerre délkeletre lévő Petrinja környékén, két kilométeres mélységben.

Az Earthquake Alerts beszámolója szerint a horvátországi földrengés erőssége 5,2-es volt a Richter-skála szerint.

Darinko Dumbović, Petrinja polgármestere a horvát médiának elmondta, hogy vannak anyagi károk, de áldozatokról nem tud.

A földrengést érezni lehetett Sziszekben, Zágrábban, Nagygoricában (Velika Gorica), Ivanić-Gradban, és több más településen.

Sziszekben a legnagyobb kár a belvárosban keletkezett, amelynek nagy része védelem alatt áll. A régi épületek egy részének a falai kidőltek, lehullott a vakolat, és több kémény is ledőlt.

A város lakói, akik reggel óta az utcán és a parkokban voltak, tíz óra után visszatértek otthonaikba és munkahelyeikre.

Még két rengés

Ines Ivančić, a horvát szeizmológiai intézet vezetője az első talajmozgást követően arra figyelmeztetett, hogy a reggeli erős földrengést számos gyengébb utórengés követheti.

Erre nem kellett sokáig várni, mert néhány perccel nyolc óra előtt egy 4,7-es és egy 4,1-es erősségű utórengés történt.

Helyszíni jelentések szerint a két utórengés nagyobb károkat okoz, mint az első talajmozgás.

A délelőtti órákban Petrinjaba érkezett Andrej Plenković horvát miniszterelnök és Zoran Milanović köztársasági elnök is, akik közösen hallgatták meg a helyi polgármester tájékoztatóját.

Legutóbb március 22-én volt erőteljes földrengés Horvátországban, akkor a természeti katasztrófa Zágrábot sújtotta leginkább.

Márciusban a Richter-skála szerinti 5,6-os erősségű talajmozgást regisztráltak, és volt egy 5,1-es erősségű utórengés is.

Érdekes, hogy a márciusi földrengés is reggel történt, szinte percnyi pontossággal ugyanabban az időben, mint a mai első természeti csapás.

A márciusi rengések következtében Zágrábban többen megsérültek, és megrongálódott a város jelképének számító katedrális is.HA FÉL HÉT, AKKOR MOZOG A FÖLD: Erős földrengés volt Zágrábtól délkeletre, áldozatokról nem érkeztek hírek HA FÉL HÉT, AKKOR MOZOG A FÖLD: Erős földrengés volt Zágrábtól délkeletre, áldozatokról nem érkeztek hírek balkanac nagy